.st0{fill:#FFFFFF;}

Liisa Hietanen haakt levensechte poppen van de mensen om zich heen 

 januari 4, 2024

door  Inge

Liisa Hietanen: de textielkunsternares die de mensen om zich heen vereeuwigt met naald en draad

Liisa Hietanen is een getalenteerde Finse kunstenares die bekend staat om haar unieke en gedetailleerde gehaakte textielkunstwerken waarbij ze mensen na maakt. Haar creaties lijken zo echt dat ze bijna niet van de mens die ervoor model stond te onderscheiden zijn. Op deze manier brengt Hietanen alledaagse mensen en voorwerpen tot stilstand in een indrukwekkende vorm van hedendaagse kunst.

Liisa's weg naar textielkunst

Liisa Hietanen werd in 1981 in Finland geboren. Haar liefde voor kunst begon al op jonge leeftijd en leidde haar naar de Universiteit voor Kunst en Design in Helsinki, waar ze de opleiding in textielkunst volgde. Tijdens haar studie ontdekte ze haar passie om textielwerk te combineren met haar fascinatie voor het menselijke leven.

Het eigenzinnige realisme van Liisa Hietanen

Hietanen's werk valt op door de combinatie van dingen die niet eerder op deze manier gecombineerd werden. Ze verstaat de kunst om het karakter en de emoties van haar personages vast te leggen in de gehaakte gezichten. Of het nu gaat om een buurman, een vriend, of zelfs zichzelf, haar kunstwerken zijn haast niet van echt te onderscheiden.

Een van haar opmerkelijke werken is de 'Buurvrouw'-serie. Hierin maakte ze levensgrote beelden van haar buren door hen dagelijks te observeren en vervolgens te portretteren in textiel. Het resultaat is verbluffend. Elk kleinste detail heeft Liisa met naald en draad vastgelegd.

In de video hieronder zie je één van haar kunstwerken. Als eerste in de galerie en later ook naast de persoon die ze uitbeeldde. De gelijkenis is treffend. Kijk zelf maar:

Zo maakt Liisa haar kunstwerken

Het creatieve proces van Hietanen is intens en betrokken. Ze observeert haar onderwerpen zorgvuldig en ze verzamelt zoveel informatie als ze kan over hun dagelijkse leven, bewegingen en uitdrukkingen. Als ze haar onderwerp eenmaal goed in beeld heeft gebracht, dan gaat ze aan de slag om alle details die ze waarnam met behulp van textieltechnieken zoals haken en breien vast te laggen.

Liisa's werk is een unieke bijdrage aan de textielkunst van de wereld

Liisa Hietanen slaat met haar textielkunst een brug tussen traditionele ambachten en hedendaagse kunst. Haar werk is daardoor aan de ene kant heel eenvoudig en alledaags en aan de andere kant zijn de personages zo levensecht en goed nagemaakt, dat er weinig alledaags meer aan is. Het zijn echt met recht kunstwerken te noemen.

Liisa Hietanens werk laat goed zien hoe mooi handwerk is en hoeveel sfeer je ermee kunt creëren. Ze is daardoor niet alleen een inspiratiebron in de kunstwereld, maar ook onder handwerksters.

Inge schuurmans

Poppenmaakster (en meer)

Als kind al was ik graag met mijn handen bezig. Textiel en wol waren mijn favoriete materialen. Ik bedacht vaak zelf wat ik wilde maken en zocht dan naar manieren om mijn ideeën vorm te geven.

Handwerken werd een onmisbaar deel van mijn leven. Eigenlijk is er niet zo heel veel veranderd. Van het een kwam het ander en mijn hobby werd mijn beroep.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gratis patroon knuffelpopje

Ben jij benieuwd of je poppen maken leuk vindt?

Of heb je al eerder een pop gemaakt en vind je het leuk om een nieuw patroon uit te proberen? 

Dan is dit mijn geschenk voor jou.

>