.st0{fill:#FFFFFF;}

Poppenkleren maken om je pop een heel eigen karakter te geven 

 april 25, 2023

door  Inge

Poppenkleren maken de man... eh.... de pop

Bij poppen maken hoort poppenkleren maken. Want zeg nou zelf, wat is een pop zonder bijpassende kleren?

Het poppenkleren maken is de kers op de taart van het poppen maken. Is de pop eenmaal klaar, dan kun je gaan bedenken wat voor kleertjes passen bij de pop en bij het spel van de poppenmoeder of vader, je kunt stofjes gaan kiezen en zo door de aankleding het karakter van de pop bepalen.

Op zoek naar wat het best past

Omdat de kleertjes het uiterlijk en de uitstraling van de pop voor een groot deel mee bepalen, mag je er best wat tijd voor uittrekken om na te denken over wat voor kleertjes je wilt maken en welke kleuren en stoffen daar het best bij passen.

Naast het kijken naar het karakter van de pop bij het kiezen van de te maken kleertjes, kijk je natuurlijk ook naar de kleur van de huidstof, de ogen en de haren. Net zoals dat bij mensen is, zal de ene pop een lichte kleur beter staan dan een donkere en zijn er poppen bij wie felle kleuren mooi staan en er zijn poppen die beter tot hun recht komen met kleren van pastelkleuren.

Tijd dus om alle kasten, dozen en koffers met stoffen de doorzoeken, stofjes tevoorschijn te halen, te kijken wat er mooi staat en wat minder en zo de juiste stofjes te kiezen. Zodat de pop kleertjes krijgt die hem of haar het beste staan én die qua stijl ook passen bij degene voor wie de pop bedoeld is.

Het kan ook heel leuk en verfrissend zijn om stofjes te pakken die je eigenlijk voor iets heel anders bedoeld had, om te kijken hoe ze staan. Zo kun je tot verrassende ontdekkingen komen. 

Wordt de pop een jongen of een meisje?

Bij de keuze van de stoffen voor poppenkleren kijk je natuurlijk of de pop een jongenspop is of een meisjespop. Dat wil niet zeggen dat je vast moet houden aan vertrouwde kleuren zoals blauw voor een jongen en roze voor een meisje. Integendeel, zou ik bijna zeggen. Door duidelijk te hebben of de pop een jongen of een meisje is en vervolgens te kijken naar het (gewenste) karakter van de pop kun je beter bepalen welke kleuren ervoor kunnen zorgen dat het karakter van de pop het best tot zijn recht komt. Dat kan ook betekenen dat je niet de standaard kleuren gebruikt, maar juist andere.  

Ik heb ook weleens gehad dat ik dacht dat ik een jongenspop aan het maken was, maar dat ik bij het kiezen van de stoffen toch merkte dat ik meisjeskleren beter vond passen. Sommige poppen zijn al eigenwijs voordat ze af zijn.

Dit is zo'n eigenwijs popje.

Pas de poppenkleren aan aan de leeftijd van de poppenmoeder of vader

Poppenkleren zijn anders dan mensenkleren. Ze moeten er niet alleen leuk uitzien, ze moeten ook passen bij de leeftijd van het kind dat met de pop gaat spelen. Als de pop voor een jong kind bedoeld is, dat nog druk bezig is zijn of haar motorische vaardigheden te oefenen, dan moeten de kleertjes eenvoudig aan en uit te doen zijn door die kleine kinderhanden. De ideale set kleren voor een pop houdt daar rekening mee én zorgt voor uitdaging op het juiste niveau.

Ook kun je verschillende modellen kiezen, zodat de poppenmoeder (of vader) met de verschillende kleertjes verschillende motorische vaardigheden oefent. Een kledingstuk met een klittenbandsluiting op de rug, een kledingstuk met drukkertjes, een met knoopjes, een met een rits én een met een wijde gerimpelde hals, ze vragen allemaal om verschillende bewegingen als je kijkt naar de fijne motoriek. Door al die dingen aan te bieden, krijgen de kleine kinderhanden allerlei verschillende bewegingen te oefenen.

Natuurlijk is het leuk en fijn als de kleertjes van stoffen gemaakt zijn die de poppenmoeder bevallen. Mooie kleuren en printjes die passen bij de smaak van het kind en katoen, linnen, wol en misschien zelfs zijde voor een rijke tastervaring.

Ook kunnen de structuren van de stoffen heel verschillend gekozen worden. Van een soepele stof in platbinding tot een stugge jeans in keperbinding, fluweel of ribfluweel en iets wat gebreid of gehaakt wordt.

Zo worden poppenkleertjes van simpel speelgoed rijk ontwikkelingsmateriaal.

je kunt voor mij de boom in

Lieve kleertjes voor een lieve pop en stoere kleertjes voor een stoere pop

Ik zal je een aantal voorbeelden laten zien van verschillende kleertjes en verschillende sluitingen. En hoe een set kleren het uiterlijk en de uitstraling van een pop mee bepaalt.

Als eerste zie je op de foto hierboven een blouse van een dunne katoen met een gerimpelde hals. In een zacht roze. De blouse heeft een gerimpelde hals waar een elastiek in is geregen, zodat die wij gemaakt kan worden om de blouse over het hoofd of langs de benen aan en uit te doen.

Op de foto hieronder zie je ook een pop met lichtblonde haren. Een vergelijkbaar uiterlijk dus, op het eerste gezicht.

Maar deze pop mocht stoere kleertjes krijgen. En daarvoor moest ik een nieuw patroon maken. Een patroon van een tuinbroek met korte pijpen. Want dat was de wens van de klant.

Daarbij koos ik een ruitjesstof voor de blouse eronder, maar toen ik het ruitje wilde gaan knippen zoals ik van plan was, kwam ik tot de ontdekking dat ik dat er toch niet zo leuk uit vond zien. Hoe kon ik dat oplossen? Want het stofje paste verder perfect bij de andere dingen die ik gekozen had en het sloot helemaal aan bij de wensen van de ouders die me vroegen om deze pop voor hun dochter te maken.

Na een beetje uitproberen met het vouwen van de stof, en het over de pop heen hangen, besloot ik de stof schuin te knippen. Zo werd het ruitje wat speelser.

Een poppenjurk met kleine roosjes

Wil je je pop een jurk geven van een dromerig stofje, dan is iets lichts met een bloemenprint een fijne keuze. Voor sommigen misschien te tuttig, maar ik vind het heerlijk om dit soort kleertjes te maken. Op stof leggen, kippen, zigzaggen en naaien en langzaam maar zeker krijgt een poppenjurk dan vorm.

Tijdens het werk kwam spontaan het nummer "Isn't she lovely" van Stevie Wonder in me op. Het lied past perfect bij deze pop. Met haar bruine haren en bruine ogen en deze schattige poppenjurk met kleine roosjes is ze zeker "lovely".

Lief en licht of juist donker en aards?

De meeste poppen die ik in mijn atelier maakte waren meisjespoppen bedoeld voor meisjes. Een enkele keer maakte ik een pop voor een jongen.

De pop op de foto hieronder mocht een tuinbroek aan krijgen en liefst zo dat er een zak op zat. Want dat was voor de poppenvader in spé ook altijd een voorwaarde voor de kleding die hij droeg.

Als kleurencombinatie koos de klant voor tijdloos, klassiek en stijlvol donkerblauw voor de broek, gemaakt van babyrib. De broek kreeg op de buik een zak, zo dat de handen er aan de zijkanten een klein stukje in konden. Of een vinger van de poppenvader ;)

Daaronder kreeg de pop een shirt van linnen in een kleur die het midden heeft tussen grijs en olijfgroen en om het geheel af te maken naaide ik donkerbruine vilten schoenen.

Lief met een vleugje stoer voor een eigenwijze look

Wil je niet lief en niet stoer maar iets er tussenin, dan is het leuk om heel verschillende stoffen met elkaar te combineren. Je kunt dan denken aan verschillende soorten stoffen, zoals linnen en zijde of aan verschillende prints of motieven, zoals bloemen en ruitjes.

Hieronder zie je een pop met een jurk gemaakt van een lief stofje in zachte kleuren, terwijl de jurk aan de onderkant een ruche heeft van rood-wit geruite stof. Omdat het rood in de vruchtjes van de lichtblauwe stof terug komt, past het precies en de combinatie zorgt voor een speels effect.

Een rode boerenzakdoek wordt een blouse

Naast standaard stoffen kun je ook heel andere dingen kiezen om poppenkleren van te maken. Zo vermaakte ik voor de pop op de foto hieronder een boerenzakdoek tot blouse en de onderkant van een spijkerbroek van mijn dochter (die haar ondertussen te klein was) werd een rokje. Voor een speels effect heb ik een hartje op de rok genaaid.

Die combinatie zorgde voor een retro uiterlijk en het is daarnaast een heel milieubewuste keuze om materialen op deze manier te hergebruiken. Ik kan me nog herinneren dat ik zelf als jong kind ook een blouse had van dit soort stof, dus het is in mijn geval nog jeugdsentiment ook. Hoewel ik niet weet of dat toen ook gemaakt was van echte boerenzakdoeken.

Deze pop zelf is trouwens (net als al mijn poppen) ook milieubewust gemaakt. De huidtricot is van biologische kwaliteit en ze is gevuld met wol van schapen die op een fijne manier gehouden worden.

Babyroze kleren voor een babypop

Het gebeurt me vaak dat ik tijdens het maken van een pop van gedachten verander over hoe ze er uiteindelijk uit zal zien en over wat voor outfit de pop zal krijgen. Deze keer ging het ook zo. Ik had een heel leuk idee in gedachten dat paste bij de herfst. Maar toen ik de stoffen die ik ervoor in gedachten had bij de pop legde, vond ik ze toch te donker. Donkerbruin vond ik niet bij deze baby passen. En ik dwaalde direct af in gedachten naar licht linnen met roze. Zoeter kan haast niet. Een enorm contrast met wat ik eerst in gedachten had gehad. Maar ze was direct verkocht, dus ik was niet de enige die het mooi vond.

Deze babypop is 40 cm groot, heeft grijsblauwe ogen en licht blonde haren. Ze is gemaakt naar het patroon van de babypop uit de online cursus poppen maken die je ook op deze website vindt.

Een lieve lijs in donkerblauw

Bij lieve poppenkleertjes denken we vaak bijna vanzelf aan lichte kleuren, bloemen en andere dingen die je zou kunnen typeren als meisjesachtig. Toch kunnen donkere kleuren ook heel lief en meisjesachtig staan.

Zoals het donkerblauw van de poppenjurk die je hieronder op de foto ziet.

Een dunne katoen voor een zomerblouse

Waar de poppenjurk op de foto hierboven van een vrij stevige katoenen stof gemaakt was, kreeg de pop op de foto hieronder een heel dunne zomerblouse aan, omdat pop naar een warm land zou gaan.

Als patroon nam ik als basis het patroon van het shirt uit de cursus. Daar knipte ik een kraag bij, want ik wou geen shirt maken maar een echte blouse. Ik streek de stof glad. Legde het patroon op de stof. Daarbij lette ik er natuurlijk op dat ik de patronen zo op stof legde dat ze in de lengte de richting van de draad van de stof volgden. En toen ben ik de blouse gaan knippen. Hieronder zie je de verschillende delen.

De delen voor de kraag knipte ik dubbel, zodat ik ze tegen elkaar kon naaien en dan kon keren, zoals je ook met een echte kraag doet. En natuurlijk knipte ik er ook een halsbeleg bij. Daarmee kon ik de blouse netter afwerken. Bovendien gaf het ook wat meer stevigheid. Vanwege de dunne stof was dat geen overbodige luxe. De mouwen knipte ik kort. Dat past goed bij het mooie weer waar de pop heen gaat.

Door elastiek te doen in de zoom van de mouwen ontstond er een soort pofmouw.

Paarse poppenkleertjes, speciaal voor in de krokustijd

Naast kijken naar de pop en wie er later met de pop gaat spelen, kan het ook heel leuk zijn om je voor de kleren van een pop te laten inspireren door de natuur en de seizoenen.

Toen in de vroege lente de zon weer feller en vooral ook warmer werd en overal de krokussen uit de grond omhoog schoten, wilde ik graag een pop die de sfeer van een veld vol krokussen weerspiegelde.

Terwijl ik de trap opliep naar mijn atelier neuriede ik het liedje dat ik in deze tijd vaak in de klas zong als kleuterjuf:

Krokusbolletje, kom maar uit je holletje,
met je kleuren paars en geel, op een witte steel.

In mijn atelier ging ik op zoek naar paarse stofjes om een echts krokuspoppenfoto te kunnen maken in een krokusveld hier om de hoek.

Het werd een rokje met een broekje eronder, want voor alleen een rokje was het nog te koud. En een shirt met lange mouwen. Na wat speurwerk vond ik vilt in een lichtere kleur paars voor de schoenen en ik had zelfs paarse elastiekjes voor in haar haar. Het duurde niet lang voor de krokuspop klaar was en mijn zonnekindpop met paarse kleertjes klaar was voor een fotoshoot.

Samen met de pop, kind en oppaskind ging ik op weg naar het krokusveld om foto's te maken. Het was een plaatje!

zonnekindpop met paarse kleertjes

Een onderbroek voor pop, zo gemaakt

Een pop krijgt natuurlijk niet alleen een set kleren die te zien is, een pop krijgt net als wijzelf ook ondergoed aan.

Voor de onderbroek kun je verschillende kanten op. Lange tijd maakte ik een soort boxers. Later maakte ik onderbroeken in slip-vorm. En een babypop krijgt natuurlijk een luier.

Hoe ik het nu doe is wisselend en afhankelijk van de stijl van de pop. Onder een ouderwets jurkje vind ik een boxer met een kanten randje en elastiek aan het uiteinde van de pijpjes heel leuk staan. Krijg de pop een broek aan of een wat moderner setje kleren, dan kies ik voor een slip.

De pop op de foto hieronder is - denk ik - haar onderbroekje kwijt geraakt ;)

Waar heeft ze die nu toch gelaten...?

Geen probleem, dat probleem los je gemakkelijk op door een nieuwe poppen onderbroek te maken.

In de online cursus poppen maken vind je het patroon voor een slip. Hieronder zie je de bijbehorende video, zodat je een idee krijgt van hoe de cursus is.

Maak je liever een boxershort? Dan kun je het patroon van een gewone broek als uitgangpunt nemen en de pijpen heel kort laten.

Van jurk met legging tot shirt met jeans

Voor poppenkleren zijn net als bij gewone kleren de mogelijkheden eindeloos. Van een lief jurkje met een kantje tot een stoere spijkerbroek met omslag en een shirt. Het kan allemaal. Omdat de binnenkant van de spijkerstof die ik voor de broek hieronder gebruikte wat lichter is dan de buitenkant, steekt dat leuk af.

Toen deze pop kleren aanhad en ik klaar zat om schoenen te maken, twijfelde ik over de kleur. En wat kun je dan beter doen dan een kleuter om raad vragen? Dus ik besloot mijn dochtertje te vragen welke kleur zij het mooist zou vinden. Rood! Was haar overtuigende antwoord. Ze was heel zeker van haar zaak, dus ik heb de andere kleuren opzij gelegd en ben met rood aan de slag gegaan.

Dus twijfel je zelf over de kleren voor een pop, vraag dan gewoon een poppenmoeder of poppenvader om advies :)

Met een cape en een sjaal heeft pop geen last van de kou

Ook bij winterse temperaturen moet een pop lekker warm aangekleed zijn. Omdat voor kleine kinderhanden een jas nog lastig is, bedacht ik als oplossing een poppencape. De cape maakte ik van fluweel, zodat die luxe aanvoelt. Die houdt haar lekker warm en ziet er bovendien sjiek uit.

Met de roze gebreide sjaal erbij en een speldje in het haar is de pop hieronder compleet. De wind kan nu waaien zo hand als hij wil, haar haren waaien niet meer in haar gezicht en haar poppenlijfje blijft lekker warm in haar cape en sjaal.

Onder de cape had deze pop een gebloemde jurk aan die voor alle seizoenen leuk is. In de zomer alleen als jurk, in de lente en herfst met een legging eronder en een vestje erover en voor de winter kreeg ze de lekker warme cape.

Met extra accessoires kun je een pop heel persoonlijk aankleden. En hoe meer leuks er bij een pop is, hoe gemakkelijker het wordt om er avonturen bij te bedenken.

Kijk maar:

Op zoek naar de juiste stof voor poppenkleren

Het zoeken van de juiste stof voor poppenkleren was altijd een leuk, maar soms ook lastig werk. Smaken verschillen immers en wat ik het mooist vind staan kan voor een klant heel anders zijn. In het begin is het me weleens gebeurd dat ik dacht de perfecte stof gevonden te hebben, dat ik al aan de jurk begonnen was en vervolgens van de klant hoorde dat ze een andere stof mooier vonden. Terwijl ik toch echt dacht...

Daarom maakte ik later altijd een aantal foto's. Van de pop met verschillende stoffen. Leuk en fijn voor de klant natuurlijk, en ook wel leuk voor mij, maar met mijn uren kwam ik op deze manier niet meer uit bij het maken van een pop. Ik besloot daarom te stoppen met het maken van poppen voor klanten en me te focussen op het ontwerpen van patronen. En eerlijk gezegd vind ik dat nog leuker ook.

Hieronder zie je hoe ik dat deed. Op deze manier is meteen te zien hoe een stofje bij een pop staat. Fleurt ze ervan op? Ziet ze er zo lief uit... of juist stoer? Het gaf de klant de ultieme keuzemogelijkheid. Als je zelf poppen maakt, kun je hetzelfde doen. En als je twijfelt maak je gewoon een aantal foto's die je dan de dag erna nog eens kunt bekijken. 

Een rode jurk voor kerst

Net als bij de pop met de paarse kleren die perfect paste tussen de krokossen, maakte ik ook eens een rode jurk voor een pop voor een kerstboodschap op mijn facebook pagina.

Ze kreeg er een haarspeldje met een lieveheersbeestje bij, omdat dat zo mooi paste bij de rode babyrib van de jurk.

Een poppenjurk van retro stof

Omdat mijn omgeving weet dat ik graag handwerk en poppen maak, krijg ik soms een bijzonder aanbod. Zo kreeg ik een tijd geleden een grote tas met stofjes van iemand die er zelf niets meer mee deed. Er zaten prachtige retro stoffen in met mooie ouderwetse bloemenprintjes. Omdat het maar kleine stukjes waren, kon ik er geen kleding uit maken. Maar een poppenjurk past al snel.

De zonnekindpop hieronder werd de gelukkige. Zij kreeg een jurk van deze mooie retro stof met kleine bloemetjes.

Toen ik de stof gekozen had, hoefde ik alleen nog te bedenken wat voor patroon ik ervoor zou gebruiken of maken. Wat was een leuk passend model, zodat deze stof helemaal tot haar recht zou komen? Een meisjesachtige jurk met lange mouwen of juist een overgooier? Een gerende jurk, of een met een gerimpelde rok? Een blouse met een pofbroek eronder? Wat zou jij maken van deze stof?

Een poppenjurkje breien of haken kan natuurlijk ook

Toen ik nog poppen voor klanten maakt, naaide ik de kleertjes altijd. Maar het meest traditioneel is waarschijnlijk om de kleertjes voor je waldorfpop te breien.

Breien (of haken) is kost natuurlijk meer tijdr, maar als je een pop voor jezelf, je eigen kind of kleinkind maakt, dan is het juist leuk om er die tijd in te steken. En met de verschillende steken die er mogelijk zijn kun je prachtige poppenkleren maken.

Het jurkje op de foto hieronder is door Zwaan en Rilana gemaakt. Zij breien poppenkleertjes voor wie zelf niet wil of kan breien.

Een overgooier voor Pippi

Speciale poppen vragen om speciale poppenkleren. Zo ook de Pippi Langkous pop die ik ooit maakte. Die kun je natuurlijk geen standaard jurk aandoen. Voor Pippi maakte ik lange kousen en verschillende kleuren, ik verlengde het standaard shirt tot een korte jurk en ik maakte er een overgooier bij van een geruite stof met zakken erop in een contrasterende kleur.

Wat ik erg leuk vond was dat ik Pippi zelf maakte omdat ik daar zin in had en dat het toeval wilde dat er precies op dat moment een klant uit Zweden in mijn webwinkel rondneusde en haar kocht. De Pippi van de foto hieronder woont dus net als de echte in Zweden.

Ook poppen fleuren op met accessoires die bij ze passen

Als je een pop iets extra's mee wilt geven, dan is het leuk om mooie accessoires te maken die passen bij de kleren die een pop aan heeft. Zoals de gehaakte bloem in het haar van de pop hieronder.

Hier koop ik de stoffen om poppenkleertjes van te maken

Jarenlang maakte ik vooral poppen. De poppenkleertjes die die poppen aan kregen waren gemaakt van een paar basispatronen. Leuk, maar op een zeker moment werd het toch een beetje saai.

De oplossing was simpel én leuk: meer verschillende poppenkleertjes.

Ik besloot daarom om me een tijdlang te focussen op het maken van allerlei verschillende poppenkleertjes. En op het maken van allerlei verschillende patronen om die kleertjes mee te maken. Zo kunnen de poppen uit de cursus een hele garderobe krijgen.

Ik bestelde een heleboel stofjes. Allemaal van biologische kwaliteit. Ik kocht een mooie dunne natuurlinnen bij PureCoverz en de andere stofjes op de foto komen van Ansje.eu Wat hou ik er toch van om stofjes zoals deze, van natuurlijke materialen en van een mooie kwaliteit, te voelen en te verwerken tot moois.

De setjes zie ik al voor me, van een strokenjurk tot een wijde broek met blouse en een winterjas eroverheen. Na deze stofjes ga ik ook nog wol en andere garens bestellen om mooie kleertjes te haken en te breien.

poppenkleertjes

Natuurlijke materialen voor een authentiek uiterlijk

Toen ik mijn atelier begon als poppenmaakster besloot ik dat ik met alleen 100% natuurlijke materialen wilde werken. Niet lang daarna maakte ik de keuze om ook nog alleen biologische materialen te gebruiken.

Natuurlijke materialen, die ook nog op een verantwoorde manier gemaakt en verwerkt zijn, hebben heel andere kwaliteiten dan de materialen die we tegenwoordig meestal om ons heen tegen komen. Ze voelen zachter, of juist wat harder, heel soepel of juist stug. De zachtheid van een bamboe stof staat bijvoorbeeld in contrast met de stugge hennep.

En aan de puurheid van plantgeverfde stoffen en wol is niet te tippen door chemisch gecreëerde kleuren.

Kunstenares Claudy Jongstra kan dat heel goed uitleggen. Zij heeft er haar werk van gemaakt. In de video hieronder zie je haar aan de slag en deelt ze haar visie.

Voor mij voelt het alsof stoffen va natuurlijke materialen en kleuren die verkregen worden door plantaardig verven de hemel een beetje dichter bij de aarde brengen. Alsof we erdoor kunnen proeven van het paradijs. De helderheid van de kleuren is anders, dieper. En tegelijkertijd vaak ook milder, minder schreeuwerig. Toch is de sensatie die de kleurbeleving van binnen oproept op een bepaalde manier heel intens.

Deze eigenschappen zijn mooi voor alles wat je als mens zou willen maken en voor kinderspeelgoed is het ook heel waardevol. Want dat wat het kind in zijn of haar jonge jaren om zich heen ziet zal de basis leggen voor hoe het naar de wereld kijkt.

Als kinderen van jongs af aan met natuurlijke materialen opgroeien, die bewerkt en geverfd zijn op een ambachtelijke en natuurlijke manier, dan zullen ze later alles wat ze tegen komen in de wereld vergelijken met die materialen. Door een pop te geven die de grootste perfectie op dit gebied heeft, ontstaat er als vanzelf een generatie met een groter bewustzijn op dit gebied.

En precies dat is de reden dat ik terug wilde keren naar die pure natuurlijke kleuren en materialen.

Doe je met me mee?

Inge schuurmans

Poppenmaakster (en meer)

Als kind al was ik graag met mijn handen bezig. Textiel en wol waren mijn favoriete materialen. Ik bedacht vaak zelf wat ik wilde maken en zocht dan naar manieren om mijn ideeën vorm te geven.

Handwerken werd een onmisbaar deel van mijn leven. Eigenlijk is er niet zo heel veel veranderd. Van het een kwam het ander en mijn hobby werd mijn beroep.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gratis patroon knuffelpopje

Ben jij benieuwd of je poppen maken leuk vindt?

Of heb je al eerder een pop gemaakt en vind je het leuk om een nieuw patroon uit te proberen? 

Dan is dit mijn geschenk voor jou.

>