.st0{fill:#FFFFFF;}

Lentefee van sprookjesvilt naaldvilten om op te hangen 

 februari 12, 2024

door  Inge

Maak je eigen lentefee van sprookjeswol

In de vrijeschool is ze een bekende verschijning: de lentefee. Maar ook daarbuiten wordt ze steeds bekender. Een lentefee kun je eenvoudig maken met de techniek van het naaldvilten. Naaldvilten is een betoverende techniek waarmee je sprookjesfiguren of figuren die bij de seizoenstafel horen op een speelse en toch stijlvolle manier tot leven wekt. Met deze techniek geef je alleen de globale vormen aan, waardoor je vooral in sfeerbeelden werkt en veel minder in details.

Zo kun je met eenvoudige materialen en een beetje geduld prachtige en unieke creaties maken, zoals een lentefee van sprookjeswol die je kunt ophangen voor het raam of boven de seizoenstafel. In dit artikel deel ik een stapsgewijze handleiding om je eigen betoverende lentefee te maken met behulp van naaldvilten. En je vindt 3 video's waarin ik je de basis van het proces laat zien.

Deze materialen heb je nodig om je lentefee te maken

 1. Wolvilt: Kies een assortiment aan kleuren wol die passen bij het lentethema, zoals zachte pasteltinten. Daarnaast heb je natuurlijk ook een kleur nodig voor het hoofd, dus huidskleur of lichtroze.
 2. Pijpenragers: De kern van het lijf van je fee maak je met een pijpenrager. Daar omheen vilt je de wol.
 3. Viltnaalden: Je kunt viltnaalden van verschillende groottes nemen voor gedetailleerd werk en om te variëren in textuur. Maar als je net begint is één naald ook prima.
 4. Viltpad: Een viltpad is essentieel om je oppervlak te beschermen en je naalden scherp en heel te houden tijdens het vilten.
 5. Sprookjeswol: Sprookjeswol is wol in prachtige kleuren. De wol die ik gebruikte was op vlies gekaard, maar lontwol is eigenlijk geschikter als je een echt mooie fee wilt maken.
 6. Draad en naald: Voor het ophangen van je lentefee. Wil je dat de draad onzichtbaar is, kies dan visdraad.

Stapsgewijze Handleiding:

 1. Vorm je Basisfiguur: Maak van een pijpenrager de vorm waaromheen je je fee wilt gaan vilten.
 2. Breng een eerste laag wol aan: Begin met het vormen van de basisvorm van je lentefee met behulp van wolvilt in lichtroze of huidskleur. Rol de wol op tot een hoofd en vilt dat tot een stevige bal. Doe daar vervolgens nog een pluk rode of huidskleur omheen en maak dat vast aan de pijpenrager. Vorm zo de basis van het lichaam, het hoofd en armen van je fee. Gebruik viltnaalden om de wol te verstevigen en vorm te geven.
 3. Geef je fee een onderjurk: Over de roze basis breng je een witte aan op de plaats van een jurk. Het hoofd en de handen blijven dus vrij, maar de rest krijgt een laagje witte wol. Zo krijgt je fee wat meer body aan de onderkant en de roze kleur wordt gedekt, zodat die niet meer te zien is door de wol van de uiteindelijke buitenlaag.
 4. Geef je fee een jurk: Kies een kleur voor de jurk en neem daarvoor een flinke pluk wol die je over de basis aanbrengt. Zorg ervoor dat deze laag niet te dun is, de jurk mag zeker aan de onderkant mooi vol worden.
 5. Maak de haren: Hier kun je speciale wol gebruiken, zoals de Wensleydale krullenwol uit de video hieronder, of je kunt de haren ook met gewone sprookjeswol maken, net wat jij wil.
 6. Voeg Details Toe: Gebruik kleine stukjes gekleurde wol om details toe te voegen aan je lentefee, zoals vleugels, een tailleband en een haarband. Laat je creativiteit de vrije loop en experimenteer met verschillende texturen en kleuren om een persoonlijke uitstraling te creëren.
 7. Details Vilten: Gebruik fijnere viltnaalden om kleine details te vilten, zoals bloemen of versieringen op de jurk van je fee. Neem de tijd om elk detail zorgvuldig te vilten en te vormen.
 8. Ophangen voor het Raam of Boven de Seizoentafel: Bevestig een draad aan je lentefee en hang hem voor het raam of boven de seizoenstafel. Laat je fee de lente vieren en een vleugje magie toevoegen aan je huis.

Bekijk het hele proces in de video's hieronder:

Vier de lente met je eigen lentefee

Naaldvilten is een techniek waarbij je je creativiteit de vrije loop kunt laten en prachtige, unieke creaties kunt maken die de verbeelding inspireren. Door een lentefee van sprookjeswol te maken en deze op te hangen voor het raam of boven de seizoenstafel, voeg je een vleugje magie toe aan je huis en vier je het begin van de lente.

Als je een soortgelijke fee maakt van witte wol en je heeft haar vleugels, dan heb je ineens een kerstengel in plaats van een lentefee.

En zo kun je deze fee aanpassen aan je eigen wensen en aan de tijd van het jaar.

Laat je inspireren door de natuur en door de kringloop van het jaar bij het kiezen van de details die je aanbrengt en geniet van de betoverende wereld die je zo je huis in haalt.

In bovenstaande video's zie je de basistechnieken. Voor mij was dit een uitprobeersel om te zien of ik het leuk vind om deze feeën van wol te maken. En ja, ik vond het erg leuk, ook al had ik niet de ideale materialen in huis. Wie weet, misschien koop ik nog eens de juiste dingen en ga ik deze techniek beter leren.

Zou je het leuk vinden als ik hier in de toekomst een cursus over maak, waarbij je alle details echt goed in beeld krijgt en ik je stap voor stap meeneem in het maken van een (heel veel) mooiere lentefee? Laat het me dan weten in de comments onder dit artikel.

Inge schuurmans

Poppenmaakster (en meer)

Als kind al was ik graag met mijn handen bezig. Textiel en wol waren mijn favoriete materialen. Ik bedacht vaak zelf wat ik wilde maken en zocht dan naar manieren om mijn ideeën vorm te geven.

Handwerken werd een onmisbaar deel van mijn leven. Eigenlijk is er niet zo heel veel veranderd. Van het een kwam het ander en mijn hobby werd mijn beroep.

 • ik zou het leuk vinden voor een cursus over naaldvilten dat deze op de website staat zodat ik dit kan uitproberen

 • nog een vraagje, kan dit ook met iets anders dan wol? (want ik ben allergisch aan wol) voorbeeld met opvulsel voor beren/popen?

  • Dit kan helaas alleen met wol, omdat de haren van wol een soort schubben hebben die in elkaar hechten bij het vilten.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Gratis patroon knuffelpopje

  Ben jij benieuwd of je poppen maken leuk vindt?

  Of heb je al eerder een pop gemaakt en vind je het leuk om een nieuw patroon uit te proberen? 

  Dan is dit mijn geschenk voor jou.

  >