.st0{fill:#FFFFFF;}

Poppenschoenen maken doe je zelf, zo maak je de outfit compleet 

 april 25, 2023

door  Inge

Poppenschoenen maken de poppenoutfit compleet

Als je een pop hebt gemaakt, dan wil je hem of haar natuurlijk ook mooi aankleden. En daar horen poppenschoentjes bij. Met de juiste schoenen maak je de kleren van je pop helemaal compleet.

Er zijn een heleboel mogelijkheden om poppenschoenen te maken voor je pop. Waar je uiteindelijk voor kiest is afhankelijk van je smaak, de leeftijd van het kind voor wie de pop bedoeld is, het materiaal waar je aan kunt komen en je eigen vaardigheden als handwerkster.

Van welke materialen kun je poppenschoenen maken?

Poppenschoenen maken kan van allerlei verschillende materialen.

Zo kun je kiezen voor katoenen of wollen garen voor de schoenen. Een ideale optie voor als je graag breidt of haakt. Je kunt zelfs voor speciale wol kiezen zodat je eerst de schoentjes haakt of breit en ze vervolgens met de hand of in de wasmachine vervilt.

Je kunt ook vilten poppenschoentjes maken van lapjes wolvilt uit de winkel. Als je daarvoor kiest, dan kun je prachtige kleuren kiezen voor de poppenschoenen, van effenkleurig tot mooie sprookjesvilten patronen. 

Je kunt natuurlijk ook zelf van wol een lapje vilt maken zodat je een wat dikkere en stevigere kwaliteit vilt hebt. Op die manier zijn de schoentjes exclusief en bovendien gaan ze zo ook extra lang mee omdat ze wat robuuster zijn.

Je kunt ook schoentjes vilten om een mal heen, zodat ze uit één stuk zijn en je ze niet ook nog hoeft te naaien.

Als je toch wilt naaien, dan kun je ook kiezen voor schoenen van gewone stof.

En tot slot is er natuurlijk de mogelijkheid om voor leer te kiezen. Als je voor leer kiest, dan krijgt je pop al gauw een wat luxer en exclusiever uiterlijk.

Als je voor leer wilt kiezen, kun je alle kanten op, van een laars tot sandaal tot een mooie veterschoen. Maar dit soort poppenschoentjes is niet zo geschikt voor een pop voor een jong kind. En voor een leren schoen moeten de poppenvoeten wel echt stevig zijn, anders lukt het niet goed de schoenen aan te krijgen.

Dit soort poppenschoentjes is wat minder geschikt voor een pop voor een jong kind, maar des te leuker voor een pop voor een wat ouder kind.

Kortom, poppenschoenen zijn er in alle soorten en maten. Voor elke pop en voor elke leeftijd kun je een passende schoen bedenken, van slipper tot slof en van ballerina tot laars.

In de cursus poppen maken worden een paar verschillende mogelijkheden behandeld, zodat je alles hebt wat je nodig hebt om je pop naar je zin te kleden. Als je toch andere wensen hebt, zijn de patroontjes prima te gebruiken als uitgangspunt om er zelf je persoonlijke versie van te maken.

Hieronder zie je een voorbeeld van gehaakte schoentjes:

De patronen uit de cursus poppen maken

In de cursus poppen maken worden een paar verschillende mogelijkheden behandeld, zodat je de pop die je maakt helemaal aan kunt kleden. Als je toch andere wensen hebt, zijn de patroontjes prima te gebruiken als uitgangspunt om er zelf je persoonlijke versie van te maken.

In de cursus vindt je de patronen voor vilten ballerina's en voor vilten schoentjes.

Van top tot teen

Een pop is pas echt af als hij of zijn een mooie set kleren heeft, compleet met schoenen. De schoenen laat je qua stijl en kleur natuurlijk mooi aansluiten bij de rest van de kleren, zodat het een geheel vormt. Stoer of juist lief, eenvoudig of bewerkt en gedetailleerd, als je het kunt bedenken en wanneer je de technieken beheerst, dan kun je maken wat je wilt.

Juist die enorme verscheidenheid aan mogelijkheden om een pop een eigen karakter en uiterlijk te geven maakt het poppen maken erg leuk.

Een voorbeeld van het proces tot het bedenken van de juiste schoen

Sommige poppen krijgen gehaakte schoenen, andere poppen vilten. Sommige poppen krijgen lage schoenen, andere poppen stevige laarsjes. Poppenschoenen zijn er in alle soorten en maten en zelfs bij een heel eenvoudig model kun je er nog wel iets speciaals van maken.

Zo kreeg zonnekindpop Lara stevige stappers van vilt. Ze zijn gemaakt van een eenvoudig patroon, het patroon dat je ook in de online cursus poppen maken kunt vinden. Maar wel met een twist. Ik knipte aan de binnenkant van de schoen een extra flap, zodat ik die om de schoen heen kon vouwen. En ik versierde de schoenen met een ster aan de zijkant.

Het is alweer even geleden dat ik Lara maakte, en dus ook deze schoenen. Ik vond ze helemaal passen bij de stoere en toch meisjesachtige pop die Lara werd. De laarsjes maakten haar outfit met korte jurk in tuinbroekmodel helemaal compleet. DDe jurk was groen met een ruche rand aan de onderkant. Stoer en lief tegelijk.

Een voorkeur voor eenvoudig

Poppenschoenen kun je op allerlei manieren en met allerlei materialen maken. Zelf vind ik het het mooist en prettigst om de schoenen van een pop die dient als speelgoed zo eenvoudig mogelijk te houden. Maar ook dan kun je eindeloos variëren.

Je kunt schoentjes haken, en elk model wat je maar bedenken kunt. Of je kunt kunt voor viltenschoentjes, slippers of ballerina's kiezen. En die kun je dan als je wilt ook nog extra mooi maken door er een randje aan te haken, door er iets op te borduren of op te naaien. De mogelijkheden zijn zo eindeloos als je eigen fantasie.

Hoe zien jouw ideale poppenschoenen eruit?

Hieronder zie je vilten ballerina's, naar een patroon uit de cursus.

Schoenen met een twist: zelfgemaakte vikingschoenen

Toen ik een keer een kleine viking in poppenformaat maakte, wilde ik hem ook (bijna) echte vikingschoenen geven. Voor deze vikingschoenen nam ik als voorbeeld eenvoudige schoenen die uit één stuk leer gemaakt zijn, zoals ze vroeger ook echt gedragen werden. Het leer wordt daarvoor op een bepaalde manier gesneden, zodat het met een veter erdoor om de voet gebonden kan worden. Tegenwoordig zijn deze schoenen ook nog te koop. Ik kocht ze voor mijn dochter toen ze nog baby was, als eerste schoentjes om mee rond te stappen.

Mijn vikingpop kreeg geen leren schoenen, maar schoenen van vilt. Op de foto zie je hoe de schoenen eruit zien.

Ik koos deze keer voor vilt omdat dat soepeler is en deze pop maar kleine voeten heeft. Voor een volgende pop wil ze graag eens van leer proberen te maken. Het is dan wel belangrijk om dun leer te kiezen, omdat het anders door de stugheid niet werkbaar is voor deze mini maat.

Inge schuurmans

Poppenmaakster (en meer)

Als kind al was ik graag met mijn handen bezig. Textiel en wol waren mijn favoriete materialen. Ik bedacht vaak zelf wat ik wilde maken en zocht dan naar manieren om mijn ideeën vorm te geven.

Handwerken werd een onmisbaar deel van mijn leven. Eigenlijk is er niet zo heel veel veranderd. Van het een kwam het ander en mijn hobby werd mijn beroep.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gratis patroon knuffelpopje

Ben jij benieuwd of je poppen maken leuk vindt?

Of heb je al eerder een pop gemaakt en vind je het leuk om een nieuw patroon uit te proberen? 

Dan is dit mijn geschenk voor jou.

>