.st0{fill:#FFFFFF;}

De geschiedenis van de pop en het poppenspel 

 december 28, 2018

door  Inge

Poppen zijn er al heel erg lang

Poppen en poppenspel zijn niet nieuw. Al in het oude Griekenland en Egypte waren er poppen. En in het oude Balkan zijn bij opgravingen aanwijzingen gevonden dat er poppen waren. Al meer dan vierduizend jaar geleden maakten zij hele poppenhuizen van klei, met daarin de bijbehorende poppen. 

Ook kun je over de hele wereld in musea beelden en afbeeldingen vinden van mensen. Deze dienden soms als offerbeelden of talisman, maar waarschijnlijk was het vaak ook speelgoed. Die eerste poppen waren vaak heel primitief uitgevoerd en gemaakt van klei of hout.

Met poppen spelen is niet alleen voor kinderen

In de middeleeuwen kwam het poppenspel op. Dat was een soort toneelspel met behulp van poppen, vooral als vermaak voor volwassenen. Stap voor stap ontstond het poppenkastspel en ook de het marionettenspel hieruit.

Pas in de late middeleeuwen kregen kinderen poppen om mee te spelen, zowel jongens als meisjes. Eerst werden ze uit hout gesneden en hadden ze een kegelvorm. Daarop werden haren en het gezicht geschilderd. Een beetje zoals we vandaag de dag de peg dolls kennen. Langzaam maar zeker verdween de kegelvorm en kwam er een pop met beweegbare ledematen voor in de plaats.

Hoe de pop steeds meer pop werd

Rond 1700 kregen de poppen, die toen nog steeds van hout gemaakt werden, ingezette glazen ogen en een pruik van echt haar. Er werd steeds meer aandacht besteed aan de vormgeving en ze werden daardoor ook steeds mooier en gedetailleerder.

In die tijd kwam een nieuwe manier van poppen maken in opmars. Er werden poppen gemaakt van papier. De techniek die hiervoor gebruikt werd is enigszins te vergelijken met papier maché. Deze papier maché poppen hadden een realistischer uiterlijk dan de houten poppen en aan het beschilderen van het gezicht werd veel aandacht besteed.

Omstreeks 1800 begonnen maskermakers ook poppengezichten uit was te maken. Wimpers, wenkbrauwen en haren werden ingeplant in de was.

Aan het eind van de 19e eeuw introduceerden de Franse porceleinfabrieken poppenkoppen. In dezelfde tijd kwamen ook celluloid poppen op de markt, de voorlopers van de plastic poppen.

De geschiedenis van de stoffen pop

Al bij opgravingen in nederzettingen van de Romeinen zijn resten gevonden van stoffen poppen. Ook de handgemaakte stoffen pop is dus al heel erg oud.

Ook die poppen hebben een gedaanteverandering ondergaan in die tijd. Van een platte pop zonder nek tot een ouderwetse slappe lijs tot de waldorfpoppen van vandaag de dag.

De zonnekindpoppen en waldorf poppen zoals je ze hier op de website kunt zien en kunt leren maken zijn nog maar heel "jong". Voor de aller eenvoudigste ervan gaf Rudolf Steiner zo'n 100 jaar geleden de aanwijzingen. De nieuwere versies met een bewerkt gezichtje en echt poppenharen zijn zelfs pas in de loop van de laatste 10 jaar ontstaan.

Lijkt het je leuk om zelf ook op deze manier poppen te kunnen maken? Meld je dan aan voor de cursus of vraag eerst het gratis patroon aan om de smaak te pakken te krijgen.

Inge schuurmans

Poppenmaakster (en meer)

Als kind al was ik graag met mijn handen bezig. Textiel en wol waren mijn favoriete materialen. Ik bedacht vaak zelf wat ik wilde maken en zocht dan naar manieren om mijn ideeën vorm te geven.

Handwerken werd een onmisbaar deel van mijn leven. Eigenlijk is er niet zo heel veel veranderd. Van het een kwam het ander en mijn hobby werd mijn beroep.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gratis patroon knuffelpopje

Ben jij benieuwd of je poppen maken leuk vindt?

Of heb je al eerder een pop gemaakt en vind je het leuk om een nieuw patroon uit te proberen? 

Dan is dit mijn geschenk voor jou.

>