.st0{fill:#FFFFFF;}

Is een zandpop wel of niet de goede keuze voor je kind? 

 december 29, 2018

door  Inge

Wat is een zandpop?

Hij lijkt steeds populairder te worden: de zandpop. Een zandpop is een babypop die gedeeltelijk gevuld is met zand of heel fijn grind. Door die vulling is de pop een stuk zwaarden dan wanneer hij met alleen wol gevuld wordt en daardoor heb je meer het gevoel dat je een echte baby vast hebt in plaats van een pop. Het vulgewicht kan zelfs een stuk lager zijn dan het gewicht van een echte baby om toch het gevoel te hebben dat ervoor zorgt dat je denkt dat je een echte baby vast hebt.

De zandpop wordt steeds populairder

Omdat de zandpop meer op een echte baby lijkt is hij populair. En hij wordt ook regelmatig voor jonge kinderen gemaakt. Maar een zandpop is geen gewone pop. Hij is niet bedoeld als een pop die voor elk kind geschikt is. Het is namelijk eigenlijk een therapeutische pop.

Een verzwaarde pop is niet voor elk kind geschikt. Sterker nog, voor de meeste kinderen vraagt het te veel kracht om met zo'n zware pop rond te sjouwen. 

Spelen met een zandpop kost (te) veel kracht

Dat kun je zo zien: een opgroeiend kind heeft een bepaalde hoeveelheid energie. Die energie kan aan allerlei dingen besteedt worden, maar op een gegeven moment is die energie op.

Een deel daarvan gaat natuurlijk op aan spel, dat is zo kind-eigen, dat zal een kind niet kunnen laten. Een ander deel van de energie gaat (onzichtbaar) op aan het groeien en sterker maken van het lichaam. Dat worden ook wel de vormkrachten genoemd.

Wanneer een jong kind voor wie een zandpop niet geschikt is er toch mee speelt, dan gaat er teveel energie verloren aan het spelen en rondsjouwen met de zandpop. En als direct gevolg daarvan blijft er te weinig over voor de vormkrachten om aan het eigen lichaam te bouwen. Dat zul je niet direct zien, maar op de lange duur kan het effect toch nadelig zijn.

Wanneer is een zandpop niet geschikt?

Als vuistregel kun je stellen dat een zandpop daarom nooit zomaar gebruikt zou mogen worden als speelgoed. Zelfs niet voor kinderen die enorm veel energie lijken te hebben.

Als er een overdaad aan energie is bij een kind, dan wijst dat vaak op compensatiegedrag. Ergens is er iets uit balans en het kind probeert die balans te herstellen. Dat gaat volkomen onbewust, maar het is in zo'n geval natuurlijk veel beter om die balans te herstellen, dan om het gevolg ervan: het drukke gedrag, in te tomen.

Voor elk gewoon en verder gezond kind is het veel beter om een gewone pop te geven. Heeft je kind veel energie? Ga dan een paar uur per dag naar buiten. Wandelen, fietsen, naar een speeltuin, er kan van alles. Dat soort fysieke activiteiten zorgen ervoor dat je kind zich lichamelijk ontwikkelt terwijl het bezig is en tegelijkertijd ook zijn of haar energie verbruikt. Win-win.

Wanneer is een zandpop wel geschikt?

Als het om kinderen gaat is een zandpop zoals eerder gezegd een therapeutisch middel. Het zou daarom in overleg met een antroposofisch therapeut bekenen moeten worden of een zandpop in het geval van jouw kind een goede toevoeging is.

Waar een zandpop wel heel geschikt voor kan zijn, is bijvoorbeeld voor lessen babymassage. Zo kunnen de technieken geoefend worden op een pop die ook echt gewicht heeft, voordat je ze toepast bij een levende baby.

Bij de cursussen poppen maken is een cursus opgenomen waarmee je een babypop kunt maken. Maar: zonder verzwaring erin. Ik geef daar ook geen advies over, omdat ik heb gezien dat de verzwaarde pop meestal gemaakt wordt ter vervanging van gewoon speelgoed en zoals je hierboven kunt lezen, ben ik daar geen voorstander van.

Inge schuurmans

Poppenmaakster (en meer)

Als kind al was ik graag met mijn handen bezig. Textiel en wol waren mijn favoriete materialen. Ik bedacht vaak zelf wat ik wilde maken en zocht dan naar manieren om mijn ideeën vorm te geven.

Handwerken werd een onmisbaar deel van mijn leven. Eigenlijk is er niet zo heel veel veranderd. Van het een kwam het ander en mijn hobby werd mijn beroep.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gratis patroon knuffelpopje

Ben jij benieuwd of je poppen maken leuk vindt?

Of heb je al eerder een pop gemaakt en vind je het leuk om een nieuw patroon uit te proberen? 

Dan is dit mijn geschenk voor jou.

>