Vilten sloffen maken is leuk en dankbaar werk
Wanneer de blaadjes vallen en het langzaam aan kouder wordt, is iets om je voeten warm te houden geen overbodige luxe. Vilten sloffen maken is leuk werk en ontzettend dankbaar, want je hebt er de hele winter lekker warme voeten door. En wie warme voeten heeft, die heeft het niet zo snel koud.
Om je te helpen bij hoe je dit doet, vind je hieronder een uitgebreide uitleg compleet met foto’s.
Wat heb je nodig
Wat heb je nodig om vilten sloffen te maken:
- wolvlies (of naaldvlies) in een neutrale kleur, maak eerst de mal om te bepalen hoeveel je nodig hebt.
- 100 gram wol in de kleur of kleuren die je mooi vindt voor de buitenkant van de sloffen (of ook in de neutrale kleur als je je sloffen in die kleur wilt maken)
- zeepoplossing gemaakt van water en zeep (dat kan bijvoorbeeld groene zeep zijn of olijfzeep)
Begin met het maken van de mal en maak die ongeveer 1 1/3 x de lengte en hoogte van de voet groot. Als voorbeeld: bij een voetlengte van 21 centimeter maak je de mal 28 centimeter. Maak 1 mal voor beide sloffen aan elkaar, zoals je kunt zien op onderstaande foto. De opening aan de bovenkant van de slof is het midden van de mal. Na het eerste vilten knip je de sloffen daar van elkaar af.
Zo ga je te werk
Als eerste leg je het wolvlies op tafel en je leg de mal erop.
Knip het wolvilt met een ruime zoom-rand om de mal heen. Deze rand vouw je er straks omheen, waardoor beide kanten aan elkaar kunnen hechten en er een dichtere slof ontstaat.
Knip 2 van deze even grote delen uit het wolvlies. Leg één deel op tafel en besprenkel dit met de zeepoplossing.
Leg daar de mal bovenop en vouw de rand die buiten de mal uitsteekt om de mal heen.
Vouw de rand zo dat hij glad ligt, anders ontstaan er straks dikke bobbelige plekken in de slof.
Leg nu het tweede deel van het wolvlies over de mal.
Precies zo dat ook nu de randen overal uitsteken buiten de mal.
Maak ook dit bovenste deel van het wolvlies vochtig met de zeepoplossing.
Maak het niet té nat, maar zorg wel dat er overal wat zeepwater zit. Om te controleren of het voldoende nat is, kun je met je hand zacht op de wol drukken, zodat het water wat verspreidt.
Wrijf nu zacht maar stevig met cirkelbewegingen over de wol om het eerste begin licht aan te vilten.
Draai dan het geheel om zodat de andere kant boven komt te liggen.
Vouw nu de randen van de bovenste laag wolvlies om de mal zoals je dat eerder ook deed bij de onderste laag. Let er ook nu weer op dat de rand netjes glad wordt.
Wrijf nu opnieuw met zachte cirkelbewegingen om deze wollagen enigszins aan elkaar te hechten.
Let op: ga nog niet te veel en te lang wrijven, anders hecht de bovenste laag er straks niet meer aan.
Neem nu de kleuren die je voor de buitenkant van de slof wilt en leg die in kleine dunne plukken dakpansgewijs op het deel wat je al hebt. Dat doe je dus zo dat de ene pluk de andere overlapt, zodat ze aan elkaar kunnen hechten.
Let er hierbij op dat je de kleuren voor beide stoffen hetzelfde verdeelt. Laat ook bij deze laag de wol buiten de rand uitsteken om het vervolgens later bij het keren aan de andere kant te kunnen laten hechten.
Besprenkel de gekleurde wol licht met heet zeepwater en druk alles een beetje vast.
Wrijf of duw ook nu nog niet te hard, anders duw je de gekleurde wol van zijn plaats en komt ze er in strengen op te liggen.
Keer het geheel en leg nu ook op de andere kant de gekleurde wol voor de afwerking. Ook hier maak je een rand die overlapt en die je naar de andere kant toe vouwt.
Ga nu langzaam maar zeker steeds steviger wrijven om de wol te laten vilten. Wanneer de wol aan elkaar gehecht is kun je de mal in het midden doorknippen zodat je 2 sloffen krijgt.
Haal de mal eruit en ga verder wrijven om de wol steviger te vilten.
Wanneer je vilt op bubbelplastic of op een ander oneffen oppervlak, dan zorgt het relief van dat oppervlak ervoor dat je minder kracht hoeft te zetten bij het vilten.
Door de sloffen in een stugge doek of rieten standmatje heen en weer te rollen gaat het vilten sneller en gemakkelijker. Als je gebruik maakt van deze rol-techniek, rol dan steeds om en om in tegengestelde richting om een mooi egaal resultaat te krijg. Ga door met vilten tot je voelt dat de wol stevig is.
Zijn je sloffen al vrij stevig gevilt en wil je ze nu de juiste maat geven?
Dan kun je ze tot slot aandoen en rond je voet verder vilten. Zo krijgen ze precies de goede pasvorm.
Als de sloffen helemaal klaar zijn, spoel ze dan goed uit onder de kraan zodat alle zeepresten eruit zijn en laat ze goed drogen. De randen kun je later nog afwerken met een festonrand, of je kunt ze laten zoals ze zijn.
Nog een paar dingen die goed zijn om te weten:
- Tijdens het vilten krimpt de wol, het is daarom belangrijk dat je de mal voldoende groot maakt.
- Maar let op: wanneer je de mal erg groot maakt, dan moet je erg lang vilten om de juiste maat te krijgen en dan wordt het zwaar werk.
- Hoe langer je vilt, des te dikker en steviger wordt het vilt, maar het wordt ook stugger. Om te bepalen wat je prettig vindt kun je een proeflapje vilten. Bedenk je wel dat weinig gekrompen sloffen ook sneller slijten door het gebruik.
Het maken van vilten sloffen is leuk werk en het is ook heel leuk om in plaats van een proeflapje eerst met kleine sloffen te beginnen in een baby maatje. Zo heb je minder materiaal nodig, het is minder zwaar werken en je hebt sneller resultaat.
Bij sloffen vilten denk je waarschijnlijk al snel aan wat kouder weer, namelijk het weer waarbij je de sloffen wilt gebruiken. Toch is het een heel fijn klusje om met zacht lente of zomerweer in de tuin te doen. En met gevilte sloffen kun je qua creativiteit alle kanten op, van traditioneel en eenvoudig tot modern en excentriek.
Ik wil Regina hartelijk bedanken dat ze me deze foto’s stuurde van het hele proces van het sloffen vilten om het zo via deze website met anderen te kunnen delen.