.st0{fill:#FFFFFF;}

Een zonnekindpop is het leukste speelgoed dat er is 

 december 29, 2018

door  Inge

Wat is een zonnekindpop?

Een zonnekindpop is een handgemaakte pop met een eenvoudige vormgeving. Deze poppen hebben een traditioneel en minimalistisch uiterlijk en zijn daarom populairder dan ooit. Ze passen helemaal bij de slow living en natuurlijke leefstijl die momenteel heel veel mensen aantrekt. Maar er is veel meer over deze poppen te zeggen dan alleen dat ze zo mooi zijn vanwege hun eenvoud.

Waar komt de zonnekindpop vandaan?

De zonnekindpop ontstond ruim 100 jaar geleden in de eerste vrijeschool. De oprichter van die school, Rudolf Steiner, gaf ouders aanwijzingen met betrekking tot het maken van een pop voor hun kind. Hij had allerlei ideeën over hoe een pop eruit zou moeten zien, wat voor materiaal er gebruikt moest worden voor het maken enzovoorts. Hij overtuigde de ouders met zijn argumenten waarom de poppen juist op die manier gemaakt worden. Zij gingen aan de slag met zijn aanwijzingen en maakten allemaal een pop voor hun eigen kind of kinderen.

De vrijeschool heet in andere landen soms waldorfschool en omdat deze school de antroposofie als uitgangspunt heeft, een stroming die ontwikkeld werd door Rudolf Steiner, worden zonnekindpoppen ook antroposofische pop, steinerpop of waldorfpop genoemd.

Wat maakt van een pop een zonnekindpop?

Er zijn eenvoudig gesteld een aantal kenmerken waardoor een pop wel of geen zonnekindpop is.

Kenmerk 1: er worden natuurlijke materialen gebruikt

Een zonnekindpop wordt gemaakt van natuurlijke materialen. De huidstof is katoen en de pop wordt gevuld met wol. De haren worden ook van wol gemaakt. En voor de kleertjes werd zowel wol als katoen gebruikt, maar in de huidige tijd kunnen daar ook andere natuurlijke materialen voor gekozen worden, zoals linnen of zijde. De kleertjes kunnen bovendien genaaid worden, maar bijvoorbeeld ook gebreid of gehaakt.

Het gebruik van natuurlijke materialen is belangrijk voor speelgoed van jonge kinderen, omdat zij daarmee hun tastzintuig het beste kunnen ontwikkelen. Daarover meer wat verderop in dit artikel.

Kenmerk 2: de lichaamsvorm kloppen met de realiteit

De verhoudingen van het lichaam van de pop moeten zo zijn dat ze overeenkomen met de verhoudingen van een echt mensenlichaam. Daarnaast is het belangrijk dat het hoofd rond is, en zo goed mogelijk lijkt op het hoofd van een mens. Een ouderwetse lijs met een plat hoofd en een slappe nek is dus geen zonnekindpop.

Het idee hierachter is dat een jong kind zijn lichaam nog aan het vormen is en dat alles in de omgeving van het kind daar een bepaalde invloed op heeft. Die invloed wil je natuurlijk zo positief mogelijk laten zijn. Daarvoor moet de omgeving "echt" zijn. Speelgoed van onnatuurlijke materialen of met vormen die eerder een persiflage op de werkelijkheid zijn dan dat ze natuurgetrouw zijn, zijn niet wenselijk.

Kenmerk 3: het gezicht is vereenvoudigd

Waar het lichaam moet kloppen qua verhoudingen, daar is het op andere vlakken "onaf". Zo hebben de handen geen vingers en hoogstens een aanduiding van een duim en zijn de voeten al net zo vereenvoudigd vormgegeven. Die versimpeling valt het meest op aan het hoofd. Een zonnekindpop heeft geen neus, geen oren, geen kin, geen wenkbrauwen en slechts heel eenvoudig aangegeven ogen en mond.

De een vindt dat heel mooi, de ander vindt het lelijk. Wat goed is om te weten is dat het er hierbij niet om gaat wat we als volwassenen van die uiterlijke kenmerken vinden, maar om de werking die ze hebben op het zich ontwikkelende kind.

je kunt voor mij de boom in

Over die reden vertel ik hieronder nog wat meer, maar eerst nog even dit:

Niet elke waldorfpop is een zonnekindpop

In Nederland is er een gilde van poppenmaaksters die de naam zonnekindpop als eigen merk voert. Het is een wat vreemde situatie, omdat de term zonnekindpop in ons land sinds vele jaren in de volksmond gebruikt wordt voor het type pop en niet voor een pop die persé door een lid van het gilde gemaakt is. Een wat verwarrende situatie dus. 

Volgens de website van het gilde is "Zonnekind de geregistreerde naam voor poppen die voldoen aan richtlijnen, volgens welke de leden van het Gilde hun poppen maken."

Eenvoudig gezegd zijn die richtlijnen onder andere de kenmerken die ik hierboven noemde. Om aan te kunnen sluiten bij het gilde, wordt er in detail gekeken naar de vormgeving en kwaliteit van de poppen.

Poppenmaaksters die niet aangesloten zijn bij het gilde kunnen ook dezelfde richtlijnen hanteren en maken soms poppen van hogere kwaliteit. Tegelijkertijd zijn er ook poppenmaakster die poppen maken naar eigen inzicht en daarmee niet de idealen van de zonnekindpop volgen. 

Het gevolg daarvan is dat wanneer je een waldorfpop koopt, je mogelijk een pop koopt die in de traditionele zin niet daadwerkelijk een waldorfpop ís. Wanneer je het belangrijk vindt dat een pop aan deze kenmerken voldoet, dan zul je dus kritische vragen moeten stellen over deze dingen. En hopen dat de poppenmaakster in kwestie weet waar ze over praat. Want veel poppenmaaksters zijn simpelweg handwerksters die de "looks" van de zonnekindpop mooi vinden, maar die geen enkele binding hebben met de antroposofische achtergrond ervan.

Laten we een paar van de bovengenoemde kenmerken nog eens nader bekijken.

Hoe werkt een zonnekindpop op de tastzin?

Wat is de tastzin

De tastzin is een van de 12 zintuigen zoals die in de antroposofie als uitgangspunt genomen worden voor de ontwikkeling van de mens en daarom ook voor de opvoeding van het kind.

In de eerste zeven levensjaren worden de vier basis zintuigen ontwikkeld. De tastzin, de levenszin, de bewegingszin en de evenwichtszin.

De tastzin is breder dan alleen de tast die normaal als een van de zintuigen gezien wordt. De tast staat alleen voor het fysieke tasten, het echt aanraken en voelen van iets. De tastzin staat daarnaast ook voor het aftasten en aanvoelen van bijvoorbeeld een bepaalde situatie, een persoon of een sfeer.

Die tastervaring is in het moment van spelen belangrijk, maar dus ook voor later. Door in de opvoeding de juiste tastervaringen aan te bieden aan een kind, kan de tastzin zich goed ontwikkelen.

Wat is nodig voor een goede ontwikkeling van de tastzin

Voor een gezonde ontwikkeling is het goed dat een kind zoveel mogelijk met speelgoed van natuurlijke materialen speelt. En natuurlijk horen aanraking, dragen en knuffelen ook bij de tastervaringen.

Als deze tastzin goed ontwikkeld is, zorgt deze voor een "thuis-gevoel". Voor de rest van het leven.

Daarom wordt een zonnekindpop gemaakt van de natuurlijke materialen wol en katoen. Daardoor voelt de pop lekker aan en neemt de lichaamswarmte van het kind over. Voor een jong kind wordt de pop zacht gevuld, waardoor die lekker flexibel is. Voor een ouder kind wordt een pop wat harder gevuld, zodat de stevigheid van de pop als het ware overeenkomt met de stevigheid van het kind op die leeftijd.

De natuurlijke materialen geven een heel andere ervaring dan die van een kunststof pop die langer koud blijft aanvoelen en die bovendien vaak erg hard is.

Het verschil tussen vroeger en nu

In eerste instantie maakten vooral de ouders zelf de poppen, vaak van restmateriaal of oude kleren. Later namen poppenmaaksters deze taak over. Het maken van poppen is voor sommige van die poppenmaaksters een hobby, voor anderen is het hun beroep. Elke poppenmaakster heeft haar eigen stijl, haar eigen hand van werken. En omdat het maken van zonnekindpoppen handwerk is, zijn geen twee poppen hetzelfde.

Ondertussen is er prachtig materiaal voorhanden zodat de poppen van nu er nog veel mooier uit zien dan toen en bovendien ook stevig zijn om mee te spelen.

Een zonnekindpop is een pop zonder gezichtsexpressie

Gezichtsexpressie is bij een zonnekindpop niet aanwezig. Ogen en mond zijn zelfs maar licht aangeduid en niet duidelijk vormgegeven. En een neus is er niet eens. Maar waarom is dat eigenlijk?

De meeste poppen hebben tegenwoordig heel duidelijke gelaatstrekken. De ogen zijn ofwel open of ze kunnen open en dicht. De mond heeft vaak de vorm van een glimlach. En het gezicht is tot in detail uitgewerkt.

Waarom is dat bij een zonnekindpop zo anders?

Een uitdrukkelijke gezichtexpressie belemmert de creatieve ontwikkeling

Voor de ontwikkeling van het kind is het goed als het de ruimte heeft om alles wat het wil uitdrukken in het spel, ook kan uitdrukken. Dat betekent dat een pop zo vormgegeven moet zijn dat een kind er tijdens het spel vanalles bij kan bedenken/ De pop moet kunnen slapen en ze moet wakker kunnen zijn, ze moet blij kunnen zijn, maar ook verdrietig of boos. Net hoe het uitkomst in het spel dat het kind speelt.

Een pop met ogen die open en dicht kunnen, heeft de ogen dicht als ze ligt. Dat betekent dat het lastig is om de pop in het spel wakker te laten zijn als ze ligt.

Een zonnekindpop heeft daarentegen geen duidelijk open of dichte ogen en daardoor is er alle ruimte voor de fantasie van het kind om tijdens het spel zelf in te vullen wat er is. En dat is belangrijk voor de ontwikkeling van de creativiteit.

Deze creativiteit wordt vaak gezien als "kinderspel", maar het is onder andere ook de voorbereiding op het leren probleemoplossend denken. Een heel belangrijke fase dus om juist te ontwikkelen.

Elke pop een ander hoofd

Wat ik nog niet genoemd heb, is dat er voor verschillende leeftijdsfasen ook verschillende soorten zonnekindpoppen zijn. Zo is er een klein knuffelpopje voor de allerkleinsten en een veel stevigere pop met scharnierbare ledenmaten voor de grotere kinderen die nog met poppen spelen.

Afhankelijk van het type pop, verandert ook de vormgeving van het hoofd een beetje.

Het hoofd van een zonnekindpop wordt gevormd door middel van zogenaamde gezichtslijnen. Met behulp van deze lijnen ontstaan een inkeping voor de ogen, een kaaklijn en een bol achterhoofd.

Hoe jonger het kind, des te jonger het uiterlijk van de pop, omdat dat aansluit bij de ontwikkelingsfase waarin het kind zelf is. Met als uitzondering en babypop als die voor een wat ouder kind gemaakt wordt.

Afhankelijk van de leeftijd die de pop uitbeeldt, is de plaats van de ogenlijn steeds een beetje anders. Net zoals die bij een opgroeiend kind van plaats verandert.

Bij jonge kinderen zit de lijn zo ongeveer in het midden van het gezicht. Bij een heel jonge baby zit hij zelfs iets onder het midden. En bij een ouder iemand zit deze lijn juist een beetje boven het midden.

Meer bekendheid voor de zonnekindpop

Toen ik begon met poppen maken, deed ik dat omdat ik een mooie pop wilde maken voor mijn dochtertje. Ik wilde een pop die aan al mijn wensen voldeed en ik wilde hem graag zelf maken. Want als je een pop zelf maakt, geef je je kind niet alleen een pop, je geeft haar ook meteen een flinke portie liefde die in die pop verwerkt zit. Dat knuffelt natuurlijk extra lekker :-)

Toen ik die wens vervuld had, ontdekte ik dat ik het poppen maken zo leuk vond dat ik er niet mee wilde stoppen. Ik ging daarom ook poppen maken voor anderen en werd zo poppenmaakster.

Regelmatig kreeg ik mails van oma's die het jammer vonden dat ze niet van het bestaan van deze poppen wisten toen hun eigen kinderen nog klein waren. Ik snap dat wel, want ik ontdekte ze zonnekindpop ook pas toen ik al volwassen was.

Toen ik eenmaal poppenmaakster was nam ik me daarom voor om de zonnekindpop bekender te maken. Ik begon een blog, schreef over de poppen die ik maakte en deelde de foto's ook op facebook. Of het alleen aan mijn inspanningen te danken is of dat er meer poppenmaaksters hetzelfde idee kregen en ongeveer hetzelfde gingen doen weet ik niet, maar wat ik wel weet is dat de zonnekindpop veel bekender is geworden de afgelopen 10 jaar.

En wat zou het leuk zijn als ze nog beter bekend zouden zijn. In Nederland en weredlwijd. Zodat iedereen bij wie het past in elk geval weet dat ze bestaan zodat ze ervoor kunnen kiezen.

Zullen we daar samen ons best voor doen? Door poppen te maken en ze zichtbaar te maken?

Mijn dromen worden steeds groter

Toen ik zag hoe mijn zelf gemaakte pop een vaste plek kreeg in het spel van mijn dochtertje genoot ik daar intens van. Al snel drong tot mij door dat ik dit ook andere kinderen gunde. Zoveel mogelijk andere kinderen. Dat verschil dacht ik wel te kunnen maken als poppenmaakster.

Een poppenmaakster met te weinig handen

Maar al poppen makend kon ik niet anders dan de conclusie trekken dat mijn twee handen lang niet genoeg poppen konden maken om alle kinderen die ik het gun blij te maken met zo'n mooie pop.

Daarnaast kreeg ik steeds vaker vragen, vooral van moeders en oma's die zelf een pop wilde maken. Ze vroegen me of mijn patroon te koop was en of ik ook cursussen poppen maken gaf. Want zij wilden niets liever dan zelf een pop maken voor hun kind of kleinkind.

Toen besefte ik dat dat nog veel mooier is dan wanneer ik een pop voor ze maak. Want iemand die zoveel van een kind houdt als de eigen moeder of oma, die kan er tijdens het maken ook de meeste liefde in verwerken. En wat mij betreft is dat een belangrijke eigenschap van deze poppen.

Ik besloot daarom een cursus te gaan maken, waarin ik al die mensen kon uitleggen hoe ze zelf zo'n pop kunnen maken. Die cursus is er ondertussen, en er zijn al heel veel vrouwen en een enkele man die daar dankbaar gebruik van maakten.

Wil jij me helpen?

Als je deze poppen zelf ook mooi vindt, wil je me dan helpen? Wil je er samen met mij voor zorgen dat de zonnekindpop in Nederland en in België meer bekendheid krijgt? Want ieder kind verdient toch zo'n mooie pop!

Wil je weten wat je hiervoor kunt doen?

Het is heel eenvoudig. Vertel de mensen die je kent over deze mooi poppen. Laat de poppen die je zelf hebt gemaakt zien aan anderen, of deel een pagina die je mooi vindt op deze website op facebook of andere social media. Laat anderen weten dat ze bestaan en dat ze ze zelf kunnen leren maken.

Zullen we samen zorgen dat de zonnekindpoppen de wereld gaan veroveren?

Is een zonnekindpop alleen voor meisjes?

Vaak wordt gedacht dat poppen alleen voor meisjes zijn. En dat ze bovendien niet eens voor alle meisjes zijn. Vanuit antroposofisch oogpunt maakt het niet uit of het kind een jongen of een meisje is. En of een kind veel of weinig met een pop speelt.

Natuurlijk is het leuk en dankbaar als je een pop maakt, dat die dan overal mee naartoe gaat. Maar als je een pop ziet als één van de dingen in de omgeving van je kind die het op een positieve manier helpen opgroeien, dan is het het sowieso waard.

Dat gezegd hebbend, soms kunnen kinderen je verrassen.

Zo wilde ik graag een pop maken voor het zoontje van een vriendin en dus vroeg ik haar of het bij hem zou passen. Haar antwoord liet geen ruimte voor twijfel: nee. Haar zoontje was veel te veel een echte jongen. Speelde druk. Sjouwde rond met zware dingen, wat altijd actief in de weer. Nee, een pop was niets voor hem...

In mijn ogen is een pop essentieel speelgoed, nodig voor een goede ontwikkeling. Ik vond dat dus jammer. Te jammer. En ik kon mezelf niet bedwingen en besloot toch een pop voor hem te maken. Ik wist dat zijn moeder er wel van hield, dus het zou als cadeau zeker in goede aarde vallen.

Ik heb heimelijk aan de pop zitten werken en heb het opgestuurd zonder dat ze er iets van wist. En weet je wat zo leuk was? Kort nadat ik de pop verstuurd had, kreeg ik een foto waarop de betreffende jongen met de pop rondliep. Ik kon een genietende glimlach rond mijn mond niet bedwingen. Genietend, omdat ik weet hoe vervullend het spelen met poppen kan zijn voor kinderen. Het zorgen voor, knuffelen met en koesteren van een pop is iets groots in een kinderleven. Zelfs voor jongens die de voorkeur geven aan ravotten en maar relatief weinig tijd met hun pop bezig zijn.

Dus: elk kind verdient zo'n mooie pop.

Het grote voordeel van zelf een zonnekindpop maken

Als je zelf een pop maakt, dan is dat speciaal. Het is bijzonder om te doen en het is ontzettend leuk als je vervolgens ziet dat er gespeeld wordt met de pop die jij maakte. En dat die een bijzonder plekje in het leven van je kind of kleinkind heeft veroverd.

Er wordt vaak gezegd dat zonnekindpoppen zo duur zijn. In de tijd dat ik poppenmaakster was heb ik er vaak mijn hoofd over gebroken hoe ik ze betaalbaarder kon maken. Ik paste mijn patroon aan, zodat ik sneller een pop kon maken. Ik experimenteerde met verschillende technieken. Maar echt minder werk werd het niet en vaak werd een pop er zelfs minder mooi door. Ik ben daarom vrij snel weer gestopt met het zoeken naar dat soort aanpassingen.

Als je een goedkope zonnekindpop wilt is er één echt goede oplossing

Als je een pop maakt ben je met handwerk bezig. Handwerk dat iedereen kan doen of in elk geval kan leren. Door dat handwerk niet uit te besteden aan een poppenmaakster, maar het zelf te doen, wordt je pop stukken goedkoper. Je hoeft dan alleen het materiaal aan te schaffen.

Wat een handgemaakte pop écht waard is, dat is op allerlei manieren uit te drukken.

  • Je kunt de vergelijking maken met om het even welke andere pop. Een pop is immers een pop.
  • Je kunt de materiaalkosten en de gewerkte uren rekenen en zo de prijs bepalen.
  • Of je kunt vanuit een pedagogische overtuiging stellen dat een handgemaakte pop van natuurlijke materialen van onschatbare waarde is, omdat die je kind helpt ontwikkelen op een manier zoals geen enkele andere vorm van speelgoed dat kan.

Wat een handgemaakte pop waard is, daarop zal iedereen een verschillend antwoord geven. Maar als jij bij de groep hoort die waarde hecht aan een mooie handgemaakte pop, dan is het de moeite waard om daar wat tijd en energie in te stoppen.

Met de patronen en uitgebreide werkbeschrijvingen uit de cursussen op deze website heb je toegang tot alle kennis die je nodig hebt om dat te doen.

De patronen uit de cursussen zijn te combineren met je eigen ideeën

Een van de handwerksters die een popje maakte met behulp van het gratis patroon van het knuffelpopje heeft het patroon gecombineerd met haar eigen ideeën. Ze maakte het popje met stoffen die ze al in huis had. Ze heeft een wat dikkere stof gebruikt voor het lijfje. En, zo vertelde ze, ook voor het hoofd had ze een andere stof dan huidtricot. Zo is er een heel eigen popje ontstaan.

Deze vrouw was nog onervaren met het maken van poppen en heeft er bovendien dus een heel eigen versie van gemaakt. En ook dit popje is met liefde ontvangen en het favoriete item in huis geworden. Het lijkt er dan ook op dat deze moeder nog wel meer poppen zal gaan maken.

Je denkt misschien dat eenzelfde patroon ook steeds ongeveer een zelfde pop als eindresultaat oplevert, maar dat is dus niet waar. Zelfs niet als je het patroon helemaal volgt. Iedereen heeft een eigen hand als het gaat om handwerken, zoals iedereen ook een eigen handschrift heeft met schrijven.

Het patroon vergroten of verkleinen zorgt voor nog meer poppen maak plezier

Met de patronen zoals ze zijn kun je natuurlijk ook variëren. Je kunt het patroon vergroten of verkleinen om zo een zelfde soort pop in een andere maat te maken.

Zo maakte ik eens een lijs van 50 cm groot en ook een aantal van ongeveer 16 cm klein. Met name die laatste versie, de kleine popjes, waren bij mijn dochter lange tijd favoriet. Juist omdat ze zo klein zijn kunnen ze overal mee naartoe en er past een popje in elke hand en dat geeft weer heel andere mogelijkheden bij het spelen. Een kind speelt dan niet met de pop als speelkameraad, maar kan de poppen met elkaar laten spelen alsof het vrienden zijn.

Ook het popje van het gratis patroon kun je in andere maten maken.

Als je het op 200% of zelfs op 300% kopieert en je kiest voor een lekkere knuffelstof zoals badstof, dan heb je ineens een superknuffel voor een wat ouder kindje.

Ik kreeg al heel wat reacties terug van handwerksters die hun kind met zo'n super knuffel op de foto hadden gezet. Kind met knuffel op de bank... kind met knuffel in bed... allemaal gemaakte met behulp van het gratis patroon en een kopiëerapparaat om het patroon te vergroten.

Naast het uiterlijk en de maat van de pop, bepalen de kleertjes ook voor een belangrijk deel de uiteindelijke uitstraling. Als je een pop met kleertjes maakt tenminste.

Poppenkleren maken de man... eh... de pop

Als je je pop eenmaal gemaakt hebt, dan kun je door middel van de kleertjes een heel persoonlijk uiterlijk creëren. Een zonnekindpop heeft traditiegetrouw gebreide kleertjes in een eenvoudige stijl, maar niemand houdt je tegen als je voor iets anders kiest. Wil je trouw blijven aan de oorspronkelijke aanwijzingen, dan kies je in elk geval voor natuurlijke materialen.

De kleertjes kunnen op hun beurt allerlei spel en ontwikkelingsmogelijkheden toevoegen aan de pop. Zo kunnen verschillende stoffen en materialen zorgen voor een nog rijkere tastervaring. En sluitingen met een knoop, een rits en een strik helpen de fijne motoriek ontwikkelen. Kleertjes die aansluiten bij de verschillende seizoenen en bij verschillende activiteiten geven daarnaast een spelimpuls die de fantasie nog wat extra kan stimuleren.

Stel je eigen zonnekindpop pakket samen, dat is extra leuk

Als je op zoek bent naar een zonnekindpop pakket, dan is het goed om er even bij na te denken of zo'n pakket je wel echt biedt wat je wilt.

Je hebt besloten dat je graag zelf een zonnekindpop wilt gaan maken. En daarom ben je op zoek naar een zonnekindpop pakket. Je gaat de pop zelf maken, dus ook een standaard pakket levert hoe dan ook een persoonlijke pop op. Maar misschien kan het wel nóg beter?...

Voor wie wordt de pop

Voor wie wil je de pop gaan maken? Neem hem of haar eens even in gedachten. Stel je nu voor dat je een zonnekindpop gaat maken met dit kind in je gedachten. Dat je als het ware vraagt: "Wat voor pop past bij jou?" of "Met welke pop wil jij héél graag spelen?"

Misschien komt er dan al meteen een beeld op. Wil je een pop maken voor een meisje dat dol is op prinsessen? Of is het juist een jongen die graag klimt en klautert? En wil je dat de pop zijn of haar evenbeeld wordt? Of juist een beetje anders?

Stel je eens voor dat het kind voor wie je de pop wilt gaan maken al een pop heeft en dat die pop perfect bij hem of haar past. Dat het de allerbeste pop van de hele wereld is voor dit kind. Hoe ziet de pop er dan uit?

Als je met dat beeld in gedachten op zoek gaat naar een daarbij passend patroon en naar de materialen die je ervoor nodig hebt, wat zou je dan kopen?

Het patroon en de materialen zoeken die bij het beeld passen

Als je je een beeld van de pop hebt gevormd, dan kies je de juiste kleur huidtricot en het patroon dat er het best bij past. Je neemt prachtig borduurgaren voor de ogen en de mond. En je gaat op zoek naar het juiste garen voor de haren en het kapsel. Zie je hem of haar al ontstaan?

Maar je bent er nog niet. Nu komt misschien wel het leukste. De pop krijgt nog kleren! Je gaat naar een stoffenzaak en kijkt welke kleuren en dessins mooi passen bij jouw pop. En om de pop helemaal af te maken, maak je de kleren precies zoals jij ze hebben wilt.

Het pakketje voor de pop die ik voor mijn dochter maakte zag er zo uit:

Gaandeweg heb ik nog wat veranderd en is niet alles van het stapeltje gebruikt. Het leuke van deze manier van materiaal zoeken is dat er geen twee poppen ter wereld hetzelfde zijn. En dat je terwijl je de pop of de kleren maakt, nog dingen iets kunt aanpassen als je merkt dat je het toch anders wilt.

Mooie patronen met werkbeschrijving en een lijst met benodigdheden

Bij Toveren met Naald en Draad kun je goede patronen kopen. En bij die patronen zit een heel uitgebreide en duidelijke werkbeschrijving. Compleet met hoe je het haar kunt maken en een aantal basispatronen voor de kleren. Bovendien krijg je een lijst waarop je kunt zien waar je welke materialen kunt kopen.

Want bij het maken van een pop is het het leukst als je precies kunt kiezen voor de dingen die bij jou passen. En het is fijn als je niet zelf het wiel hoeft uit te vinden als het gaat om de te gebruiken technieken bij het maken van de pop.

Jij kan het ook, zo'n mooie pop maken voor je kind!

Ik heb al heel vaak de vraag gekregen of het niet ontzettend moeilijk is, om zelf een zonnekindpop te maken. Veel moeders en oma's willen dolgraag zelf een pop maken voor hun kind of kleinkind, maar ze hebben dan een beetje drempelvrees.

Maar stel je nou eens voor dat jij ook kunt leren om de liefste en mooiste pop te maken voor je kind, je kleinkind, of voor wie je maar wilt...

Ik krijg vaak te horen dat de poppen die ik maak zo mooi zijn. En dan zeggen mensen er meteen achteraan dat ze dat zelf nooit zouden kunnen, zo'n mooie pop maken.

En eerlijk is eerlijk, natuurlijk zijn mijn poppen verbeterd met de loop der tijd. Na tientallen poppen gemaakt te hebben, zitten de technieken me in mijn handen. Ik hoef bij veel dingen niet meer na te denken, het gaat bijna vanzelf. Maar alles is te leren. En zeker met wat oefening kun je je ook de technieken voor het maken van een zonnekindpop eigen maken. Om je hierbij te helpen heb ik verschillende cursussen gemaakt waarin ik stap voor stap het hele proces van het maken van een pop uitleg. Voor verschillende poppen. Zo kun je in je eigen tempo, waar je ook bent, leren om zelf een pop te maken. De pop die jij het liefst wilt maken.

Ik kreeg al heel wat enthousiaste reacties van cursisten die amper naai ervaring hadden en die toch heel blij zijn met hun eindresultaat.

Hoe zou jij het vinden om zelf de favoriete knuffelpop en speelkameraad te maken voor je dochter of zoon, je kleinkind, of wie je ook maar wilt?

Een zonnekindpop maken is heerlijk om te doen

Een zonnekindpop maken is ontzettend leuk en heel bijzonder. Het is een rustgevende bezigheid en als je een pop maakt voor een kind dat je goed kent, dan maakt dat het proces extra speciaal. Wanneer je de pop onder je handen stap voor stap ziet ontstaan, dan kun je al voor je zien hoe ze samen zullen spelen. Je voelt je geraakt door het proces en je voelt de liefde voor het kind groeien terwijl je zit te naaien. Elke pop die zo ontstaat is opnieuw een klein wonder.

Wil je zelf ook zo'n wonder maken?

Wordt het de lijs of een babypop? Wordt de pop klein of groot? En wat voor kleertjes wil je de pop aan geven?

Kijk tussen de cursussen op de website welke het best bij je past, schaf je ideale patroon en de stoffen aan en ga lekker aan de slag.

Inge schuurmans

Poppenmaakster (en meer)

Als kind al was ik graag met mijn handen bezig. Textiel en wol waren mijn favoriete materialen. Ik bedacht vaak zelf wat ik wilde maken en zocht dan naar manieren om mijn ideeën vorm te geven.

Handwerken werd een onmisbaar deel van mijn leven. Eigenlijk is er niet zo heel veel veranderd. Van het een kwam het ander en mijn hobby werd mijn beroep.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gratis patroon knuffelpopje

Ben jij benieuwd of je poppen maken leuk vindt?

Of heb je al eerder een pop gemaakt en vind je het leuk om een nieuw patroon uit te proberen? 

Dan is dit mijn geschenk voor jou.

>