.st0{fill:#FFFFFF;}

Leren vilten? Begin dan met het maken van een bal 

 januari 2, 2023

door  Inge

Als je wilt leren vilten is het een goed idee om met iets eenvoudigs te beginnen. Zo kun je de techniek in je handen krijgen voordat je aan een groter en moeilijker project begint. Een bal vilten maken is leuk om te doen en het is een van de gemakkelijkste dingen om te oefenen, dus mooi voor een eerste project. Er kan niet zoveel mis gaan, dus succes is (bijna) gegarandeerd. En zo’n bal kun je voor allerlei dingen gebruiken. Om mee over te gooien, om te jongleren, als kattenspeeltje of zelfs als kerstbal voor in de kerstboom.

Wat heb je nodig:

  • wol om te vilten
  • warm en koud water (het warme water mag écht warm zijn, dus pas daarmee op)
  • zeep, dat kan lijfzeep zijn, groene zeep, of nog iets anders.

Maak een zeepoplossing waarbij je zeep met water mengt en doe die in een kan of fles.

In de video hieronder kun je zien hoe het gaat. Onder de video heb ik het proces voor je uitgeschreven.

Zorg dat je alles klaar hebt staan.

De dame in de video vilt aan tafel met een handdoek eronder, ik vilt zelf ofwel op het aanrecht of in de badkamer, zodat ik overtollig water gemakkelijk kan wegvegen en afvoeren. Zeker als je voor het eerst gaat vilten en je nog niet weet hoeveel water je precies moet gebruiken is het prettig als je gewoon kunt uitproberen zonder dat je ook nog moet opletten of je tafel niet te nat wordt.

Neem eerst een stuk wol en pluis die helemaal uit. De wol kan in elkaar vilten omdat de schubben van de haren in elkaar grijpen. Dat lukt alleen als de wol in verschillende richtingen tegen elkaar aan ligt. Wanneer je je pluk wol onvoldoende uit elkaar pluist, is de kans groot dat het niet goed aan elkaar hecht en je eerder een losse flodder krijgt dan een mooie ronde bal.

Leg de uitgeplozen pluk wol op je hand en neem de zeepoplossing (water gemengd met zeep) en sprenkel het er overheen. Zorg dat je precies zoveel zeepwater gebruikt dat de wol helemaal nat wordt, maar niet doorweekt raakt.

Druk dan de wol in het midden wat in elkaar en vouw vervolgens de buitenste hoeken er omheen.

Draai nu de wolbal tussen je handen. Dat doe je net zoals je bijvoorbeeld een bal draait van deeg, maar dan met veel minder kracht. Je vormt met je handen als het ware een bewegende kom waar de wol precies in past. Wanneer je teveel druk geeft, dan merk je dat meteen omdat je de hierdoor in de een of andere richting plat duwt.

Als het een beetje de vorm van een bal heeft, ga je er heet water overheen gieten. De dame in de video houdt de bal hierbij in haar handen, maar om verbranden te voorkomen kun je hem beter even wegleggen.

om te vilten heb je een aantal dingen nodig. Als eerste de zeep, daarnaast de wrijving van je handen en tenslotte de afwisseling van koud en warm water. Door die drie dingen op de juiste manier met elkaar te combineren gaat de wol stevig in elkaar hechten en dat levert het gevilte resultaat op.

Wanneer je de bal overgoten hebt met warm water ga je verder met het draaien van de bal tussen je handen. Wanneer je dat even gedaan hebt, spoel je de bal uit zodat er niet teveel zeep in komt, je wrijft verder en wanneer de bal al wat steviger wordt, kun je hem ook van verschillende kanten plat slaan, met je handen of zoals in de video met bijvoorbeeld de onderkant van een fles. Draai de bal dan wel steeds tussendoor, anders verliest hij de ronde vorm. Dit “stampen” helpt ook om delen die niet goed aan elkaar gehecht zijn toch te laten hechten.

Hoe verder je komt met het vilten, des te steviger wordt de bal. En hoe steviger de bal is, des te meer druk kun je uitoefenen om hem nog steviger te vilten.

Als je bal goed gevilt is, spoel hem dan goed uit zodat alle zeepresten eruit verwijderd zijn en laat hem drogen.

Inge schuurmans

Poppenmaakster (en meer)

Als kind al was ik graag met mijn handen bezig. Textiel en wol waren mijn favoriete materialen. Ik bedacht vaak zelf wat ik wilde maken en zocht dan naar manieren om mijn ideeën vorm te geven.

Handwerken werd een onmisbaar deel van mijn leven. Eigenlijk is er niet zo heel veel veranderd. Van het een kwam het ander en mijn hobby werd mijn beroep.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gratis patroon knuffelpopje

Ben jij benieuwd of je poppen maken leuk vindt?

Of heb je al eerder een pop gemaakt en vind je het leuk om een nieuw patroon uit te proberen? 

Dan is dit mijn geschenk voor jou.

>