.st0{fill:#FFFFFF;}

Zonnekindpoppen maken, op zoek naar de liefste pop van de hele wereld 

 december 26, 2018

door  Inge

Zonnekindpoppen maken als wens

Toen ik moeder werd wist ik dat ik mijn dochtertje de mooiste pop van de wereld wilde geven: een zonnekindpop. Of misschien wel meer dan één. En ik wilde zelf die zonnekindpoppen maken.

Al vanaf het eerste moment dat ik er een zag vond ik zonnekindpoppen bijzonder. En als handwerkster wist ik dat ik er ooit ook één zou maken. Maar dat het er velen zouden gaan worden, dat kon ik op dat moment nog niet vermoeden.

Als vrijeschooljuf in opleiding maakte ik mijn eerste zonnekindpop

Toen ik op de Pabo zat om vrijeschool juffie te worden leerde ik de basistechnieken al. Maar op internet had ik ook al allerlei andere poppen gezien. En ik had me ondertussen een voorstelling gemaakt van hoe de ideale pop er in mijn ogen uit zou zien.

Dus ik begon aan een zoektocht naar het ideale poppenpatroon, de beste technieken en de mooiste stoffen.

En ik maakte een heleboel verschillende poppen, allemaal in de zonnekindpoppen stijl, want dat was wat ik het allermooist vond.

Mijn zoektocht leverde niet op wat ik wilde

En toen ontdekte ik iets... ik ontdekte dat dat wat ik wilde maken, nog niet bestond. Daarom besloot ik om mijn eigen patroon te gaan ontwerpen. Als door de wol geverfde handwerkster leek me dat een leuke klus.

Toch ging dat nog niet zo gemakkelijk als het zo klinkt, want om een patroon kloppend te krijgen moet het aan best wat verschillende eisen voldoen. En wanneer iets eraan niet klopt, dan zie je dat direct en dan is de pop gewoon niet zo mooi.

Na heel veel uitproberen en verbeteren was ik eindelijk tevreden. De pop die ik toen maakte zie je bovenaan dit artikel.

Een bijzondere wending

Toen ik mijn ideale patroon eenmaal gevonden had ging ik ook zonnekindpoppen maken voor vrienden, voor vreemden, voor mensen over de hele wereld. En elke pop was opnieuw speciaal. Want op de een of andere manier zijn ze allemaal verschillend en is het alsof ze tijdens het maken een eigen karakter krijgen. Dat maakt het poppen maken heel bijzonder.

Het poppen maken als vak is een bijzonder beroep. Het is een enorm voorrecht om een pop te maken voor een kind. Een pop die zijn of haar beste vriend of vriendin wordt voor de komende jaren. Een kind beleeft vele avonturen met een lievelingspop en het deelt er lief en leed mee.

Het zonnekindpoppen maken stopte voor mij dus niet toen ik een pop voor mijn dochtertje gemaakt had. Het ging als het ware een eigen leven leiden. En aan dat leven lijkt geen einde te komen. Er ontstonden steeds nieuwe poppen. Steeds met de zonnekindpop als uitgangspunt. En er komen er nog steeds nieuwe bij.

Na het patroon van de lijs kwam er een patroon van een knuffelpopje voor een baby, een patroon van een kleine lijs met een vast pakje en zo verder. Na een poos besloot ik al deze patronen te bundelen in de online cursus poppen maken. 

Van speelgoed tot sier tot persoonlijke groei, poppen maken is overal goed voor

Nadat ik nog wat extra patronen had toegevoegd aan de online cursus poppen maken begon ik me een beetje te vervelen en ging ik ander werk doen. En toen ineens, na een paar jaar, begon het toch weer te kriebelen en kwamen er weer nieuwe ideeën opborrelen.

Zo ontstaan er op het moment dat ik dit schrijf nieuwe cursussen. Voor bijzondere poppen voor een heel nieuwe manier van seizoentafel maken, voor meditatief poppen maken en voor helende poppen die je helpen bij persoonlijke groei of zelfs bij de verwerking van oud zeer.

Poppen maken is heel veelzijdig en voor al die dingen gebruik ik de patronen en technieken van de zonnekindpoppen als uitgangspunt.

Zoek jij ook naar de liefste pop voor je kind en wil je je laten aansteken met het poppenmaak virus?

Toen ik eenmaal als poppenmaakster werkte, ontdekte ik dat ik niet alleen was met mijn zoektocht. Veel moeders, oma's en tante's vinden het leuk om zelf een mooie pop te maken. En ik kreeg vaak de vraag of ik mijn patronen wilde delen.

Omdat ik tijdens mijn zoektocht veel losse patronen en onduidelijke werkbeschrijvingen tegen kwam besloot ik dat zelf anders te doen. Want de moeilijkheden en de frustratiemomenten die me dat opleverde gun ik een ander niet. Daarom heb ik besloten om alle patronen die ik maakte en de technieken die ik gebruik vast te leggen. Want elk kind verdient toch zo'n mooie pop!

Al die patronen en informatie is gebundeld in de cursus poppen maken die je op deze website vindt. En om te zorgen dat iedereen hieraan mee kan doen, is het een online cursus.

Deze cursus zonnekindpoppen maken kun je heel eenvoudig doen waar je wilt en wanneer het jou uitkomt. Wil je hier meer over weten? Neem dan een kijkje op de cursuspagina op deze website. Je komt daar door hier te klikken.

Inge schuurmans

Poppenmaakster (en meer)

Als kind al was ik graag met mijn handen bezig. Textiel en wol waren mijn favoriete materialen. Ik bedacht vaak zelf wat ik wilde maken en zocht dan naar manieren om mijn ideeën vorm te geven.

Handwerken werd een onmisbaar deel van mijn leven. Eigenlijk is er niet zo heel veel veranderd. Van het een kwam het ander en mijn hobby werd mijn beroep.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gratis patroon knuffelpopje

Ben jij benieuwd of je poppen maken leuk vindt?

Of heb je al eerder een pop gemaakt en vind je het leuk om een nieuw patroon uit te proberen? 

Dan is dit mijn geschenk voor jou.

>