.st0{fill:#FFFFFF;}

Kastanjes rapen 

 januari 2, 2023

door  Inge

De volgende dag wilde Piens moeder op weg. En de pop wilde mee. Piens moeder wilde kastanjes gaan rapen om te eten. Dat kan niet met alle kastanjes, vertelde ze de pop, het kan alleen met tamme kastanjes. De pop was reuze benieuwd wat die kastanjes zouden zijn en ze wilde dolgraag mee om het te zien. Het was oktober, het waaide en regende en de bladeren vielen van de bomen. En niet alleen de bladeren vielen… ook de eikels, beukennootjes en tamme kastanjes vielen op de grond.

Na een stukje fietsen kwamen ze aan bij een heel grote boom. En de grond was bezaaid met rare stekeldingen. De pop begreep er niets van. Van alle dingen in de wereld zou ze toch zeker niet van die stekels kiezen om op te eten. Toch ging Piens moeder juist die stekeldingen oprapen. Met grote ogen bekeek de pop wat ze deed. Geen poppenhaar op haar hoofd die eraan dacht om mee te helpen. Maar dat maakte Piens moeder niet uit. Ze ging gewoon haar gang en pas toen ze de mand op haar fiets vol had kwam ze weer naar de pop toe. Toen was het tijd om naar huis te gaan. Op de weg terug naar huis voelde de pop dat ze het zo koud had dat ze zat te rillen van de kou. De poppenmaakster pakte haar en deed haar in haar jaszak zodat ze warmer werd. Je hebt meer kleren nodig hè, zei ze. Het is ook al herfst, een jurk is natuurlijk veel te weinig. Wat dom dat ik daar niet bij stil heb gestaan. Ik zal snel lekker warme kleren voor je gaan maken. Terwijl Pien buiten speelde kon de pop lekker dicht bij de kachel zitten om weer op te warmen. En terwijl ze weer warm zat te worden haalde Piens moeder de stekels tevoorschijn. Uit de stekelige huls kwam een glad bruin bolletje en daarin sneed ze een kruis. Daarna deed ze de oven aan en de kastanjes erin. En niet veel later zaten ze samen te smullen van de gepofte kastanjes. Nu begreep ze wel dat Piens moeder deze wilde gaan rapen. Want oh, wat waren ze lekker! Nadat de pop 2 kastanjes op had, bracht Piens moeder haar weer naar haar werkkamer zodat Pien haar niet zou zien. Daarna riep ze Pien binnen om te komen eten.

Wanneer je dit verhaal in een andere tijd van het jaar voorleest, verander dan de kastanjes in iets anders.

Heb je het verhaal aangepast? Dat vind ik het leuk als je hieronder schrijft hoe. Daar kunnen anderen ook weer inspiratie uit halen! P.S.1. De Pop van Pien is gemaakt naar het patroon van Lisa, de lijs van 30 cm uit de Cursus Poppen Maken. P.S.2. Tamme kastanjes zijn lekker en het is heel erg leuk om ze te rapen, en ze vervolgens natuurlijk op te peuzelen. Wil je zelf ook kastanjes maken? Dat doe je zo: Om ze te kunnen eten moet je ze eerst ontdoen van hun stekelige jas, de bolster. Het lijken wel egels met hun scherpe naalden. Nadat je de bolsters verwijderd hebt, snijd je met een mes een kruisje in de bolle kant van de kastanje. Je zet de oven op 200 graden. Laat de kastanjes er 20 minuten in garen en als ze dan klaar zijn kun je ze van hun bruine velletjes ontdoen en lekker oppeuzelen met wat boter en zeezout erover.

Hoe zalig is de herfst als zulke herfstgeuren zich door je huis verspreiden…

Natuurlijk laat je ook voldoende over voor de dieren in de buurt, want die hebben de kastanjes nodig om de winter te kunnen overleven.

Inge schuurmans

Poppenmaakster (en meer)

Als kind al was ik graag met mijn handen bezig. Textiel en wol waren mijn favoriete materialen. Ik bedacht vaak zelf wat ik wilde maken en zocht dan naar manieren om mijn ideeën vorm te geven.

Handwerken werd een onmisbaar deel van mijn leven. Eigenlijk is er niet zo heel veel veranderd. Van het een kwam het ander en mijn hobby werd mijn beroep.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gratis patroon knuffelpopje

Ben jij benieuwd of je poppen maken leuk vindt?

Of heb je al eerder een pop gemaakt en vind je het leuk om een nieuw patroon uit te proberen? 

Dan is dit mijn geschenk voor jou.

>