.st0{fill:#FFFFFF;}

Kabouters maken van vilt en stof: man, vrouw, kind en baby 

 april 28, 2023

door  Inge

Was dat echt een kaboutermuts?

Een poosje geleden hoorde ik gestommel beneden. Ik was zelf nog boven en vroeg me af wat het toch kon zijn. Ik ging naar beneden om te kijken en vond dit...

Toen ik mijn ontdekking deelde op Facebook, was het antwoord van een heel aantal mensen heel eenduidig. Ze waren er stuk voor stuk van overtuigd dat ik een kaboutermuts gevonden had!

Waar rook is is vuur en waar een kaboutermuts is moet een kabouter zijn. Waarom had ik die niet gezien dan? En als het er echt een was, wat deed die dan in mijn huis???

Kabouters wonen toch in het bos!?

Tijdens het eten had ik het er met mijn dochtertje over. Ze vroeg zich direct af waarom kabouters in het bos wonen. En waarom niet in de polder. Als kabouters ook in de polder wonen, zou het al een stuk minder gek zijn dat we een kabouter in huis hadden, want we woonden op dat moment zo'n beetje aan de rand van de polder.

Hoe dan ook, een kabouter zonder muts leek me niet compleet. Ik was er dan ook van overtuigd dat hij (of was het een zij?) zijn muts zou komen ophalen. En ik zou mijn best doen om daar getuige van te zijn en uit te vinden wat hij in mijn huis deed!

Een kaboutermannetje op bezoek!

Zoals ik al vermoedde, werd de kaboutermuts opgehaald. Ik hoorde weer geluid en sloop op mijn kousevoeten naar beneden. En jahoor... daar stond hij... een kaboutermannetje!

Ik wist natuurlijk wel dat er bij die muts ook een kabouter hoorde, maar om hem dan ook echt te zien was toch wel heel bijzonder.

En het leuke van alles is dat het me gelukt was om hem vast te leggen op de gevoelige plaat.

Zie je, daar issie! Wel wat geschrokken zo te zien, maar ja, wat wil je als er ineens een zaklamp in je gezicht schijnt?

Hij was overigens weer net zo snel weg als dat ik hem zag. Jammer wel, want ik ben wel benieuwd wat hij bij mij in huis deed. En hoe kan hij nou zomaar zijn muts verloren zijn...?

Of zou hij gisteren ook al van me geschrokken zijn, dat kaboutermannetje?

Onverwachte inspiratie leidde tot een hele kabouterfamilie in huis

Helemaal eerlijk? Die kabouter kwam daar niet zomaar zelf aanlopen. Ik had hem er zelf weggezet, nadat ik hem gemaakt had.

In die tijd maakte ik zonnekindpoppen en waldorfpoppen in mijn atelier en op een dag kreeg ik een mail van iemand die me inspireerde om mijn werk te onderbreken voor het maken van een kabouter.

Kabouters passen perfect bij de herfst. Het jaargetijde waarin de vliegenzwam weer opduikt. Die paddenstoel is zo vaak in verhaaltjes en versjes gekoppeld aan kabouters, dan ze voor mij bij elkaar horen.

Dus ging ik aan de slag met het ontwerpen van een patroon voor een kabouter. Zo'n nieuw patroon maken is altijd even puzzelen. Het is nooit meteen naar mijn zin.
Ik laat het dan tussendoor even rusten om er later weer met een frisse blik naar te kijken. En dan lukt het vaak beter.

Het patroon voor de kabouter is heel anders dan dat van de poppen die ik in die tijd voor klanten maakte. Veel kleiner natuurlijk, maar ik wilde ook dat hij zelf kan blijven staan. Geen slappe lappenpop dus, maar een stoere stevige versie ervan zodat hij een plekje kan veroveren op de seizoenstafel.

Een nieuwe kleur rood voor de muts

Dat kaboutermannetje kreeg natuurlijk een muts van rode stof. Omdat ik geen écht rood in huis had, gebruikte ik er een lapje voor wat ik had, een beetje donkerder van kleur.

In eerste instantie vond ik dat juist wel mooi, omdat het er niet zo uit knalt. Maar toen ik door de stad liep en bij de plaatselijke stoffenwinkel (die ik natuurlijk altijd even bezoek :-) ) een ander lapje zag liggen, wist ik het meteen. Déze kleur zou veel mooier zijn.

Zoals je kunt zien op de foto's zijn de mutsen van de kabouters nu van een echte kabouterrode kleur gemaakt. De échte kaboutermutskleur.

De muts is niet het enige wat wat ik veranderde. Het hele patroon van het mannetje nam ik nogmaals onder handen. En hij kreeg er een gezin bij.

Omslagdoek breien voor kaboutervrouwtje

De hele kabouterfamilie wordt natuurlijk netjes in de kleren gestoken. Vader, moeder én de kinderen. Voor het kaboutervrouwtje had ik al snel een jurkje in gedachten, met een grote sjaal, een omslagdoek om haar schouders.

De jurk van het vrouwtje was een priegelwerkje, want het vrouwtje is maar een klein vrouwtje.

De omslagdoek breien vond ik een leuk klusje. Ik was op het moment dat ik de kabouters maakte nog niet zo'n fanatieke breier en grote projecten waren dan ook niet aan mij besteed. Maar de kaboutersjaal vond ik erg leuk om te doen.

Het werd (natuurlijk) een mooie rode, zodat hij goed kleurt bij haar kabouter muts. Voor deze omslagdoek breide ik eerst een driehoekje, waarvan de bovenste rand vanzelf een beetje omkrulde. Zo is het net alsof er een kraag aan zit.

En aan de onderkant werkte ik de omslagdoek af met franjes. Met die sjaal als finishing touch zou mijn kaboutervrouwtje er pico bello uitzien.

Met deze kabouterfamilie tover je je huis om in een sprookjesparadijs

Deze kabouters maken is leuk om te doen, ze zijn leuk om naar te kijken én leuk om mee te spelen.

Het kaboutermannetje en vrouwtje zijn van de punt van de muts tot aan de grond 23 cm groot.

Als je ze een plekje bij het raam of op de seizoenstafel geeft doen ze misschien zelfs wat stiekeme klusjes ‘s nachts als je slaapt. 

Op de seizoenstafel

Wanneer je ze op de seizoenstafel zet, kun je ervoor kiezen om ze als symbool voor de herfst te gebruiken, maar je kunt de kabouters ook het hele jaar rond laten staan en dan alle dingen om hen heen veranderen.

Zo kunnen ze in de zomer onder een parasol zitten, tussen wat schelpenzand en schelpen, of met een bootje aan de rand van het water.

In de herfst verzamelen ze eikels en kastanjes en banen ze zich een weg door de bladeren die ondertussen al van de bomen gevallen zijn.

In de winter kun je ze ski's en een slee geven, of juist een bankje en een open haard om knus bij binnen te zitten.

En in de lente helpen ze de elfjes en de dieren om alle planten weer te wekken.

Om mee te spelen

Als je ervoor kiest om de kabouters als speelgoed te maken, kun je er ook alle kanten mee uit. Gewoon voor de kinderen, of voor een tafelspel om een kaboutersprookje mee uit te beelden. Of om samen een verhaal mee te verzinnen.

Omdat er een frame van ijzerdraad in zit zijn de kabouters niet geschikt als speelgoed voor heel jonge kinderen. Wil je dat toch? Dan kun je ze zonder frame maken. Ze kunnen dan niet zelfstandig staan en zijn daardoor niet zo geschikt voor de seizoenstafel of een tafelspel, maar ze zijn dan wel geschikt als popjes om mee te spelen.

Wat kun je nog meer maken met het patroon?

De papa, de mama, de jongen en de babykabouter vormen samen een gezin. Voor allemaal vind je de patronen, voor zowel de pop zelf als voor de kleding.

Met behulp van deze patronen kun je eindeloos variëren om zelfs een heel kabouterdorp te maken als je wilt.

Of je maakt er een gewoon gezin van. Daarvoor laat je de mutsen weg, verandert de kleding een beetje en klaar is Kees.

Wat vind je bij het patroon

Bij het patroon vind je een uitgebreide werkbeschrijving.

  • Je krijgt een duidelijke stap-voor-stap uitleg.
  • Met veel foto’s voor een duidelijke weergave.
  • De aanwijzingen zijn gedetailleerd en goed kunt volgen.
  • Alle patronen zijn beschikbaar in handig pdf formaat, zodat je ze gemakkelijk kunt downloaden.
  • Er is een overzicht van de benodigde materialen.

Je ziet dus letterlijk op je computerscherm wat je moet doen.

Hieronder een kleine greep uit wat je leert:

  • Hoe je de vormen in het hoofd en gezicht aanbrengt die zo typerend voor deze kabouters zijn.
  • Hoe je zorgt dat de kabouters echt kunnen blijven staan.
  • Hoe je de vlechten van het kaboutervrouwtje omhoog laat staan (in plaats van naar beneden hangen).
  • En nog heel veel meer.

Omdat je al deze informatie online kunt vinden, kun je er lekker thuis wanneer het jou uitkomt mee aan de slag.

Al deze informatie vind je op de speciale afgeschermde cursus website, waar je levenslang toegang toe krijgt.

En als je nu bestelt kun je – letterlijk – in minder dan 10 minuten vanaf nu direct beginnen met lezen en het maken van deze kabouterfamilie!

Het Kabouter Familie Patroon is onderdeel van de online cursus poppen maken.

Er is nog meer mogelijkheden: geef een kabouterfeest

Kabouters vallen bij peuters en kleuters vaak in de smaak en een kabouterfeest kan op die leeftijd een leuke invulling zijn voor het verjaardagsfeestje. En daar horen dan natuurlijk kabouters bij in alle soorten en maten.

Als je een kabouterfeest wilt geven, dan hoort daar natuurlijk de passende aankleding bij. Kabouters op tafel, kaboutermutsen voor alle kinderen en lekkernijen in de vorm van dingen die bij kabouters passen.

Je kunt hierbij je fantasie de vrije loop laten gaan. Ben je even inspiratieloos? Ga dan eens een paar uurtjes het bos in en kijk wat je allemaal om je heen ziet: bomen, blaadjes, paddenstoelen, kleine bosdieren, het zijn allemaal dingen die je kunt gebruiken voor de aankleding van je kabouterfeest.

Als je ervoor kiest om kleine kabouters te maken, dan kun je die mooi wegzetten op tafel tijdens het feestgebeuren. En als alle kinderen lekker wat gegeten en gedronken hebben, kun je er een toneelstukje of tafelspel mee opvoeren.

Je kunt hiervoor een bestaand verhaal kiezen uit een kabouterboek, of je verzint er zelf een. Kies een lage tafel die niet al te klein is, of twee krukken met daarover een plank. Leg daar een mooie donkere lap over en kleed hem aan met paddenstoelen, blaadjes en andere dingen die bij je gekozen verhaal passen.

De kinderen kunnen als publiek plaats nemen op de grond, terwijl je zelf aan de andere kant van de tafel zit en de kabouters het verhaal laat uitspelen.

Het werkt hiervoor het fijnst als je met z'n tweeën bent, zodat één iemand kan voorlezen of vertellen en de ander met de popjes kan bewegen.

Zo heb je een écht toneelstuk voor de kinderen zonder de hele poespas met het op-en-neren naar het theater of de dure kosten van het inhuren van iemand die dat voor je doet. Door het in huiselijke kring te houden ontstaat er een knusse sfeer.

Het lijkt allemaal eenvoudig (en dat is het ook), maar je zult zien dat zo'n toneelstuk voor de kinderen een heel bijzondere ervaring is. Ze gaan helemaal op in het spel met de poppen. Kies voor de juiste kleuren voor de aankleding, doe de gordijnen dicht als de uitvoering begint en creëer sfeerverlichting.

En na het stilzitten en kijken is het natuurlijk tijd voor leuke kabouterspelletjes. Met leuke oudhollandse spelen in een kaboutervariatie maak je je kabouterfeest helemaal af.

Met kabouter versjes wek je je kabouters tot leven

Als je besluit een kabouterfamilie in huis te nemen, dan is het ook leuk om ze wat meer te laten leven. Dat kun je doen door kabouter versjes of verhaaltjes met ze na te spelen of door liedjes over kabouters te zingen.

En er zijn heel veel mogelijkheden om met de kabouters een klein toneelstukje op te voeren. Of je er nu een boek voor uit de kast neemt met kabouter versjes of verhaaltjes (of bij de bibliotheek leent) voor een bestaand verhaal, of dat je zelf iets verzint of improviseert.

Pas het patroon aan en speel het tafelspel van het verhaal De Muis en de Aardappel

Het patroon van de kabouterfamilie kun je gebruiken als basis voor allerlei popjes voor op de seizoenstafel of voor een tafelspel.

Een tafelspel is een mini poppentheater met mini poppen. Gewoon voor thuis. Om een leuk verhaal uit te spelen. Een van de verhalen die heel leuk zijn om zo uit te spelen is het verhaal van de Muis en de Aardappel.

Het is een heel leuk verhaaltje dat geschikt is voor peuters en kleuters. Het gaat over een boerengezin en een heel grote aardappel die gerooid moet worden. Maar het lukt niet. Met zijn allen helpen ze mee en als uiteindelijk ook de kleine muis nog helpt, dan lukt het.

Het is een heerlijk verhaal om voor te lezen of om te vertellen en het is heel goed om te zetten in een tafelspel.

Dit verhaal is bij veel mensen favoriet en dat is niet voor niets. Wat zou het leuk zijn als de popjes van De Muis en de Aardappel in heel veel peuterklassen en kleuterklassen te zien zouden zijn...

Vind jij het ook zo'n leuk verhaal en heb je er wel zin in om dit tafelspel te gaan maken?

De patronen van de kabouterfamilie kun je eenvoudig aanpassen tot de familie uit dit verhaal.

Wil je deze kabouterfamilie zelf ook maken?

Het patroon en de uitgebreide werkbeschrijving om deze kabouters zelf te maken vind je in de online cursus poppen maken. Klik hier om er meer over te lezen.

Inge schuurmans

Poppenmaakster (en meer)

Als kind al was ik graag met mijn handen bezig. Textiel en wol waren mijn favoriete materialen. Ik bedacht vaak zelf wat ik wilde maken en zocht dan naar manieren om mijn ideeën vorm te geven.

Handwerken werd een onmisbaar deel van mijn leven. Eigenlijk is er niet zo heel veel veranderd. Van het een kwam het ander en mijn hobby werd mijn beroep.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gratis patroon knuffelpopje

Ben jij benieuwd of je poppen maken leuk vindt?

Of heb je al eerder een pop gemaakt en vind je het leuk om een nieuw patroon uit te proberen? 

Dan is dit mijn geschenk voor jou.

>