.st0{fill:#FFFFFF;}

Zo kun je je waldorf pop wassen als ze vies geworden is 

 april 25, 2023

door  Inge

Waarom is een wasvoorschrift belangrijk bij een waldorf pop?

Een waldorf pop is gemaakt van de natuurlijke materialen katoen en wol. Die wol vraagt om een speciale behandeling van de pop als ze gewassen moet worden. Doe je het verkeerd, dan zal de wol vervilten en daardoor verliest de pop haar vorm. Dat is niet meer te herstellen als het eenmaal gebeurd is, dus het is goed om eerst te lezen hoe je dan wel te werk kunt gaan.

Kun je een waldorf pop in de wasmachine wassen? 

Omdat een wasmachine veel beweegt en de pop in een wasmachine ook veel in beweging is, zorgt wassen in de wasmachine voor het vervilten van de wol waarmee de waldorf pop gevuld is. Niet doen dus!

Hoe kun je je waldorf pop wél wassen?

Als de pop een klein beetje vuil is, dan kun je haar wassen met een washandje met wat vloeibaar wolwasmiddel. Wrijf zacht één kant op en met de draadrichting van het tricot mee. Zo blijft de stof mooi.

Onder de lopende kraan kan de zeep weggespoeld worden, zo wordt de pop niet door en door nat en kan er weer snel mee gespeeld worden.

Het wassen van de pop met een washandje kan een gezellig werkje zijn om samen met je kind te doen. En wanneer je de pop regelmatig oppervlakkig wast, voorkom je dat ze erg vuil wordt.

Help, er zitten vetvlekken op mijn waldorf pop!

Het leuke van een waldorf pop is dat het vaak een echte speelkameraad wordt voor je kind. Pop gaat overal mee naartoe, mag mee naar bed en mee aan tafel tijdens het eten. En precies met dat laatste gebeuren er weleens ongelukjes.

Zelfs als de pop vet is geworden, is er geen man over boord. Zijn de vetvlekken oppervlakkig? Dan ga je net als hierboven aan de slag met een washand. In plaats van wolwasmiddel gebruik je nu afwasmiddel. Dat is ervoor gemaakt om vet te lijf te gaan en het is daarom prima geschikt om je pop uit deze noodsituatie te redden.

Afwasmiddel is natuurlijk niet zo mild als wolwasmiddel, dus je gebruikt het beter niet bij een gewone wasbeurt. Maar als de nood aan de man is, kun je het best gebruiken.

Is de pop ook vanbinnen vies geworden door het vet? Volg dan de aanwijzingen hieronder, met als verschil dat je afwasmiddel gebruikt in plaats van wolwasmiddel. Let wel op, want afwasmiddel zal de wol sneller laten vilten dan wolwasmiddel, dus extra voorzichtigheid is geboden bij het wassen.

Is de pop écht vies omdat ze bijvoorbeeld in een plas gevallen is?

Wanneer de pop ook van binnen vuil is geworden, dan moet ze echt in het bad. Daarvoor maak je een lauw sopje in een teil, zodat pop onder water kan. Gebruik daarbij een klein beetje wasmiddel. Niet teveel, anders lukt het niet om het weer goed uit te spoelen.

Soms moet de pop zelfs een poosje weken om echt schoon te kunnen worden. Om het sop goed alle wol te laten bereiken kun je zachtjes in de pop knijpen. Dat zorgt ervoor dat het sop helemaal in de pop komt. Bij het uitspoelen knijp je daarna weer zacht om het wasmiddel juist uit de pop te spoelen. Spoel net zolang tot er helder water uit de pop komt.

Knijp dan zoveel mogelijk water uit de pop en rol haar dan in een grote handdoek. Omdat de pop door en door nat is moet hij gecentrifugeerd worden. Doe de pop in de handdoek in een kussensloop in de centrifuge. Zo is de pop goed beschermd. Centrifugeer dan niet te lang en op het laagste toerental. Kun je niet op een laag toerental centrifugeren, dan kun je de pop aanduwen terwijl ze in de handdoek zit om zo het overtollige vocht eruit te duwen. Let op dat je alleen duwt en niet wrijft of rolt, wat door dat laatste zal de vulwol vervilten en dan krijg je de pop niet meer terug in vorm.

Zo geef je je waldorf pop haar vorm terug

Door de kracht van de centrifuge raakt de pop flink uit vorm. Niet schrikken dus als je je pop niet herkent wanneer je de handdoek uitrolt. Door de pop te masseren en te kneden kun je haar weer terug in vorm brengen. Als de wol nat is, heeft hij minder volume, maar tijdens het drogen komt de vorm langzaam maar zeker terug. Leg de pop te drogen op een droge handdoek op een droogrekje, of in een hangmatje in de wind.

Als de pop helemaal droog is, kun je het gezichtje opnieuw inkleuren.

Wassen, doe je dat met of zonder je kind?

Let er bij een grote wasbeurt op dat het voor een kind erg vervelend kan zijn om dit te zien. De lievelingspop verliest eerst tijdens het wassen haar vorm een beetje, en later tijdens het centrifugeren nog meer. Dat kan het gevoel geven dat de pop stuk is. Het duurt ook even voor de pop er bij het drogen weer uit ziet zoals ze was.

Wassen van een waldorf pop doe je daarom niet waar het kind bij is. Als dat lastig is voor je kind om de pop zolang te missen, kun je pop uit logeren sturen. Compleet met tas en knuffel voor 's nachts. Let wel, als je dat doet, moet je de pop op een plek kunnen laten drogen waar ze niet in het zicht ligt.

Inge schuurmans

Poppenmaakster (en meer)

Als kind al was ik graag met mijn handen bezig. Textiel en wol waren mijn favoriete materialen. Ik bedacht vaak zelf wat ik wilde maken en zocht dan naar manieren om mijn ideeën vorm te geven.

Handwerken werd een onmisbaar deel van mijn leven. Eigenlijk is er niet zo heel veel veranderd. Van het een kwam het ander en mijn hobby werd mijn beroep.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gratis patroon knuffelpopje

Ben jij benieuwd of je poppen maken leuk vindt?

Of heb je al eerder een pop gemaakt en vind je het leuk om een nieuw patroon uit te proberen? 

Dan is dit mijn geschenk voor jou.

>