.st0{fill:#FFFFFF;}

Natuurlijke materialen hebben bijzondere kwaliteiten 

 december 29, 2018

door  Inge

Mijn wens om met natuurlijke materialen te werken was niet vanzelfsprekend

Toen ik begon als poppenmaakster, kwam ik al gauw tot de conclusie dat ik met alleen 100% natuurlijke materialen wilde werken. En niet lang daarna maakte ik de keuze om alleen nog biologische materialen te gebruiken.

Maar mijn prijzen gingen hierdoor enorm omhoog en mijn poppen werden voor veel mensen onbetaalbaar. Ik besloot concessies te doen. En de stofjes voor de kleren ging ik toch toch weer op de markt kopen. Maar diep van binnen wilde ik het liefst met verantwoorde materialen werken.

Het duurde een poos voordat ik voor mezelf hier de juiste weg in had gevonden en als ik heel eerlijk ben, is het nog steeds een zoektocht. Toch is er sinds dat eerste begin veel veranderd.

Een langzame maar duidelijke transformatie

Als eerste werk ik alleen nog met de materialen waarmee ik vanuit mezelf wil werken.
Als tweede maak ik veel minder poppen voor klanten, alleen nog af en toe.
En als derde is het poppen maken een heel andere kant op aan het bewegen. Van poppen maken voor klanten, ben ik me gaan specialiseren in heel andere dingen. Zo kon ik mijn creatieve ei volledig kwijt in het proces en ik kon er bovendien mijn liefde voor persoonlijke ontwikkeling in verwerken.

Er komen steeds meer verschillende soorten poppen bij en waar ik begon met speelgoed en poppen voor de seizoentafel, leer ik mensen nu ook hoe ze handwerken kunnen inzetten om te ontstressen en zijn er cursussen in de maak voor het maken van zogenaamde helende poppen of medicijnpoppen.

Die ontwikkeling zorgt ervoor dat ik de ruimte heb om te kiezen voor natuurlijke materialen. Materialen die ook nog op een verantwoorde manier gemaakt en verwerkt zijn. Want die hebben heel andere kwaliteiten dan de materialen die we tegenwoordig meestal om ons heen tegen komen. Ze voelen zachter, of juist wat harder, heel soepel of juist stug. De zachtheid van een bamboe stof staat in contrast met de stugge hennep. Die verschillen zijn heel verrijkend.

Een mooi voorbeeld van puur natuur

Aan de puurheid van plantgeverfde stoffen en wol is niet te tippen door chemisch gecreëerde kleuren. Kunstenares Claudy Jongstra legt dat uit in de volgende video:

Het is alsof deze stoffen en kleuren de hemel een beetje dichter bij de aarde brengen, alsof we erdoor kunnen proeven van het paradijs. De helderheid van de kleuren is anders, dieper. En tegelijkertijd vaak ook milder. Maar dat maakt de sensatie die de kleurbeleving van binnen oproept niet minder intens.

Deze eigenschappen zijn mooi voor alles wat je als mens zou willen maken, maar voor kinderspeelgoed en kunstzinnige activiteiten voor persoonlijke groei zijn ze in mijn ogen een enorme verrijking.

De rijkdom van kiezen voor natuurlijke materialen

Dat wat een kind in zijn of haar jonge jaren om zich heen ziet zal de basis leggen voor hoe het naar de wereld kijkt. Als kinderen van jongs af aan met natuurlijke materialen opgroeien, die bewerkt en geverfd zijn op een ambachtelijke en natuurlijke manier, dan zullen ze later alles wat ze tegen komen in de wereld vergelijken met die materialen. Door een pop te geven die de grootste perfectie op dit gebied weergeeft, ontstaat er als vanzelf een generatie met een groter bewustzijn op dit gebied. Dat zou toch fantastisch zijn!

Daarnaast zorgen heel pure materialen voor dat je gemakkelijker contact maakt met je intuïtie. Dus ook voor helende poppen of medicijnpoppen zijn deze materialen de beste keuze. En omdat je er weinig van nodig hebt, is het ook leuk en haalbaar om voor de meest pure materialen te kiezen.

Daarom ben ik terug gekeerd naar de pure natuurlijke materialen. En ze zijn bij voorkeur ook zo lokaal mogelijk. Op dit moment is het aanbod daarin nog heel klein, maar er is in Nederland een netwerk van mensen aan het ontstaan die met precies ditzelfde bezig zijn. Een mooie belofte voor wat er in de nabije toekomst nog meer mogelijk is…

Inge schuurmans

Poppenmaakster (en meer)

Als kind al was ik graag met mijn handen bezig. Textiel en wol waren mijn favoriete materialen. Ik bedacht vaak zelf wat ik wilde maken en zocht dan naar manieren om mijn ideeën vorm te geven.

Handwerken werd een onmisbaar deel van mijn leven. Eigenlijk is er niet zo heel veel veranderd. Van het een kwam het ander en mijn hobby werd mijn beroep.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gratis patroon knuffelpopje

Ben jij benieuwd of je poppen maken leuk vindt?

Of heb je al eerder een pop gemaakt en vind je het leuk om een nieuw patroon uit te proberen? 

Dan is dit mijn geschenk voor jou.

>