.st0{fill:#FFFFFF;}

Ontdek het plezier van amigurumi haken en breien 

 maart 14, 2024

door  Inge

Als handwerkster is er één techniek die je keer op keer weer kan betoveren en je elke keer opnieuw een gevoel van vreugde en voldoening kan geven: poppen maken. Of ze nu genaaid, gehaakt of gebreid zijn, poppen maken is een ontzettend diverse hobby waar je alle kanten mee op kunt. Neem nu bijvoorbeeld het amigurumi haken of breien. Deze Japanse kunst van het breien of haken van kleine, schattige knuffels en figuren krijgt al snel een speciale plek in je hart vanwege de eindeloze mogelijkheden en de vele verschillende mogelijkheden en projecten.

Wat is amigurumi haken of breien?

Amigurumi breien is een techniek waarbij kleine, zachte knuffels en figuren worden gemaakt met behulp van breien of haken. Deze schattige creaties variëren van dieren en fantasiewezens tot etenswaren en personages uit populaire cultuur. Het woord "amigurumi" komt uit het Japans en betekent letterlijk "gebreid of gehaakt speelgoed".

Waarom is amigurumi haken en breien zo leuk?

 1. Creatieve Uitdaging: Het breien van amigurumi biedt een leuke en uitdagende manier om je haak- of breivaardigheden te verbeteren. Het vereist vaak het gebruik van verschillende breitechnieken, van het haken of breien van ronde vormen tot het toevoegen van kleine details zoals ogen, neuzen en mondjes.
 2. Knuffelbaarheid: Het eindresultaat van amigurumi breien is altijd knuffelbaar en schattig. Er is iets magisch aan het vasthouden van een zelfgemaakte amigurumi en de liefde en zorg die erin zijn gestoken te voelen.
 3. Expressie van Persoonlijkheid: Met amigurumi kun je je creativiteit de vrije loop laten en je eigen unieke stijl uitdrukken. Of je nu kiest voor levendige kleuren, gedetailleerde patronen of grappige accessoires, elke amigurumi heeft zijn eigen persoonlijkheid en charme.
 4. Geschenken en Decoratie: Amigurumi zijn geweldige geschenken voor vrienden en familie, vooral voor kinderen. Ze zijn ook perfect als decoratieve accenten in huis, van het opfleuren van een boekenplank tot het versieren van een kinderkamer.

10 Voorbeelden van amigurumi werkstukken

 1. Schattige Dieren (bijv. konijnen, katten, honden)
 2. Fantasiewezens (bijv. eenhoorns, draken, feeën)
 3. Voedsel (bijv. cupcakes, sushi, fruit)
 4. Personages uit Populaire Cultuur (bijv. Pokémon, Harry Potter, Disney-prinsessen)
 5. Baby's en Kinderen (bijv. teddyberen, poppen, knuffeldoekjes)
 6. Planten en Bloemen (bijv. cactussen, zonnebloemen, succulenten)
 7. Zeedieren (bijv. octopussen, zeesterren, vissen)
 8. Seizoensgebonden Figuren (bijv. kerstmannen, paashazen, Halloween-pompoenen)
 9. Superhelden en Schurken (bijv. Batman, Spider-Man, The Joker)
 10. Engelen en Feeën (bijv. engelen, elfjes, cherubijnen)

Begin meteen met je eerste amigurumi haken met dit gratis amigurumi patroon

Dit leuke amigurumi hondje haak je zo mee met onderstaande video. Het hele proces is heel duidelijk in beeld gebracht, alleen bij herhaling speelt de video wat sneller. Hierdoor is dit project ook heel geschikt voor beginners.

In tegenstelling tot de tekst aan het eind van de video is er helaas geen patroon beschikbaar in het Nederlands, ook niet op de website, dus je zult het moeten doen met de aanwijzingen in de video.

Maak je liever een amigurumi kat? Dat kan natuurlijk ook. Zelf vind ik het katje uit onderstaande video erg leuk:

Is dit nog te moeilijk? Doe dan eerst dit:

Op een andere plaats op deze website vind je een mini cursus haken voor beginners. Helemaal gratis. 

Daar vind je een aantal video's waarin ik de basissteken uitleg. Zo kun je die leren, zodat je daarna deze leuke popjes kunt gaan haken.

Hier vind je deze mini cursus haken voor beginners.

10 Manieren waarop je je amigurumi werkstukken kunt gebruiken

 1. Knuffels om mee te spelen
 2. Decoratie voor thuis
 3. Sleutelhangers
 4. Opbergmand-versieringen
 5. Fotoprops voor speciale gelegenheden
 6. Kerstboomversieringen
 7. Troostcadeautjes
 8. Feestartikelen (bijv. verjaardagscadeautjes, babyshowergeschenken)
 9. Stressverlichters (bijv. squishies)
 10. Liefdesuitingen aan vrienden en geliefden

Amigurumi haken of breien is niet zomaar een hobby, het is een manier om je creativiteit te uiten, te genieten van lekker met je handen bezig zijn en liefdevolle herinneringen te creëren. Hoeveel van die grappige of schattige amigurumi maakte jij al?

Amigurumi breien in plaats van haken

Als je amigurumi wilt gaan maken, dan zul je merken dat het overgrote deel van de patronen en beschrijvingen gaan over haken en niet over breien.

Toch zijn er ook wel patronen voor als je liever breit. Zo ontdekte ik een ontzettend leuk boekje, van Christel Krukkert. Christel is bekend van haar haakboeken, maar voor dit boekje maakte ze een uitstapje naar een andere techniek. En eerlijk is eerlijk: deze amigurumi's vind ik eigenlijk nog leuker dan de gehaakte. 

Voor de patronen in dit boek maakte ze gebruik van IJslandse wol en dat geeft de diertjes in het boek een superschattige retro uitstraling. Ik hou ervan. Dus wil je liever breien? Dan kan ik je dit boekje van harte aanbevelen:

Alles leren over amigurumi haken

Vind je amigurumi's leuk en wil je er meer leren haken en wil je alle tips en trucs leren die er zijn?

In de haakacademie leer je niet alleen amigurumi's haken, je leert ook hoe je ze mooi en stevig in elkaar zet, hoe je ze mooi vult en nog veel meer.

Hier kun je meer informatie lezen over de haakacademie.

Let op, de Haakacademie is geen academie van Toveren met Naald en Draad, maar van een collega handwerkster die zich heeft gespecialiseerd in haken.

Inge schuurmans

Poppenmaakster (en meer)

Als kind al was ik graag met mijn handen bezig. Textiel en wol waren mijn favoriete materialen. Ik bedacht vaak zelf wat ik wilde maken en zocht dan naar manieren om mijn ideeën vorm te geven.

Handwerken werd een onmisbaar deel van mijn leven. Eigenlijk is er niet zo heel veel veranderd. Van het een kwam het ander en mijn hobby werd mijn beroep.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gratis patroon knuffelpopje

Ben jij benieuwd of je poppen maken leuk vindt?

Of heb je al eerder een pop gemaakt en vind je het leuk om een nieuw patroon uit te proberen? 

Dan is dit mijn geschenk voor jou.

>