.st0{fill:#FFFFFF;}

Vulwol, meer dan gewoon wol (hier koop ik het) 

 december 28, 2018

door  Inge

Kun je elke soort wol gebruiken als vulwol?

Wanneer je poppen, waldorfpoppen of knuffels maakt, dan heb je materiaal nodig om die poppen op te vullen. Ik gebruik daarvoor vulwol. Dat is een natuurlijk materiaal. Het is daarom milieuvriendelijk en bovendien neemt wol de lichaamswarmte over van degene die met de pop speelt. En dat voelt lekker. Het fijn om mee te knuffelen.

Deze eisen stel ik aan vulwol

De wol die gebruikt wordt om een pop te vullen moet ontdaan zijn van onzuiverheden. Dat betekent dat er geen kleine stukjes stro of iets dergelijks tussen de wol mogen zitten. Die stukjes kunnen immers door de huidtricot heen steken.

Zelfs als deze stukjes klein zijn en niet direct te zien zijn, kan het gebeuren dat ze toch in zicht komen als de pop een keer gewassen wordt. Ook dat wil je niet.

Daarnaast moet de wol goed gewassen zijn. Als de wol onvoldoende gewassen is, heeft ze nog teveel de geur van het schaap bij zich en dat kan bij honden het jachtinstinct activeren. Dat zou tot gevolg kunnen hebben dat een hond de pop wil of er zelfs fel van wordt. Een situatie die je ten alle tijden wilt vermijden.

De wol is bovendien pas geschikt als ze gekaard is. Het kan wel zonder, maar gekaarde wol is gemakkelijker gelijk te verdelen bij het vullen, waardoor de pop er mooier van wordt.

Gekaarde wol wordt gelijkmatig gekamd geleverd en daardoor kun je er als poppenmaakster kleine egale plukjes van nemen om de pop mooi te vullen.

Tja, vulwol, er komt toch nog wel wat bij kijken...

Waar koop je vulwol ?

In al die jaren dat ik al poppen maak heb ik regelmatig noodgedwongen van leverancier moeten wisselen. Dat betekende soms dat ik ook gelijk een ander soort wol kon (of zelfs moest) uitproberen. Als de wol op een beetje een andere manier verwerkt is, ka dat ervoor zorgen dat hij heel anders werkt dan wat ik daarvoor gewend was.

Zo had ik eerst altijd een op vlies gekaarde wol. Deze wol werd altijd zo aangeleverd dat ik hem uit de doos kon halen en uit kon rollen tot een lapje. Echt superfijn, want zo had de wol voldoende stevigheid voor het maken van een mooi poppenhoofd. En ik kon er ook gemakkelijk kleine losse plukjes van maken voor het opvullen van bijvoorbeeld de ledematen.

Maar de bewuste leverancier had moeite met de hoeveelheid die ik wilde bestellen en ik besloot op zoek te gaan naar iemand anders.

Dat leverde me een heel andere wol op. Vulwol. Onder die naam kocht ik die andere wol ook, maar deze wol is toch anders.

Het zag er in eerste instantie herzelfde uit, als op vlies gekaarde wol, maar de ene soort had veel lossere strengen zodat ik er echt aan moest wennen voordat het me lukte om er een mooi hoofd te vormen. Voor het opvullen van armen en benen is heel losse wol juist ideaal. Door de losse structuur grijpen de verschillende wol-delen goed in elkaar en daardoor is het gemakkelijker om bobbelloos te vullen. Heerlijk vind ik dat.

Voor het hoofd gebruik ik ook weleens lontwol. Dat werkt vrij gemakkelijk en levert al gauw een mooi stevig hoofd op. Een echt hoofd is ook stevig, dus een poppenhoofd mag dat ook zijn. Wat het best past en het fijnst werkt is afhankelijk van het soort pop dat je maakt.

De vulwol, alle verschillende soorten, koop ik tegenwoordig online bij Meaningful Crafts.

Inge schuurmans

Poppenmaakster (en meer)

Als kind al was ik graag met mijn handen bezig. Textiel en wol waren mijn favoriete materialen. Ik bedacht vaak zelf wat ik wilde maken en zocht dan naar manieren om mijn ideeën vorm te geven.

Handwerken werd een onmisbaar deel van mijn leven. Eigenlijk is er niet zo heel veel veranderd. Van het een kwam het ander en mijn hobby werd mijn beroep.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gratis patroon knuffelpopje

Ben jij benieuwd of je poppen maken leuk vindt?

Of heb je al eerder een pop gemaakt en vind je het leuk om een nieuw patroon uit te proberen? 

Dan is dit mijn geschenk voor jou.

>