.st0{fill:#FFFFFF;}

Een magische toverbal als geschenk voor een kinderverjaardag 

 januari 2, 2023

door  Inge

Als je eenmaal een bal kunt vilten* dan kun je diezelfde techniek gebruiken om dingen te maken die net iets specialer zijn. Een voorbeeld daarvan is de toverbal die je op de foto hierboven ziet.

Weet je nog niet hoe je een bal kunt vilten? Lees dan dit artikel en bekijk de video.

Om die toverbal te kunnen maken heb je naast water en zeep natuurlijk ook wol nodig, deze keer in verschillende kleuren. En je hebt een magisch mooie knikker nodig om in het midden te doen.

De bal maak je als volgt:

Neem eerst de knikker en doe daar een eerste laagje wol omheen. Maak de wol nat met zeepwater en rol het zacht om de knikker heen. Let op, vilt het nog niet helemaal vast, want als je dat doet, hecht de volgende laag niet meer.

Neem vervolgens de tweede kleur en maak daarmee een laagje om de eerste kleur heen. Maar ook deze wol weer een beetje nat met zeepwater en rol de bal even zacht tussen je handen zodat alles op de goede plek zit.

Neem vervolgens de derde kleur en doe opnieuw hetzelfde. Ga zo door tot je alle kleuren hebt gebruikt die je wilt gebruiken.

Als alle kleuren er omheen zitten, dan begin je met het viltproces. Eerst rol je de bal zocht tussen je handen, en dan steeds een beetje steviger. Spoel het teveel aan zeep uit, overgiet de bal met heet water en ga verder met vilten net zolang tot je bal mooi stevig is.

Als je klaar bent met vilten, spoel dan de bal goed uit, druk het overtollige water eruit en laat hem drogen.

Als de bal helemaal droog is knip je er tot slot een inkeping in waardoor de knikker in het midden in beeld komt. En voila, daar is je toverbal. Een leuk verjaardagskado voor bijvoorbeeld een kleuter.

Inge schuurmans

Poppenmaakster (en meer)

Als kind al was ik graag met mijn handen bezig. Textiel en wol waren mijn favoriete materialen. Ik bedacht vaak zelf wat ik wilde maken en zocht dan naar manieren om mijn ideeën vorm te geven.

Handwerken werd een onmisbaar deel van mijn leven. Eigenlijk is er niet zo heel veel veranderd. Van het een kwam het ander en mijn hobby werd mijn beroep.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gratis patroon knuffelpopje

Ben jij benieuwd of je poppen maken leuk vindt?

Of heb je al eerder een pop gemaakt en vind je het leuk om een nieuw patroon uit te proberen? 

Dan is dit mijn geschenk voor jou.

>