.st0{fill:#FFFFFF;}

Zijn zonnekindpoppen altijd witte poppen? 

 december 30, 2019

door  Inge

Wanneer je op zoek bent naar een waldorfpop kan al snel opvallen dat het overgrote deel van die poppen een lichte, blanke huid heeft. Waarom is dat toch? De bakermat van de waldorfpop is de vrijschool. En omdat het onderwijs van de vrijescholen in onze regio haar wortels heeft in het (West-Europese) Christendom, wordt de vrijeschool veelal bezocht door kinderen waarvan ouders positief zijn over (ook) die benadering. Een min of meer direct gevolg is dat het grootste deel van de kinderen op veel vrijescholen een lichte huid heeft. Omdat de pop liefst op het kind lijkt, hebben de meeste poppen daarom ook een lichte huidskleur.

Toen ik begon met poppen maken wist ik het wel. Ik zou poppen maken die bij wijze van spreken alle kleuren van de regenboog hadden. Ik bestelde huidstof in diverse huidskleuren. Bleek, licht (dus beiden blank), licht getint met een gele ondertoon, licht getint met een rode ondertoon en donkerbruin. Want, zo dacht ik, dan kan ik voor iedereen die dat wil zo’n prachtige pop maken. Van de licht getinte huidskleuren heb ik welgeteld (in totaal) vier poppen gemaakt in alle jaren dat ik poppen maakte, zo’n 8 jaar. Van de donkerbruine heb ik uiteindelijk een legging gemaakt voor mijn dochter.

Van alle kleuren is er nog een klein beetje over voor nieuwe en heel andere projecten. Dat wordt dus nog wel verwerkt te zijner tijd. Maar een teleurstelling was het wel. Ik zag het helemaal voor me, zo’n kleurige waldorfpoppenfamilie. En dat je op straat zo’n beetje elke kind zou kunnen tegenkomen met zo’n mooie pop.

Maar de realiteit bleek anders en ik merkte meer en meer dat ik ruimte wilde maken in mijn atelier om een heel ander soort poppen te gaan maken. Na vele jaren van waldorf poppen maken ging het toch een beetje vervelen. Hoe leuk het ook is, de meeste ouders willen een pop die ze al gezien hebben. Daardoor bleef er voor mij weinig ruimte over voor creativiteit. Ik kon er mijn ei niet langer in kwijt. En dus ging ik op zoek naar iets waarin ik mijn liefde voor poppen maken kan combineren met werken vanuit inspiratie: art dolls maken.

Inge schuurmans

Poppenmaakster (en meer)

Als kind al was ik graag met mijn handen bezig. Textiel en wol waren mijn favoriete materialen. Ik bedacht vaak zelf wat ik wilde maken en zocht dan naar manieren om mijn ideeën vorm te geven.

Handwerken werd een onmisbaar deel van mijn leven. Eigenlijk is er niet zo heel veel veranderd. Van het een kwam het ander en mijn hobby werd mijn beroep.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gratis patroon knuffelpopje

Ben jij benieuwd of je poppen maken leuk vindt?

Of heb je al eerder een pop gemaakt en vind je het leuk om een nieuw patroon uit te proberen? 

Dan is dit mijn geschenk voor jou.

>