.st0{fill:#FFFFFF;}

Een vilten catcave maken: het lekkerste plekje in huis voor je kat 

 juni 29, 2023

door  Inge

Een vilten catcave is een veilig holletje

Een vilten catcave is mooi voor in huis en het is een lekker plekje voor je kat.Katten kruipen graag ergens in. Het geeft ze een veilig gevoel, het gevoel dat ze niet goed te zien zijn voor hun omgeving, terwijl ze zelf wel alles goed in de gaten kunnen houden.

In dit artikel vind je twee video's van hoe je zelf een vilten catcave kunt maken.Zo lukt het jou ook.

Het maken van een vilten catcave is best een klus, maar het is ook erg leuk om te doen. En het grote voordeel is dat je je catcave helemaal kunt maken zoals jij hem het mooist vindt. 

Je kunt je favoriete kleuren gebruiken, je kunt hem de vorm geven die jij leuk vindt en je kunt hem zelfs versieren als je dat wilt.

Zo wordt je eigen gemaakte catcave niet alleen een lekker plekje voor je kat, maar ook een mooi accessoire voor in je huis.

Het hele proces uitgelegd

Om je te helpen met het maken van je eigen catcave heb ik het hele proces vastgelegd op video. Het zijn twee delen geworden. Hieronder kun je de video's bekijken en onder beide video's staat de uitleg ook nog uitgeschreven, zodat je het op je gemak nog eens kunt nalezen.

Hier kun je de eerste video bekijken:

De uitleg van wat je ziet in video 1

Om te beginnen, dit heb je allemaal nodig:

  • Een mal
  • Warm en koud water
  • Zeep (bijvoorbeeld groene zeep of olijfzeep)
  • Lontwol
  • Twee dunne doeken, bijvoorbeeld oude vitrage
Meer over de mal

De mal maak je zelf, zoals jij wilt dat je catcave er straks uit gaat zien. De mal is een plat stuk van een of andere materiaal waar je goed omheen kunt vilten. Ik gebruik hier de laminaat ondervloer van de Ikea voor, die op rol te koop is. Dat is stevig en tegelijkertijd flexibel en het kan ertegen als het nat wordt.

Daarbij moet je in gedachten houden dat je catcave uiteindelijk een holletje wordt in plaats van een platte tas. Dat betekent dat je de gewenste omtrek van je catcave als uitgangspunt moet nemen voor de grootte van je mal. Bovendien krimpt je catcave tijdens het vilten nog wat, dus maak de mal niet te klein, anders valt hij te klein uit.

Warm en koud water

Vilten is een proces waarbij de schubben van de wol in elkaar grijpen, op zo een manier dat ze niet meer loslaten.

Als je warm water gebruikt, da versnel je daarmee het hechtingsproces. Wissel je koud en warm af, dan maak je optimaal gebruik van die mogelijkheid. Maar het hoeft niet. Als je liever alleen met koud water werkt kan dat, je doet er dan alleen wat langer over.

Welke zeep is geschikt?

Eigenlijk kun je alle zeepsoorten gebruiken, maar een natuurlijke zeep met een neutrale geur is voor je katten waarschijnlijk favoriet.

Enkele zeepsoorten die goed werken zijn olijfzeep, aleppozeep, groene zeep of afwasmiddel. Als je van de laatste een milde en geurloze variant kiest, is dat het vriendelijks voor je handen als je een gevoelige huid hebt en het is ook het vriendelijkst voor de neus van je kat.

Wat is lontwol?

Lontwol is een dikke draad met vezels die in één richting zijn gekamd, in de vorm van een lang lont. Het is wol die wel gewassen en gekaard (gekamd) is, maar niet gesponnen, waardoor de losse haren gemakkelijk te verdelen zijn én optimaal aan elkaar kunnen hechten bij het vilten. 

Heel eerlijk: ik weet niet meer hoeveel ik had, maar voor een catcave heb je een flinke hoeveelheid nodig. Maak dus niet de fout om een paar kleine bolletjes sprookjeswol te bestellen, want daarmee heb je net genoeg voor de decoratie van je vilten catcave.

Een dunne doek maakt het vilten gemakkelijker

Tot slot heb je twee dunne doeken nodig. Oude vitrage werkt hiervoor heel goed. Het formaat van je doeken moet ruim groter zijn dan de mal voor je catcave. Deze doeken gaan straks voorkomen dat de wol gaat schuiven tijdens het vilten. En dat wil je niet, want als de wol gaat schuiven dan is de dikte van je catcave niet overal gelijk. Het is dus een heel handig hulpmiddel.

En hup, aan de slag!

Leg de mal op een tafel die nat mag worden en zorg ervoor dat die tafel ergens staat waar het niet erg is als het water er aan de randen afloopt. 

Trek de lontwol in kleine stukjes uit elkaar en leg die dakpansgewijs over elkaar heen op de mal. Laat de wol iets buiten de randen van de mal uitsteken. Dat is nodig om de voor- en achterkant straks aan elkaar te kunnen vilten.

Wanneer je de mal zo helemaal bedekt hebt, breng dan een tweede laag aan. Zorg ervoor dat de wolharen van de tweede laag haaks liggen op die van de eerste laag. 

Breng na die tweede laag nog een derde laag aan.

Wil je je catcave extra stevig? Leg dan gerust ook nog een vierde en vijfde laag neer. Let er daarbij op dat je elke volgende laag haaks op de voorgaande legt.

Eerst goed nat maken

Neem nu je dunne doek en leg die over de wol. Voorzichtig, zodat de wol niet verschuift.

Als je warm water wilt gebruiken, dan is dit het moment om daarmee te beginnen. Let op de veiligheid als je dat doet! Hou de temperatuur zo dat je jezelf niet verbrandt, dus warm water uit de kraan is meer dan heet genoeg, het hoeft niet gekookt te hebben.

Wil je geen warm water gebruiken, kies dan gewoon voor koud.

Gebruik voldoende water, zo dat alle wol echt nat is.

Druk vervolgens de wol licht aan. Dat kun je met je handen doen (als het water dat je hebt gebruikt niet te warm was), of met bijvoorbeeld een deegroller. Het aandrukken zorgt ervoor dat je het water gelijkmatig verdeelt over alle wol die je hebt weggelegd. En let er bij het verdelen van het water op dat de wol niet verschuift. 

Merk je dat je nog niet voldoende water gebruikt hebt, giet er dan nog wat meer overheen.

Kijk video 2 om te zien hoe je je catcave verder maakt:

De uitleg van wat je ziet in video 2

Leg ook wol aan de andere kant van je mal

Draai nu het hele pakket om, zodat de andere kant boven komt te liggen. Let op dat je de doek, de wol én de mal vastpakt en alles tegelijk omdraait. Als er iets verschuift, heb je straks een dunne plek in de catcave of als het echt verkeerd gaat zelfs een gat. Dan is hij niet mooi én niet stevig.

Vouw de wol die buiten de randen uitsteekt naar binnen, zodat die aan de (nu) bovenkant op de mal ligt. Zorg ervoor dat die wol zo glad mogelijk op de mal ligt, anders krijg je straks lelijke bobbels in het vilt van je catcave.

Doe nu hetzelfde als je aan de andere kant deed. Leg drie lagen wol op de mal, weer dakpansgewijs op elkaar en elke laag haaks op de vorige. Heb je aan de andere kant meer dan drie lagen wol gelegd? Dan doe je aan deze kant hetzelfde aantal lagen.

Ook nu laat je de wol aan de zijkanten een beetje uitsteken.

Wil je je catcave kleur geven?

Wil je je catcave kleur geven? Dan kun je er nu een gekleurde laag overheen leggen. Dat doe je aan beide kanten van je mal.

Let op, één laag van een kleur over de andere lagen zorgt eerder voor een kleurschakering dan voor een echt diepe kleur. Dus als je je catcave echt in bepaalde kleuren wilt maken, dan moet je die kleuren ook al bij de eerdere lagen gebruiken.

Kies je voor verschillende kleuren of een kleurverloop, let er dan op dat de kleuren aan de zijkant van de mal op elkaar aansluiten.

Vouw ook bij die laatste laag met gekleurde wol de randen om naar de andere kant en maak ze zo glad mogelijk.

Tijd om te vilten!

Neem dan wat zeep, verdeel het goed over je handen en wrijf het zacht in de wol. Je gaat nu de wol aan elkaar vilten. In het begin doe je dat heel voorzichtig, want zolang de haren niet aan elkaar gehecht zijn kan de wol nog heel gemakkelijk verschuiven. Verschuift de wol toch? Dan gebruik je teveel kracht.

Als je de dunne doeken goed om je werk heen vouwt, dan helpt dat om de wol op zijn plaats te houden.

Gebruik langzaam maar zeker steeds iets meer kracht bij het wrijven, zodat de wol steeds beter in elkaar hecht.

Als je met warm water vilt, dan kun je weer wat warm water toevoegen zodra je werk afkoelt.

Het vilten zelf is een langdurig proces. Je vilt (wrijft dus) net zo lang door tot alle wol heel stevig aan elkaar gehecht is. Als dat zo is, dan verschuift de wol niet meer, maar vormt het een stevig geheel.

Twijfel je of het vilten klaar is?

Controleer je werk dan voorzichtig door een klein stukje van je werkstuk op te tillen van de rest. Beweegt het hele werkstuk als één geheel mee, dan is het goed gevilt. Kun je een plukje min of mee los van de rest optillen, dan heb je nog wat werk te verzetten.

Ben je ver klaar met vilten?

Knip dan een gat in je catcave zodat je kat er in en eruit kan. Haal de mal eruit en vilt hem voor het laatste deel zonder mal en duw hem dan tijdens het wrijven en vilten in de vorm die je hem uiteindelijk wilt laten hebben.

Om je catcave extra stevig te maken, kun je hem daarna nog een aantal keer met kracht op de grond gooien. In de badkamer bijvoorbeeld. Dat is ook een manier om verder te vilten. Maar dat kun je alleen doen in het laatste deel van het proces, als je al goed voorgevilt hebt en alle wol stevig aan elkaar gehecht is.

Als je helemaal klaar bent, spoel dan alle zeep er heel goed uit en laat je catcave drogen.

Je vilten catcave is klaar!

Als je catcave klaar is, is het tijd om hem een mooie plek te geven en om toe te kijken hoe je kat zijn grotje inneemt.

Hou je van Handwerken?

Vond je het leuk om je eigen catcave te maken of om dit artikel te lezen, omdat je graag met je handen bezig bent? Meld je dan aan voor het gratis patroon, dan krijg je regelmatig ook een leuk handwerkidee in je inbox.

Inge schuurmans

Poppenmaakster (en meer)

Als kind al was ik graag met mijn handen bezig. Textiel en wol waren mijn favoriete materialen. Ik bedacht vaak zelf wat ik wilde maken en zocht dan naar manieren om mijn ideeën vorm te geven.

Handwerken werd een onmisbaar deel van mijn leven. Eigenlijk is er niet zo heel veel veranderd. Van het een kwam het ander en mijn hobby werd mijn beroep.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gratis patroon knuffelpopje

Ben jij benieuwd of je poppen maken leuk vindt?

Of heb je al eerder een pop gemaakt en vind je het leuk om een nieuw patroon uit te proberen? 

Dan is dit mijn geschenk voor jou.

>