.st0{fill:#FFFFFF;}

Welke huidtricot kies je het beste voor je pop? 

 december 28, 2018

door  Inge

Welke stof gebruik je het best voor de huid van je pop?

Als je besluit om poppen te gaan maken is een van de eerste vragen waar je tegenaan loopt: welke stof gebruik ik voor de huid? Dan is het goed om te weten dat er speciale huidtricot op de markt is die voor een erg mooi resultaat zorgt.

Van die huidtricot zijn een heleboel verschillende soorten. Een pop is meestal bedoeld om te spelen. En zeker een pop die met liefde gemaakt is, krijgt vaak een speciaal plekje in het hart van het kind. En in het spel. Dat betekent dat er vaak met de pop gespeeld wordt. Een goede kwaliteit van datgene wat aan de buitenkant van de pop zit en onvervangbaar is, de huidstof dus, is daarom een must.

Ook bij een pop die je voor de sier wegzet of die je gebruikt bij poppentheater, is het fijn als de stof ook na lange tijd nog mooi is.

Welke huidtricot ik zelf gebruik en waarom

Vaak krijg ik de vraag welke huidtricot ik gebruik en waarom. Daar geef ik graag antwoord op, want ik vind het een goede vraag. En zo weet je waar je op kunt letten als je zelf huidtricot wilt kopen.

Eén van de argumenten om een huidtricot op te selecteren is de kwaliteit. Hoe stevig is de stof? Kan hij het verdragen als er jarenlang intensief met de pop gespeeld wordt? Bij een dunne kwaliteit huidtricot is de kans op slijtage natuurlijk veel groter dan bij een stevige dikkere stof. Veel kinderen nemen hun pop werkelijk overal mee naartoe en ze raken dan ook zo gehecht aan zo'n pop dat het verdriet groot is als hij stuk gaat. Het is handig om de kans op slijtage en stuk gaan zo klein mogelijk te maken.

Een andere reden om voor een bepaalde tricot te kiezen is iets waar niet zoveel mensen over nadenken. Bij het verbouwen van de katoen en bij het maken en kleuren van de stof worden allerlei hulpmiddelen gebruikt. Voor veel soorten huidtricot geldt dat ze niet van biologische kwaliteit zijn en dat betekent dat er veel chemicaliën gebruikt worden tijdens het telen van de katoen en tijdens het produktieproces waarin de stof gemaakt wordt. Ook de verf waarmee de stof de uiteindelijke kleur krijgt bevat vaak stoffen die niet alleen schadelijk zijn voor het milieu, maar ook voor je kind.

Stoffen (en dus ook huidtricot) geven die schadelijke stoffen die ze bevatten tijdens het gebruik langzaam maar zeker af. En je huid kan die stoffen vervolgens opnemen waardoor ze in je lichaam terecht komen. Dat betekent dus dat een kind dat met zo'n pop speelt die stoffen opneemt. Gifstoffen. Dat is iets waar ik zelf niet achter sta en daarom kies ik voor de poppen die ik maak altijd voor ecologische stoffen. En zoveel als mogelijk ook voor de kleding en accessoires.

Een andere reden om voor een bepaalde tricot te kiezen is de kleur. De biologische huidtricot is gelukkig in een heleboel verschillende kleuren te koop.

Tot slot is de rekbaarheid van de stof belangrijk. Om een mooie pop te maken is het fijn als de stof iets rekbaar is, maar ook weer niet té.

De huidtricot kun je daarom het beste van een stevige en wat dikkere kwaliteit kiezen, met een niet te grote rekbaarheid.

In de meer dan 12 jaar dat ik een poppenatelier had en poppen maakte voor klanten heb ik heel wat verschillende soorten huidtricot uitgeprobeerd. De tricot van De Witte Engel vind ik de mooiste en de beste van allemaal. De stof is mooi, zacht én stevig genoeg om veelvuldig gebruik te doorstaan. Een bijkomend voordeel is dat deze stof van biologische kwaliteit is, waardoor je kind ook met veel knuffelen geen residuen van vervelende stoffen binnen krijgt.

De huidtricot is er bovendien in allerlei verschillende kleuren, dus wat voor pop je ook wilt maken, de kleur die je wilt is vast en zeker verkrijgbaar.

Heb je nog geen ervaring met poppen maken of wil je gewoon eens iets anders uitproberen? In de online cursus poppen maken leer je er alles van.

Inge schuurmans

Poppenmaakster (en meer)

Als kind al was ik graag met mijn handen bezig. Textiel en wol waren mijn favoriete materialen. Ik bedacht vaak zelf wat ik wilde maken en zocht dan naar manieren om mijn ideeën vorm te geven.

Handwerken werd een onmisbaar deel van mijn leven. Eigenlijk is er niet zo heel veel veranderd. Van het een kwam het ander en mijn hobby werd mijn beroep.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gratis patroon knuffelpopje

Ben jij benieuwd of je poppen maken leuk vindt?

Of heb je al eerder een pop gemaakt en vind je het leuk om een nieuw patroon uit te proberen? 

Dan is dit mijn geschenk voor jou.

>