.st0{fill:#FFFFFF;}

Een zonnekindpop met een lekker luchtje, wel doen of niet doen? 

 december 29, 2018

door  Inge

Extra's maken een pop niet specialer

Toen ik net begonnen was met poppen maken, wilde ik graag dat mijn poppen speciaal waren voor mensen die op zoek waren naar een pop. En ik zocht daarom actief naar manieren om mijn poppen dat speciale mee te geven.

Nu, jaren later, besef ik dat dat speciale niet iets is wat je hoeft te zoeken of hoeft toe te voegen. Je hoeft er je best niet voor te doen. Iedere handwerkster heeft een eigen stijl van werken en daardoor ook een eigen stijl van poppen maken. Jouw poppen zijn herkenbaar uit duizenden en die van mij ook. Zonder dat we er iets bijzonders voor hoeven te doen.

Alleen vullen met wol of ook iets anders erbij?

Traditioneel wordt een zonnekindpop met alleen wol gevuld. Maar je kunt haar natuurlijk ook met andere soorten materialen vullen. Zo zijn er poppenmaaksters die hun poppen met gierst of met zand vullen. Gedeeltelijk dan natuurlijk, want een poppenhoofd kun je niet mooi maken als je alleen maar gierst gebruikt. En een pop zou veel te zwaard worden als je hem helemaal vult met zand.

Poppen die met gierst of zand gevuld worden zijn overigens eigenlijk therapeutisch van aard en ik raad deze manier van poppen maken daarom niet aan voor "de gemiddelde pop". Of beter gezegd: voor een kind dat geen (grote) ontwikkelingsproblemen heeft. En mocht dat laatste wel het geval zijn, raadpleeg dan altijd iemand met verstand van zaken voordat je een alternatief soort pop aanbiedt. Dus iemand die veel weet van poppen én van ontwikkelingsproblematiek. Een antroposofisch huisarts of consultatief arts kan je daar waarschijnlijk wel meer over vertellen.

Maar naast die dingen kwam ik ook nog een ander idee tegen. Want heb je er weleens aan gedacht dat je een zonnekindpop ook kunt vullen met andere dingen dan wol, zand of gierst? Gewoon omdat het lekker is?

Zo kwam ik het idee tegen om een klein zakje met lavendel in je pop te verwerken. Het is dan niet zo dat de hele kamer naar lavendel gaat ruiken, maar als je aan de buik van de pop ruikt, dan ruik je het wel.

En dat is niet alleen lekker... het houdt ook de motten op afstand als er een poosje niet met de pop gespeeld wordt. Twee vliegen in één klap dus.

Maar wat als er een oeps gebeurt?

Waar ik op dat moment niet bij stil stond is dat een pop ook weleens gewassen wordt. En als je dan lavendel of gierst in de pop hebt, dan gaat dat niet goed. Je kunt dan de pop misschien zelf weggooien omdat de inhoud gaat schimmelen en niet goed te drogen is. 

Zonde natuurlijk.

Ik zoek dus niet langer naar dat soort speciale dingen.

Maar omdat lavendel wel de motten op afstand houdt, is het toch een goed idee om wel wat lavendel in de buurt van de pop te leggen. In elk geval als er een tijdje niet met de pop gespeeld wordt. Je kunt dat doen door pop een tasje te geven bijvoorbeeld. En dan kun je in dat tasje wat lavendel doen.

Zo heb je het voordeel van de lavendel en niet het nadeel ervan. Goed opgelost toch?

Inge schuurmans

Poppenmaakster (en meer)

Als kind al was ik graag met mijn handen bezig. Textiel en wol waren mijn favoriete materialen. Ik bedacht vaak zelf wat ik wilde maken en zocht dan naar manieren om mijn ideeën vorm te geven.

Handwerken werd een onmisbaar deel van mijn leven. Eigenlijk is er niet zo heel veel veranderd. Van het een kwam het ander en mijn hobby werd mijn beroep.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gratis patroon knuffelpopje

Ben jij benieuwd of je poppen maken leuk vindt?

Of heb je al eerder een pop gemaakt en vind je het leuk om een nieuw patroon uit te proberen? 

Dan is dit mijn geschenk voor jou.

>