.st0{fill:#FFFFFF;}

Poppendeken haken van granny squares 

 januari 9, 2023

door  Inge

Wie een poppenmoeder in de familie heeft, weet dat alleen een pop niet voldoende is om mee te spelen. Liefst is er een heel poppenhuishouden bij. Met op zijn minst een uitgebreide set kleertjes, een bed en natuurlijk een poppendeken voor bij dat bed.

Die poppendeken maakte ik van granny squares die ik in verschillende vrolijke meidenkleuren maakte. Elke tour van een granny square kreeg een andere kleur om er zo een kleurrijk geheel van te maken. Voor de granny squares voor deze poppendeken haakte ik in 2 verschillende kleurencombinaties, zodat ik die om en om aan elkaar kon haken voor een vrolijk en speels effect.

Hier zie je een video van de stukjes poppendeken:

Zo haak je een granny square:

Ik gebruikte dus voor elke toer van de granny steeds een andere kleur.

En de techniek die in de volgende video vanaf 1 minuut 30 te zien is, gebruikte ik om ze aan elkaar te haken:

Om de deken af te werken haakte ik er een randje met vasten omheen.

Ik heb helaas geen foto van de poppendeken van toen hij af was. En toen mijn dochter voorkeur bleek te hebben voor een andere deken boven deze, maakte ik er vervolgens nog wat granny’s bij om er een dekentje voor op een stoel mee te maken.

Die deken zie je op de foto bij deze blog (bovenaan deze pagina). Zo zie je de poppendeken weliswaar niet, maar krijg je wel een beeld van hoe hij eruit zag. Voor de deken op de stoel haakte ik er een brede sierrand omheen.

Wil je toch een poppendeken haken van granny squares voor je kind of kleinkind, dan adviseer ik je om er katoen voor te kiezen in plaat van wol. De wol zorgde voor een wat rekbaardere deken. Bovendien had ik vrij dikke wol waardoor de deken nogal grof en groot werd. Niet ideaal dus voor een (liefst kleine) poppendeken. Beter maak je dus de granny squares van steviger katoenen garen zodat de deken wat dichter en vaster van structuur is en de granny’s bovendien wat kleiner blijven.

Inge schuurmans

Poppenmaakster (en meer)

Als kind al was ik graag met mijn handen bezig. Textiel en wol waren mijn favoriete materialen. Ik bedacht vaak zelf wat ik wilde maken en zocht dan naar manieren om mijn ideeën vorm te geven.

Handwerken werd een onmisbaar deel van mijn leven. Eigenlijk is er niet zo heel veel veranderd. Van het een kwam het ander en mijn hobby werd mijn beroep.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gratis patroon knuffelpopje

Ben jij benieuwd of je poppen maken leuk vindt?

Of heb je al eerder een pop gemaakt en vind je het leuk om een nieuw patroon uit te proberen? 

Dan is dit mijn geschenk voor jou.

>