.st0{fill:#FFFFFF;}

Ouderwets speelgoed is eigenlijk reuze hip 

 december 29, 2018

door  Inge

Terug van weggeweest

Ouderwets speelgoed, zoals lappen poppen en houten blokken zijn helemaal terug van weggeweest. En dat is niet voor niets. Dat heeft niet alleen met nostalgie te maken, het speelgoed geeft je kind ook de kans om op een andere manier te ontwikkelen.

Is het je weleens opgevallen hoe kinderen met blokken kunnen spelen en dat die blokken dan tijdens het spelen veranderen in van alles? Het ene moment is het een bouwblok voor een huis, een volgend moment is het een auto en weer even later verandert zo'n blok ineens in een poppetje.

Fantasiespel is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen

Er zijn steeds meer kinderen die deze vorm van fantasiespel niet meer kunnen toepassen. Simpelweg omdat ze dit niet kunnen oefenen door het speelgoed waar ze dagelijks mee spelen. Dat is vaak te "af". Het ziet er helemaal uit zoals iets er in het echt uitziet en laat daardoor geen ruimte over om de fantasie te oefenen en te ontwikkelen.

Maar het oefenen van die fantasie tijdens het spelen kun je zien als een vorm van trainen en ontwikkelen van het brein. Het is de voorloper van het denkvermogen en het helpt voor het latere leven om probleemoplossend te leren denken.

Ouderwets is zo gek nog niet

Ook zonnekindpoppen of waldorfpoppen hebben zo'n nostalgisch en misschien zelfs romantisch uiterlijk. Zij hebben deze zelfde kwaliteiten. Omdat de pop niet tot in detail lijkt op een echt kind, moet het kind er zelf met zijn fantasie dingen bij verzinnen tijdens het spelen.

Zonnekindpoppen en houten blokken lijken ouderwets, maar eigenlijk zijn ze van alle tijden en onmisbaar voor een goede ontwikkeling van het jonge kind.

Wat een zonnekindpop extra bijzonder maakt is dat ze met de hand gemaakt is en daardoor uniek is. Er zijn geen twee poppen hetzelfde. Meestal worden deze poppen door de moeder of oma van de kinderen gemaakt. Een heel mooi en bijzonder cadeau.

Wil je zelf zo'n mooi pop leren maken? Dan kan met de cursussen van Toveren met Naald en Draad.

Inge schuurmans

Poppenmaakster (en meer)

Als kind al was ik graag met mijn handen bezig. Textiel en wol waren mijn favoriete materialen. Ik bedacht vaak zelf wat ik wilde maken en zocht dan naar manieren om mijn ideeën vorm te geven.

Handwerken werd een onmisbaar deel van mijn leven. Eigenlijk is er niet zo heel veel veranderd. Van het een kwam het ander en mijn hobby werd mijn beroep.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gratis patroon knuffelpopje

Ben jij benieuwd of je poppen maken leuk vindt?

Of heb je al eerder een pop gemaakt en vind je het leuk om een nieuw patroon uit te proberen? 

Dan is dit mijn geschenk voor jou.

>