.st0{fill:#FFFFFF;}

Mama Kwijt, een prachtig voorbeeld van poppenspel 

 december 28, 2018

door  Inge

Het prentenboek Mama Kwijt inspireerde het theaterduo Dubbele Jan tot het maken van een theatervoorstelling. In deze voorstelling kun je heel goed zien wat voor verschillende soorten poppen en wat voor verschillende manieren van poppenspel er zijn.

In Mama Kwijt valt een baby uil van een tak en hij is daardoor zijn mama kwijt. Beiden zoeken naar elkaar, maar het duurt een poosje voordat ze elkaar weer gevonden hebben. Er zijn heel wat dieren in het bos die helpen met zoeken en die proberen om baby uit te troosten.

Voor veel peuters en kleuters, die vaak nog graag in de buurt van een vertrouwde verzorger zijn, is dit een herkenbaar thema.

In deze voorstelling worden poppenkast, handpoppenspel en stokpoppen door elkaar heen gebruikt. En voor de hoofdrolspelers worden zelfs alle drie deze mogelijkheden door elkaar heen benut. Dat maakt het tot een levendig geheel waarin de mogelijkheden van het poppenspel optimaal benut worden.

Dubbele Jan laat zien hoe je als het ware met poppen kunt toveren. De relatief eenvoudige middelen zorgen voor de kleintjes voor een indrukwekkende en bijna magische voorstelling. Bekijk de gezichtjes maar eens op de video.

Aan het eind vertelt de speelster over haar zoektocht naar de juiste uitvoering van de poppen. Wat mij betreft is ze daar zeker in geslaagd.

Heb je de details van Mama Uil gezien? Mama uil is een handpop en een stokpop en kan vliegen door de handen in de vleugels te doen. Helemaal op het eind zie je nog een extra detail. Als Mama Uil haar vleugels om Kleine Uil heen slaat, blijkt dat de vleugels ook nog los kunnen van Mama Uil om zo meer speelmogelijkheden te creëren. Heel goed gevonden.

Mama kwijt is een voorstelling met prachtige handpoppen waar je als poppenmaakster enorm veel inspiratie uit kunt halen.

Inge schuurmans

Poppenmaakster (en meer)

Als kind al was ik graag met mijn handen bezig. Textiel en wol waren mijn favoriete materialen. Ik bedacht vaak zelf wat ik wilde maken en zocht dan naar manieren om mijn ideeën vorm te geven.

Handwerken werd een onmisbaar deel van mijn leven. Eigenlijk is er niet zo heel veel veranderd. Van het een kwam het ander en mijn hobby werd mijn beroep.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gratis patroon knuffelpopje

Ben jij benieuwd of je poppen maken leuk vindt?

Of heb je al eerder een pop gemaakt en vind je het leuk om een nieuw patroon uit te proberen? 

Dan is dit mijn geschenk voor jou.

>