.st0{fill:#FFFFFF;}

Sproeten maken bij je pop is heel eenvoudig 

 juni 28, 2023

door  Inge

Sproeten zijn één van de vele mogelijkheden om te variëren

Als poppenmaakster is er weinig leuker dan steeds weer variëren en zo elke keer een heel ander karakter onder je handen te laten ontstaan. Om dat te kunnen doen, heb je wel kennis nodig van de basis technieken van het poppen maken.

Een van de dingen die vaak niet zo duidelijk zijn, is het maken van sproeten. Hoe doe je dat eigenlijk? En dan ook nog zo dat het er mooi en natuurlijk uitziet?

Als poppenmaakster heb ik daarbij van alles geprobeerd, op zoek naar het beste resultaat. Van kleine steekjes borduren tot textielverf tot... de oplossing die ik in onderstaande video laat zien.

Wat heb je nodig?

In deze video laat ik je zien hoe je je pop sproeten kunt geven.

Wat heb je hiervoor nodig?

Natuurlijk je pop en een bruin potlood in een kleur die je mooi vindt voor de sproeten. Bij het kiezen van de kleur kun je op een aantal dingen letten:

  1. Welke kleur vind jij mooi voor de sproeten van je pop? Je kunt variëren tussen licht oranjebruin en heel donkerbruin. Alles wat daartussen zit kun je voor sproeten gebruiken.
  2. Hoe staat de kleur van je potlood bij de huidskleur van je pop?
  3. Hoe sterk is de kleur van je potlood? Dat wil zeggen: als je er een stip mee zet, is dat wat je op je papier of op de stof ziet dan net zo donker als de punt van het potlood, of valt het lichter uit?

Hoe ga je te werk?

Om sproeten te maken zet je de punt van het potlood op de wang van de pop en dan draai je met de punt, net zolang tot er een klein rond vlekje achter blijft op de wang, dat eruit ziet als een sproetje.

Heel simpel dus.

Toch zijn er wel een paar dingen waar je rekening moet houden.

Als eerste de doorsnee van de gewenste sproet. Of anders gezegd, hoe groot je de sproeten wilt maken. Wanneer je een dun potlood gebruikt en je potlood bovendien een scherpe punt heeft, blijft er na het zetten van een stip een kleiner rondje achter als sproet dan wanneer je een dik potlood gebruikt en de punt ook nog eens erg stomp is.

Hoeveel sproeten is een goed aantal?

Dat stippen zetten herhaal je net zo vaak als je wilt om het aantal sproeten te maken dat je mooi vindt bij je pop. 

Om een idee te krijgen van hoeveel sproeten je wilt zetten kun je foto's bekijken van mensen met sproeten. De een heeft er weinig, de ander juist heel veel. Je pop krijgt natuurlijk veel minder stippen dan een echt mens sproeten heeft, maar het totale uiterlijk geeft je wel een idee.

Twijfel je? Knijp dan je ogen tot spleetjes als je de sproeten zet. Dan zie je de details minder en krijg je juist een beter beeld van het geheel. Dat maakt het gemakkelijker om te zien of je tevreden bent.

De tip van de dag voor de mooiste sproeten

Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar je zou de eerste niet zijn die het gevoel heeft dat ze haar pop verpest heeft, dus:

Probeer je sproeten eerst uit op een proeflapje voordat je ze op de wangen van je pop maakt. Zo voorkom je mislukking en teleurstelling.

Inge schuurmans

Poppenmaakster (en meer)

Als kind al was ik graag met mijn handen bezig. Textiel en wol waren mijn favoriete materialen. Ik bedacht vaak zelf wat ik wilde maken en zocht dan naar manieren om mijn ideeën vorm te geven.

Handwerken werd een onmisbaar deel van mijn leven. Eigenlijk is er niet zo heel veel veranderd. Van het een kwam het ander en mijn hobby werd mijn beroep.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gratis patroon knuffelpopje

Ben jij benieuwd of je poppen maken leuk vindt?

Of heb je al eerder een pop gemaakt en vind je het leuk om een nieuw patroon uit te proberen? 

Dan is dit mijn geschenk voor jou.

>