Het ontstaan van de zonnekindpop of waldorfpop
Toen Rudolf Steiner ouders en opvoeders ging uitleggen wat er belangrijk is aan een pop en hoe die eruit moet zien, maakte hij eerst een knooppop als voorbeeld.
Door op een bepaalde manier een aantal knopen te maken in een zakdoek maakte hij zo onder andere een mensfiguur, een vogel en een konijn. En hij liet zien dat een knooppop al voldoende is als je een kind iets te spelen wilt geven.
De knooppop laat veel ruimte over aan de verbeelding om dingen in te vullen.
Ook voor het spelen van een tafelspel kun je op die manier heel eenvoudig een aantal popjes maken om een sprookje of een verhaal uit te spelen voor de kinderen. Of je dat nu thuis doet of in een kinderdagverblijf of schoolklas.
Een tafelspel is een toneelspel in het klein en het is elke keer weer een feest voor de kinderen om mee te maken.
Door gebruik te maken van knooppopjes hoef je niet elk verhaal helemaal in poppen uit te werken, maar kun je vrij eenvoudig toch de benodigde figuren maken.
Voor bijvoorbeeld De Bokjes Bruze kun je dan een doekje om je vinger knopen waardoor je vinger het bokje wordt en het doekje de kop met de oren. Ook op de seizoenstafel kun je zo eenvoudig figuren bij maken.
Steiner gaf de aanwijzingen zelf
Het was Rudolf Steiner zelf die na die eerste kennismaking ook uitleg gaf over hoe een pop eruit zou moeten zien en hoe ze gemaakt zou moeten worden.
Die uitleg gaf hij aan de ouders van de eerste waldorfschool en zij maakten vervolgens de poppen voor hun kinderen zelf.
Ondertussen is er veel veranderd, maar de basis is nog steeds hetzelfde. De uitgangspunten van toen gelden nog steeds voor de zonnekindpoppen en waldorfpoppen van vandaag.
Een gratis patroon van een knuffelpopje
Het gratis patroon van het knuffelpopje is een afgeleide van die eerste aanwijzingen. Het is een popje dat in feite tussen de eerste en tweede pop van de zonnekindpoppenserie in zit. Het heeft slappe armpjes en lijfje dat bestaat uit een slaapzakje. En daarmee is het net wat meer gevormd dan de traditionele knooppop en wat minder uitgewerkt dan de eerste echte knuffelpop.
Wil je het popje zelf ook maken?
Dan kan dat met het gratis patroon.
Je kunt het via deze website aanvragen door onderaan deze pagina op patroon aanvragen te klikken.