.st0{fill:#FFFFFF;}

Fan van het stressmannetje? Ik maakte Juul na (en jij kan het ook) 

 mei 3, 2023

door  Inge

Ik maakte Juul, het Belgische stressmannetje

Op een dag (alweer een aantal jaar geleden) ontving ik een email van iemand met een wel heel bijzondere vraag. Voor mij althans ;-)

De vraag was of ik het stressmannetje wilde maken. Hoewel hij in België heel beroemd was, kende ik op dat moment het stressmannetje niet. Een korte zoektocht op Google was genoeg om me van heel wat informatie te voorzien.

Ken jij het stressmannetje ook niet? Hieronder zie je hem.

Ik kreeg die vraag niet zomaar. Deze persoon was bij mij terecht gekomen omdat ik een poppenatelier had. Ik maakte handgemaakte poppen voor klanten. De poppen die ik maakte worden zonnekindpoppen of waldorfpoppen genoemd.

Als je de video bekijkt en als je weet wat een waldorfpop is, dan is je wel duidelijk dat het stressmannetje geen waldorfpop is. Maar met de technieken die ik kende, de materialen die ik tot mijn beschikking had en een goede portie creativiteit dacht ik dat ik mijn klant toch blij zou kunnen maken en aan de vraag zou kunnen voldoen.

Het stressmannetje is ondertussen af. Hieronder zie je "mijn" stressmannetje geworden is.

Een kijkje achter de schermen: zie hoe de filmpjes van Juul gemaakt werden

Heb je je altijd al afgevraagd hoe stresmannetje er in het echt uitziet? En hoe zijn filmpjes gemaakt werden?

In 2014 gaf De Lijn alle fans een kijkje achter de schermen en maakte deze video waarin je ziet hoe het stressmannetje er in het echt uitziet én wat ervoor nodig is om hem in de reclame over straat te laten lopen.

Een kijkje achter de schermen van mijn versie van het stressmannetje

In de tijd dat ik het stressmannetje namaakte, nam ik de volgers van mijn facebook pagina mee in dit project en bij elke stap plaatste ik een update.

Ik had op dat moment ook al besloten dat ik het hele proces zou gaan vastleggen op de ledensite, in de online cursus poppen maken, omdat het een heel goed inzicht geeft in welke technieken er allemaal zijn en hoe je ze kunt inzetten als je een pop wilt maken die er heel anders uitziet dan een standaard waldorf pop.

Door het proces van het stressmannetje maken in detail te laten zien, kan ik handwerkster en poppenmaaksters leren hoe ze een poppenpatroon kunnen aanpassen en een pop naar hun eigen wensen kunnen maken.

En natuurlijk vind je er ook het uitgewerkte patroon en de beschrijving voor als je zelf dit stressmannetje wilt namaken.

Mijn Belgische stressmannetje kreeg natuurlijk ook kleren aan. Een beige korte broek, een truitje gemaakt van blauwe katoen en schoenen.

Het échte stressmannetje heeft een soort witte gympen aan. Ik heb erover nagedacht hoe ik dat toch zou kunnen namaken. En dat kan vast wel, maar dan gaat er zoveel tijd zitten in een paar schoenen dat ik voor een andere oplossing koos: wit vilt.

De schoenen voor het stressmannetje zijn daarom qua vorm en kleur wel zoals ze in het echt ook zijn, maar wel wat vereenvoudigd. En ik vind ze hoe dan ook schattig.

Het maken van die schoenen was een priegelwerkje, want ze zijn helemaal met de hand gemaakt en deze kleine man heeft maar heel kleine voeten.

Wil jij ook een eigen Juul?

Zoals ik eerder al schreef, kende ik het stressmannetje niet voor ik de vraag kreeg om hem na te maken. Het bleek een pop te zijn met heel andere kenmerken en maten dan de waldorfpoppen die ik meestal maak, maar ik zag direct dat de technieken die ik gebruikte kon aanpassen, zodat het uiteindelijke resultaat heel aardig in de buurt kon komen van het origineel.

Het standaard patroon moest ik behoorlijk aanpassen en ook voor het maken van de kleren was enig puzzelwerk nodig. Maar het is me gelukt en ik ben best trots op het eindresultaat. De opdrachtgever was ook tevreden en dat is het aller belangrijkst.

Ik vond het een erg leuke opdracht en ik ben net als veel mensen uit België hierdoor van dit mannetje gaan houden.

Uit de vele reacties die ik (ja, nu jaren later nog steeds) via de mail ontvang naar aanleiding van deze opdracht blijkt dat er veel mensen zijn die graag een pop van het stressmannetje in bezit willen krijgen. Geldt dat ook voor jou?

Dan is het goed om te weten dat de werkbeschrijving en het patroon voor deze pop deel uitmaken van de online cursus poppen maken. Wil je daar meer over lezen, dan kan dat hier.

Let op: Deze pop van het stressmannetje werd ooit door mij persoonlijk met de hand gemaakt. Dat doe ik niet meer. Als je er een wilt, dan zul je dus zelf de uitdaging aan moeten gaan.

Heeft Juul het stressmannetje ook jouw hart gestolen? Dan is het nu tijd om hem ook in je armen te sluiten!

Juul is de pop waar al je vrienden, kennissen en familieleden jaloers van worden

Juul is gemaakt zoals een lijspop en heeft beweegbare armen en benen. Hij is 30 cm groot en zijn kleren kunnen niet aan of uit.

In de cursus vind je het patroon, een uitgebreide werkbeschrijving met foto’s en video's, stofadvies en alles wat je nodig hebt om deze pop te maken.

Deze cursus is zo gemaakt dat:

 • Je een duidelijke stap-voor-stap uitleg krijgt.
 • Met veel detailfoto’s voor een duidelijke weergave.
 • Je de aanwijzingen goed kunt volgen, ook als je beginner bent.
 • Het patroon is beschikbaar in handig pdf formaat, zodat je het gemakkelijk kunt downloaden.
 • Je kunt ten alle tijden alles nog eens nalezen.
 • Er is een lijst met gereedschappen.
 • Er is een lijst met benodigde materialen.
 • En een lijst met adressen waar je alles wat je nodig hebt kunt kopen.

Je ziet dus letterlijk op je computerscherm wat je moet doen.

Van A tot Z laat ik je zien hoe ik Juul maakte en hoe jij het nu ook zelf kunt doen.

Hieronder een kleine greep uit wat je zult ontdekken:

 • Hoe je de typische vorm van het hoofd van Juul namaakt
 • Hoe je de vormen van zijn neus en wangen maakt
 • Hoe je de juiste plaats voor de ogen en de mond bepaalt
 • Hoe je Juul zijn haren maakt.
 • En nog veel meer.

Dit is een online cursus, die je vindt op een speciale afgeschermde website die alleen toegankelijk is voor leden. Je kunt daardoor de cursus thuis volgen wanneer het jou uitkomt.

Omdat je alles via je eigen computer en internetverbinding tot je beschikking hebt, kun je alle technieken ook later nog eens nalezen. Zo vaak als je wilt.

En als je nu bestelt kun je – letterlijk – in minder dan 3 minuten vanaf nu beginnen met lezen en het maken van deze pop!

Jouw Juul het Stressmannetje Patroon is onderdeel van de online cursus poppen maken. Meer informatie over de cursus kun je lezen door op deze tekst te klikken.

Heb jij binnenkort ook een zelfgemaakt stressmannetje in je handen?


Inge schuurmans

Poppenmaakster (en meer)

Als kind al was ik graag met mijn handen bezig. Textiel en wol waren mijn favoriete materialen. Ik bedacht vaak zelf wat ik wilde maken en zocht dan naar manieren om mijn ideeën vorm te geven.

Handwerken werd een onmisbaar deel van mijn leven. Eigenlijk is er niet zo heel veel veranderd. Van het een kwam het ander en mijn hobby werd mijn beroep.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gratis patroon knuffelpopje

Ben jij benieuwd of je poppen maken leuk vindt?

Of heb je al eerder een pop gemaakt en vind je het leuk om een nieuw patroon uit te proberen? 

Dan is dit mijn geschenk voor jou.

>