.st0{fill:#FFFFFF;}

Hip speelgoed is uniek en biedt krachtige ontwikkelings mogelijkheden 

 december 29, 2018

door  Inge

Een nieuwe trend in speelgoed

Sinds ongeveer 10 jaar komt er langzaam maar zeker een nieuwe trend op. Het is de trend om terug te gaan naar de natuur, naar pure materialen en simpelere vormen. Die trend is te zien in het interieur, in kleding en ook bij speelgoed.

Hip speelgoed is niet langer het meest bewerkte en gedetailleerde speelgoed, maar juist speelgoed waarbij terug gegaan wordt naar de basis. Het wordt gemaakt van natuurlijke materialen en de vormen zijn meer en meer organisch. Omdat het speelgoed niet al te gedetailleerd is, blijft er voor het kind veel ruimte over om zijn fantasie optimaal te gebruiken en te ontwikkelen.

Geen stap terug maar een stap vooruit

Met mooi maar eenvoudig vormgegeven speelgoed doe je dus geen stap terug in de tijd naar ouderwets en achterhaald materiaal, integendeel. Ook als je met basismaterialen werkt kun je prachtig speelgoed maken zonder ofwel het milieu ofwel de ontwikkeling van je kind tekort te doen.

Hip speelgoed is niet alleen van natuurlijke materialen gemaakt en eenvoudig van vormgeving, het wordt ook met de hand gemaakt, waardoor elk item uniek is.

De waldorfpop is een goed voorbeeld van deze trend

De pop op de foto is gevuld met wol, de huidstof is gemaakt van katoen. De haren zijn van speciaal hiervoor ontwikkeld wollen garen en de ogen en mond zijn geborduurd met katoenen borduurgaren. Voor de kleur op de wangen is gebruik gemaakt van gekleurde bijenwas.

Meer puur natuur kan bijna niet. Toch is aan deze pop duidelijk te zien dat ze niet ouderwets of uit de tijd is. Ze is zelfs juist heel modern. De technieken waarmee haar gezicht gevormd zijn, zijn slechts enkele jaren oud.

De natuurlijke materialen zorgen ervoor dat de pop lekker zacht en knuffelbaar is. Een liever speelkameraadje kun je haast niet bedenken. Op een écht vriendje of vriendinnetje na...

Wil je ook zo'n speelkameraadje maken voor je kind op kleinkind?

Met de online cursus poppen maken leer je hoe.

Inge schuurmans

Poppenmaakster (en meer)

Als kind al was ik graag met mijn handen bezig. Textiel en wol waren mijn favoriete materialen. Ik bedacht vaak zelf wat ik wilde maken en zocht dan naar manieren om mijn ideeën vorm te geven.

Handwerken werd een onmisbaar deel van mijn leven. Eigenlijk is er niet zo heel veel veranderd. Van het een kwam het ander en mijn hobby werd mijn beroep.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gratis patroon knuffelpopje

Ben jij benieuwd of je poppen maken leuk vindt?

Of heb je al eerder een pop gemaakt en vind je het leuk om een nieuw patroon uit te proberen? 

Dan is dit mijn geschenk voor jou.

>