.st0{fill:#FFFFFF;}

Knuffel maken van een kindertekening, met deze tips lukt het jou ook 

 januari 1, 2024

door  Inge

Je kent ze wel, deze super leuke en unieke knuffels

Je kent ze waarschijnlijk wel, die heel persoonlijke knuffels die gemaakt zijn van een tekening die een kind zelf gemaakt heeft.

Maar hoe maak je zo’n knuffel nou?

In dit artikel geef ik je een paar tips.

Je hebt natuurlijk eerst een tekening nodig

Kinderen zijn meesters in het uiten van hun creativiteit op papier, en wat is er nu specialer dan het tot leven brengen van die unieke tekeningen in de vorm van een knuffel?

Wil je een knuffel maken van een kindertekening, dan heb je als eerste dus een tekening nodig, die hiervoor geschikt is. Je kunt zelf een tekenen uitkiezen als je wilt dat het een verrassing is, of je kunt het kind vragen om een tekening te maken om te laten zien hoe zijn of haar allerliefste pop of knuffel eruit zou zien.

Begin met het bekijken van de vormen

Als je een knuffel van een tekening wilt maken ,dan ga je eerst kijken naar de vormen van de tekenen, en naar wat er nodig is om de tekening na te maken.

Je kunt de tekening 2-dimensionaal namaken. Als je dat wilt, dan neem je deze vorm, die neem je over, en daar maak je twee patroondelen van en dan doe je die twee helften tegen elkaar en dan kun je zo de tekening namaken.

Als je dat doet, dan krijg je een platte knuffel en niet echt een 3-d knuffel. Het wordt dan niet echt een pop.

2D of 3D?

Wil je er een echte pop van maken, zoals ik heb gedaan bij deze, dan moet je gaan bedenken hoe hij eruit zou zien als hij 3-dimensionaal was. En hoe je dat kuntmaken.

Daarvoor is het niet alleen belangrijk om de tekening te bekijken, maar ook om een gesprek aan te gaan met het kind dat de tekening gemaakt heeft. Want, zo’n knuffel maak je vaak voor jonge kinderen. En jonge kinderen hebben nog niet de vaardigheid om precies te tekenen wat ze in gedachten hebben.

Dus de tekening neem je als uitgangspunt, en dan ga je vragen stellen. En met die vragen zorg je dat je duidelijk krijgt hoe de knuffel eruit moet zien.

Vraag het kind of dat wat je zit ook is wat het in zijn of haar hoofd heeft

De poten zitten bijvoorbeeld op de tekening achter elkaar, het is zo of er zes pootjes achter elkaar zitten, maar dit kind wilde niet zes pootjes achter elkaar, maar wilde 3 pootjes links en 3 pootjes rechts. En hetzelfde geldt voor de voelsprieten. En de rondingen van het lichaam waren ook bedoeld als 3-dimensionale rondingen.

Dan moet je gaan zoeken naar: hoe maak ik een patroon van zo’n tekening, zodat die kloppend wordt bij het beeld. Niet persé het beeld van de tekening, maar het beeld dat het kind in zijn of haar hoofd heeft. En dan krijg dus iets heel anders dan wanneer je de tekening overneemt als patroon en die 2x tegen elkaar aan naait.

Bekijk de video en krijg een impressie van een tekening én een knuffel die gemaakt is aan de hand van deze kindertekening

Dit diertje heeft een lijf als een rups, met een klein staartje, en het heeft 3 pootjes rechts en 3 pootjes links, en een kopje met twee voelsprieten. De rode wangen van de tekening, de mond van de tekening, de ogen  van de tekening. Het is er allemaal. En het is er allemaal zo gekomen, omdat ik niet alleen de tekening als uitgangspunt gebruikte, maar ook het gesprek met de maker van de tekening.

Zo kun je stap voor stap een knuffel maken van een kindertekening

Zorg dat je alle benodigde materialen hebt

  1. Kindertekening: Kies een tekening die geschikt is voor het omzetten naar een knuffel. Simpele en duidelijke ontwerpen werken hiervoor het beste. En de knuffel heeft liefst echt wat "body". Daarvoor is het handig als de tekening vanuit kleuren getekend is, in plaats van dat het een lijntekening is. Tekent het kind uit zichzelf alleen de buitenlijnen van een tekening, dan kun je vragen stellen, zoals: "en welke kleur heeft hij?" Om het kind te helpen de tekening zo te maken dat je hem als uitgangspunt kunt gebruiken voor het maken van een knuffel.
  2. Stof: Kies een stof die past bij de tekening en die fijn is om mee te knuffelen. Een zacht stof is daarvoor erg fijn en een stof van natuurlijke materialen is lekker knuffelen dan iets synthetisch.
  3. Vulling: Als vulling kun je vulwol gebruiken, dan neemt de knuffel de lichaamswarmte van het kind snel over tijdens het spelen en dat voelt extra fijn. Je moet er dan wel op letten dat de knuffel alleen in een mild sopje met de hand gewassen kan worden. Wil je dat de knuffel in de wasmachine kan? Dan is vulmateriaal van polyestervezels geschikter.
  4. Naaimachine of naald en draad: Bepaal of je de knuffel met de hand wilt maken of met de naaimachine, kies een geschikte naald en draad in de kleur van de stof.
  5. Knopen, vilt en borduurgaren: Voor extra details zoals ogen, mond en wangen kun je gebruik maken van appliceren en borduren. Bij de knuffel uit de video zijn de wangen gemaakt van vilt en de ogen, neusgaten en mond zijn geborduurd.

Stappen om de Kinderkunst-Knuffel te Maken:

Stap 1: Maak een kopie of werkversie van de tekening. Je kunt de kindertekening inscannen of op patroonpapier overtrekken om zo een eerste werktekening te maken. Liefst hou je de originele tekening intact, zodat je later alles nog een goed kunt bekijken als je de knuffel gaat afwerken en van details gaat voorzien.

Stap 2: Ga in gesprek met het kind. Praat met het kind over de tekening, zeg wat je ziet en vraag of alles wat jij denkt te zien ook zo bedoeld is. Op deze manier krijg je duidelijk of jullie allebei hetzelfde beeld hebben bij de tekening. Maak eventueel aantekeningen, zodat je niet vergeet wat er gezegd is.

Stap 3: Maak een Patroon. Nu je weet hoe je knuffel eruit moet gaan zien, kun je een patroon maken. Voor welke delen zijn er inzetstukken nodig om de knuffel de gewenste vorm te kunnen geven? Bekijk de tekening goed. Neem er een voorbeeldpatroon bij als je dat nodig hebt en maak een eerste versie van het patroon op papier.

Stap 4: Twijfel je? Maar een "kladje". Als je er niet helemaal zeker bent of je patroon ook daadwerkelijk een knuffel gaat opleveren die op de tekening lijkt, maar dan eerst een proefversie. Gebruik hiervoor een oud shirt, een restlapje van iets anders, of wat je ook hebt dat ervoor geschikt is. Je kunt deze proefversie snel in elkaar zetten met een rijgsteek, om zo te onderzoeken of de vormen kloppen met wat je wilt maken. Pas eventueel je patroon nog aan.

Stap 5: Knip de Stof. Is je kladje goed gelukt? Dan heb je nu je definitieve patroon. Leg het patroon op de stof die je hebt gekozen om de knuffel van te maken en knip het uit. Let op de stofrichting en op de rechtse en linkse kant van de stof, zodat je geen stof verknipt.

Stap 6: Appliceer de details. Zijn er details die geappliceerd mogen worden? Als dat nu al kan, dan is dat fijn. Zolang de stofdelen los van elkaar zijn gaat dit het gemakkelijkst.

Stap 7: Naai de Knuffel in elkaar. Naai nu de stofdelen aan elkaar en maak er zo de knuffel van. Laat een opening open om de knuffel te vullen.

Stap 8: Vul de Knuffel. Keer de stof zodat de goede kant buiten is en vul de knuffel met de vulling die je gekozen hebt. Zorg ervoor dat je de knuffel gelijkmatig vult.

Stap 9: Sluit de Opening. Naai de opening dicht met de hij-zij steek of matrassteek. Maak kleine steken, zodat de vulling er niet uit komt en naai op het eind een paar steken op elkaar om de draad af te hechten en te zorgen dat die niet los kan komen.

Stap 10: Voeg Details Toe. Gebruik knopen, vilt, een andere kleur stof of borduurgaren om de details aan de knuffel toe te voegen die hij nog niet heeft, zoals ogen, een mond, neusgaten, of wat jouw knuffel ook voor kenmerken heeft.

Voila!

Je hebt een kindertekening getransformeerd in een knuffel die tastbaar en knuffelbaar is.

Het maken van een knuffel van een kindertekening is niet alleen een geweldige manier om de creativiteit van je kind te eren en om je hobby te beoefenen, je maaktzo ook een knuffel die uniek is en een speciale betekenis heeft. Het is een prachtige manier om een blijvende herinnering te maken van een tekening van je kind.

Eerst ervaring opdoen?

Als je zo’n 3-dimensionale knuffel wil gaan maken, dan is het handig als je al wat naai ervaring hebt, of als je al wat ervaring hebt met het maken van poppen. Dat kan je heel erg helpen om bij de juiste vormen uit te komen en om een goed patroon te kunnen maken.

Wil je hier meer over leren? Kijk dan op deze website welke cursus jou hierbij verder kan helpen.

En vind je het leuk om regelmatig een handwerkidee in je inbox te ontvangen? Meld je dan onderaan deze pagina aan voor het gratis patroon.

Inge schuurmans

Poppenmaakster (en meer)

Als kind al was ik graag met mijn handen bezig. Textiel en wol waren mijn favoriete materialen. Ik bedacht vaak zelf wat ik wilde maken en zocht dan naar manieren om mijn ideeën vorm te geven.

Handwerken werd een onmisbaar deel van mijn leven. Eigenlijk is er niet zo heel veel veranderd. Van het een kwam het ander en mijn hobby werd mijn beroep.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gratis patroon knuffelpopje

Ben jij benieuwd of je poppen maken leuk vindt?

Of heb je al eerder een pop gemaakt en vind je het leuk om een nieuw patroon uit te proberen? 

Dan is dit mijn geschenk voor jou.

>