Geef je pop een blos op de wangen en laat haar stralen
Een pop zonder rood op haar wangen ziet er aar bleek uit. Als poppenmaakster durf ik zelfs te stellen dat op het moment dat ik de wangen van een pop een rode kleur geef, het lijkt alsof de pop tot leven komt.
Van een levenloos stuk stof met wol, is het dan alsof de pop ineens karakter krijgt.
In de video verderop in dit artikel laat ik je zien hoe je je pop een blos op de wangen geeft.
Kleur op de wangen zorgt voor een levendige "look"
Poppen maken vind ik leuk, maar niet alleen omdat ik het fijn vind om met mijn handen te werken. En het gaat ook verder dan het genot van het voelen van de heerlijk zachte en natuurlijke materialen en het feit dat er iets moois onder mijn handen ontstaat.
Poppen maken voegt voor mij iets heel nieuws toe aan het handwerken. Een extra dimensie, zou je kunnen zeggen. Als de pop eenmaal in elkaar zit en ik het gezichtje kan gaan borduren, dan gebeurt er iets wonderlijks. Elke keer opnieuw. En al helemaal op het moment dat ik de wangen kleur geef.
Het wangenrood dat met een doekje aangebracht wordt is gewone bijenwas. En tegelijkertijd is het op dat moment alsof de pop tot leven komt. Samen met de ogen en de mond zorgt het ervoor dat het poppengezicht "gaat spreken". Het is op dát moment dat ik me begin af te vragen wie er met de pop zal gaan spelen. En hoe dat dan zal gaan.
Het is het moment dat een verzameling materialen verandert in een stuk speelgoed of in een kunstwerk dat aan iemand toe behoort. Ook al weet ik op dat moment vaak nog niet wie dat zal zijn.
Poppen maken blijft daardoor iets wonderlijks, bijna magisch om te doen.
Wat heb je hiervoor nodig?
Natuurlijk je pop, een donkerrood blokje waskrijt, ik gebruik die van het merk Stockmar, en een klein stukje stof.
Gebruik een zachte stof, zoals tricot of flanel.
Kleur het lapje rood met het krijt, doe het om je vinger en pak de pop erbij, ga dan in cirkelbewegingen met het lapje over de wangen van de pop .
Hetzelfde doe je aan de andere kant van het gezicht, op de andere wang. Ook weer met cirkelbewegingen.
Zo zorg je voor een egale kleur en maak je het helemaal af
Als de wangen rood genoeg zijn naar je zin, neem dan een nieuw en schoon lapje.
Door met een schoon lapje over het rood te wrijven, wrijf je de kleur een beetje uit.
Hierdoor wordt de kleur van de wangen egaler en je vervaagt zo de lijn tussen de plaats waar je wel rood op de wangen hebt gedaan en waar je dat niet hebt gedaan.
Let wel op, want als je de wangen erg rood hebt gemaakt, kan het uitwrijven ervoor zorgen dat je teveel kleur naar de stof om de wangen heen wrijft bij het uitwrijven.
Probeer dus voorzichtig uit wat het effect is op een plaats waarbij je het niet erg vindt als het er niet helemaal uitziet zoals je in gedachten had.
Roor, roder, roodst
Een pop heeft een gezonde blos op de wangen nodig. Net als een kind. Daar zijn poppenmaaksters het wel over eens. Maar smaken verschillen en wat voor de een voldoende is is het voor de ander nog lang niet.
Als je twijfelt hoe rood je de wangen moet maken, begin dan eerst met een beetje. Je kunt namelijk gemakkelijker wat rood erbij doen, dan dat het eraf gaat.
Anders krijg je net zoiets als mijn dochter ooit had. Ze was toen nog erg klein en ze zag mij natuurlijk altijd de wangen kleuren van de poppen die ik in die tijd voor klanten maakte. Dat wilde ze ook wel!
Toen ik een pop maakte voor haar verjaardag had ik haar expres al erg rode wangen gegeven. Want ik wist dat ze dat mooi vond. En ook omdat ze zelf ook altijd zo'n lekkere blos op haar wangen had en ik van de pop toch een beetje een evenbeeld van haar wilde maken.
Maar na een paar dagen sprak ze haar teleurstelling uit. De wangen van pop waren niet rood genoeg. Ze moesten nog veel roder!
Na enig overdenken en met de afspraak dat dit mama's werk is en een eenmalige actie, besloot ik haar wens te vervullen. Ik nam het rode waskrijtje en het lapje uit de poppenmaakmand. Maakte met het krijtje een paar streken op het lapje en maakte met het lapje nóg "mooiere" rode wangen bij pop. Erg rood dus.
Dochterlief werd er helemaal blij van. Zó waren de wangen van pop helemaal mooi. En de dagen die erop volgden vroeg ze bij elke andere pop waarom de wangen niet zo mooi rood waren als die van haar pop. En of ik dat kon veranderen...
Later, toen ze nog een beetje groter was, wist ze zelf de weg naar het krijt in de naaikoffer te vinden. En dan gebeurde het af en toe dat een pop ineens een super rode blos had. Zonder dat ik daar iets voor had hoeven doen.
Het was zelfs een keer zo erg dat ze het zelf niet mooi meer vond en ze spijt had van haar actie.
Gelukkig kon ik haar het advies geven om maar veel met de pop de spelen, want na verloop van tijd vervaagt door het gebruik van een pop het rood langzaam maar zeker. Dus zelfs bij té rode wangen is er geen man overboord. Er is alleen wat geduld nodig.
Nog even dit:
Wil je meer leren over poppen maken?
Meld je dan aan voor het gratis patroon van het knuffelpopje, dan heb ik nog veel meer leuke tips voor je.