.st0{fill:#FFFFFF;}

Jan Klaassen, de held van het Nederlandse poppenkastspel 

 december 28, 2018

door  Inge

In heel Europa wordt poppenkast gespeeld, en in elk land is er een pop die de rol van de grappenmaker en kluns op zich neemt. In Nederland is het Jan Klaassen die die rol met verve vervult.

Hij beleeft spannende avonturen, maakt grappen, deelt rake klappen uit of krijgt zelf op zijn kop. Jan Klaassen is degene waarom het meest gelachen wordt.

De geschiedenis van Jan Klaassen gaat terug naar het Italiaanse commedia dell’arte. De commedia dell’arte werd oorspronkelijk door mensen opgevoerd, maar daarnaast werden er ook poppen gebruikt voor de voorstellingen.

Eén van die poppen is Pulcinella. Hij is de beroemdste geworden. Poppenspelers in andere landen gaven deze pop ook een plek in hun spel. En in elk land waar hij geïntroduceerd werd, kreeg hij wat van de karakteristieken van de mensen van dat land mee. Zo ontstond in Nederland Jan Klaassen.

De naam Jan Klaassen kreeg hij ook niet zomaar. Ruim 300 jaar geleden leefde er in Amsterdam een poppenspeler. Hij was bekend en geliefd en je raad het misschien al: hij heette Jan Klaassen. Zijn poppen waren onder andere Hansworst, zijn vrouw Katrijn en de lange Pierlala.

De naam Hansworst verdween omdat mensen de pop naar de poppenspeler gingen noemen. En zo kreeg de pop de naam Jan Klaassen.

Vroeger was poppenspel echt volksvermaak en het was dan ook voor alle leeftijden. Naar het poppenspel kwamen vooral arme mensen kijken, voor de rijken was er het marionettenspel en toneel.

Tegenwoordig wordt het poppenspel vooral gebruikt om kinderen mee te vermaken of om ze zelf mee te laten spelen. Kinderen spelen graag met poppen en geven ze in hun spel allerlei rollen. Het poppenspel is het begin van het rollenspel.

Voor dat poppenspel is eigenlijk alles geschikt. Sommige kinderen verstaan de kunst om een knikker om te toveren in een personage dat hele avonturen beleeft. Andere kinderen hebben daarvoor echte poppen nodig. Een pop zonder een al de nadrukkelijke gezichtsuitdrukking is dan het meest geschikt, zoals bijvoorbeeld een handgemaakte waldorfpop. Die kun je heel goed zelf maken met behulp van de cursus poppen maken die je op deze website vindt.

Wil je kinderen nog meer ruimte geven om te spelen met poppen? Dan zijn een poppenkast en handpoppen een leuke aanvulling voor eindeloos speelplezier. De poppen kunnen de gekste avonturen beleven terwijl de kinderen verscholen zitten achter de poppenkast. Ook die handpoppen kun je zelf maken. Dat is extra leuk, want dan kun je verschillende soorten en typetjes maken. Voor handpoppen kun je er ook voor kiezen om de poppen juist wel een duidelijke gezichtsuitdrukking te geven. Hoewel ook hier geldt dat het gezicht het best zo is dat het ruimte biedt voor alles wat er in de fantasie van het kind opkomt of op kan komen.

 

 

Inge schuurmans

Poppenmaakster (en meer)

Als kind al was ik graag met mijn handen bezig. Textiel en wol waren mijn favoriete materialen. Ik bedacht vaak zelf wat ik wilde maken en zocht dan naar manieren om mijn ideeën vorm te geven.

Handwerken werd een onmisbaar deel van mijn leven. Eigenlijk is er niet zo heel veel veranderd. Van het een kwam het ander en mijn hobby werd mijn beroep.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gratis patroon knuffelpopje

Ben jij benieuwd of je poppen maken leuk vindt?

Of heb je al eerder een pop gemaakt en vind je het leuk om een nieuw patroon uit te proberen? 

Dan is dit mijn geschenk voor jou.

>