.st0{fill:#FFFFFF;}

Is met de hand naaien ouderwets? Of gewoon het stevigst? 

 december 29, 2018

door  Inge

Er is niets mis met ouderwets handwerk

Veel handwerksters grijpen naar hun naaimachine zodra ze daar de kans toe krijgen. Ik doe dat zelf ook. Het is gemakkelijk en veel sneller. En als je een volle agenda hebt en toch mooie dingen wilt maken, dan kan het de perfecte oplossing zijn.

Maar op de een of andere manier hebben we de naaimachine gaandeweg op een voetstuk gezet waar het niet hoort.

Heel regelmatig krijg ik de vraag van volgers over een van de cursussen. Het is de vraag of ze de cursus ook kunnen doen als ze geen naaimachine hebben.

Het antwoord daarop is heel simpel: Ja!

Veel mensen denken dat de naaimachine beter is dan met de hand naaien en wie geen naaimachine heeft twijfelt tegenwoordig of naaien dan wel kan. Ben jij zo iemand? Dan wil je ik graag het volgende met je delen:

Slow is hip en dat is niet voor niets

Wist je dat er nog steeds poppenmaaksters zijn die hun poppen met de hand naaien? En niet alleen poppenmaaksters, maar ook mensen die heel bewust hun kleding op die manier naaien. Zonder naaimachine maar met naald en draad.

En dan heb ik het niet over mensen uit arme landen die geen naaimachine kunnen kopen. Maar over mensen gewoon hier, in Nederland.

Reden 1: het is steviger

En daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Als eerste is een handsteek steviger dan een machinesteek. Als je een pop met de machine naait en hem strak vult, kan het zijn dat de naad knapt. En als je een pop met de hand naait, dan gebeurt dat zomaar niet.

Gek hè, bijna niemand weet dat.

Als je toch je pop met de naaimachine wilt naaien en je wilt dat de naad stevig genoeg is, dan kun je hem dubbel naaien. Dus met twee stiksels over elkaar heen. Zo kan de pop ook heel wat hebben tijdens het spelen zonder stuk te gaan.

Reden 2: aandacht = liefde

Het maken van een pop of een kledingstuk met de hand bijzonder. Omdat je er de tijd voor neemt, verbindt je je als vanzelf meer met het werkstuk. Je geeft het tijdens de vele uren die je eraan werkt al je aandacht. Dat kan voelen alsof je er meer liefde in stopt. Het wordt er specialer van. En het lijkt altijd of het kind dat de pop krijgt dat verschil merkt. Of de pop dan een nóg geliefder kameraadje is dan wanneer ze met de naaimachine gemaakt wordt. 

Als je maar één pop wilt maken, bijvoorbeeld voor je dochter of kleindochter, dan is het echt de moeite waard om het zo te doen.

Reden 3: slow is relaxed

Tot slot zijn er steeds meer mensen die handwerken als een middel om te ontspannen ontdekken en gebruiken. Na een lange drukke werkdag kan het met je handen werken je zenuwstelsel kalmeren, waardoor alle spanning en stress van je af glijdt en je helemaal ontspant terwijl je bezig bent.

Slow living is niet voor niets bezig met een enorme opmars. Het is gezondmakend en simpelweg fijn om zo bezig te zijn. En wanneer je toch iets wilt maken, zoals een trui of een pop, waarom zou je er dan niet de tijd voor nemen? Dat zorgt ervoor dat je er je leukste en mooiste werk tot nu toe van kunt maken.

Voor mijzelf is het de reden dat ik de overstap heb gemaakt van poppenmaakster naar patronenontwerpster en cursusmaakster. Het geeft me de ruimte om steeds vaker op een ontspannen manier aan het werk te zijn, terwijl ik toch mijn werk met de wereld kan delen en die een heel klein beetje mooier kan maken.

Inge schuurmans

Poppenmaakster (en meer)

Als kind al was ik graag met mijn handen bezig. Textiel en wol waren mijn favoriete materialen. Ik bedacht vaak zelf wat ik wilde maken en zocht dan naar manieren om mijn ideeën vorm te geven.

Handwerken werd een onmisbaar deel van mijn leven. Eigenlijk is er niet zo heel veel veranderd. Van het een kwam het ander en mijn hobby werd mijn beroep.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gratis patroon knuffelpopje

Ben jij benieuwd of je poppen maken leuk vindt?

Of heb je al eerder een pop gemaakt en vind je het leuk om een nieuw patroon uit te proberen? 

Dan is dit mijn geschenk voor jou.

>