.st0{fill:#FFFFFF;}

Hoeveel kost het om zelf een zonnekindpop te maken? 

 juni 11, 2020

door  Inge

Hoeveel kost een waldorfpop?

Regelmatig krijg ik de vraag wat het kost om zelf een waldorfpop te maken. Meestal geef ik een ongeveer-antwoord. Vandaag zet ik alles voor je op een rij. Dan kun je zelf kijken hoeveel het in jouw geval kost.

Een pop van 30 cm als voorbeeld

Uitgangspunt bij deze berekening is een lijs van 30 cm. zonder kleertjes en een handwerkster die nog niets heeft.

Van sommige materialen koop je meer dan je voor één pop nodig hebt. Dat heeft dan te maken met hoe het materiaal geleverd wordt. Je houdt dus over voor een eventueel volgende pop.

Let op: Prijzen kunnen per winkel of leverancier verschillen en als je online bestelt, moet je rekening houden met verzendkosten. Bovendien zijn er voor sommige materialen ook andere opties, ik kies bij deze berekening voor de kwaliteit die ik zelf gebruik.

En: Tijden veranderen en prijzen veranderen. Op het moment dat ik dit artikel schreef (in 2020) waren dit de prijzen van de materialen. Het kan zijn dat die op het moment dat je dit overzicht leest veranderd zijn.

Deze materialen heb je nodig om een pop te maken:

  • € 13,50 Huidtricot, van de tricot van biologische kwaliteit van Zwitserse makelij (die koos ik voor dit prijsvoorbeeld). Je krijgt voor deze prijs een stuk van 50 cm met een breedte van 165 cm. Aanvulling: ik ben later overgegaan naar werken met de tricotvan de Witte Engel, omdat die mooier is van kwaliteit.
  • € 3,40 Naaigaren in een bijpassende kleur. Ik kies hier voor het merk Gütermann, omdat dat een goede kwaliteit heeft en in precies de juiste kleur verkrijgbaar is.
  • € 3,80 Extra stevig garen van Gütermann, ook in een passende kleur.
  • € 1,60 Afbindgaren.
  • € 1,25 Buisverband.
  • € 5,45 Biologische gekaarde vulwol. Voor deze prijs heb je een klein zakje van 200 gram, ruim voldoende voor één pop. Kies je liever voor niet-biologische kwaliteit, dan ben je € 4,75 kwijt.
  • € 8,50 Haartjeswol, ik kies hier voor een garen dat je kunt verwerken tot mooie pluizige poppenharen die te borstelen zijn met een zachte babyborstel, ook nog van biologische kwaliteit. De poppen met "echte" haren, gemaakt met wefts, zijn momenteel erg populair. Wanneer je dat wilt, mag je nog € 30,- bij de prijs optellen.
  • € 3,40 Naaigaren om het haar aan het hoofd vast te maken.
  • € 1,75 Blokje bijenwas om de wangen te kleuren.
  • € 2,90 Borduurgaren voor de ogen en de mond, dat zijn dus 2 kleuren en ze kosten € 1,45 per streng.

Totale materiaalkosten voor de eerste pop van een beginnend poppenmaakster:
€ 45,55

Zijn er goedkopere oplossingen?

Heb je minder te besteden, dan zijn sommige dingen best anders op te lossen. Zo heeft er waarschijnlijk wel iemand uit je omgeving wat restjes borduurgaren liggen, kun je een goedkopere keuze maken voor de haartjes en hoewel ik het niet wil aanraden zou je in het uiterste geval de huidtricot zelfs kunnen vervangen door de stof van een (dikker) t-shirt wat je nog onderop de stapel in je kast hebt liggen. Wol is vaak in het scheerseizoen best gratis te krijgen, je moet die dan wel zelf wassen en kaarden. En hoewel het naaigaren wel te zien is, kun je wellicht rondvragen of iemand een vergelijkbare kleur nog heeft liggen.

Vervolgens heb je nog het een en ander aan handwerk"gereedschappen" nodig.

Denk hierbij aan een stofschaar, naainaalden, spelden, papier om het patroon te printen (en natuurlijk een printer met inkt), een papier- of huishoudschaar om het patroon uit te knippen, stofkrijt, een centimeter, een haaknaald, een stukje lint, een houten stokje (of houten lepel uit de keukenla), een spons en een viltnaald (met houder).

Voor de meeste cursisten geldt dat ze van deze dingen alleen de poppennaald, de viltnaald en een houder voor de viltnaald nog moeten aanschaffen.

Deze kosten € 1,25 en € 1,10 en € 1,05

Soms is goedkoop ook duurkoop

Bedenk wel dat je ook een patroon nodig hebt om een pop te maken. En een met een goede en duidelijk werkbeschrijving erbij. Ik wil je ervoor waarschuwen om nier dezelfde fout te maken als ik destijds. Ik kocht een patroon van slechte kwaliteit en eindigde met een hele stapel boeken, voordat ik een echt mooie pop gemaakt had.

Kijk bij cursussen in het menu van deze website voor een goed patroon met een duidelijke werkbeschrijving van de pop van je keuze.

Een pop kan niet zonder kleertjes

Tot slot wil je de pop vast ook kleertjes geven. De mogelijkheden daarvoor zijn eindeloos. Van een eenvoudig gebreid jurkje van restgaren tot een uitgebreide set kleertjes van biologische stoffen van de duurste kwaliteit. Omdat de prijzen hiervoor zo enorm uiteen kunnen lopen, laat ik dat aan je eigen fantasie over.

Hoe meer poppen je maakt, hoe goedkoper het wordt

Ik ben bij dit rekenvoorbeeld uitgegaan van iemand die één of misschien twee poppen wil maken. Wanneer je meer poppen wilt maken, dan kun je sommige van de materialen in grotere hoeveelheden kopen, waardoor de prijs per pop iets lager uitkomt. Let op: wanneer je groter inkoopt en je gebruikt niet alles, dan wordt de prijs per pop juist duurder. Dus bezint eer ge begint.

Misschien is zo niet van al het materiaal duidelijk waar je het voor nodig hebt, dat leg ik natuurlijk uitgebreid uit in de online cursus poppen maken. Als je daar meer over wilt weten, klik dan op de banner rechts op deze website of kijk in het menu bij cursussen.

Inge schuurmans

Poppenmaakster (en meer)

Als kind al was ik graag met mijn handen bezig. Textiel en wol waren mijn favoriete materialen. Ik bedacht vaak zelf wat ik wilde maken en zocht dan naar manieren om mijn ideeën vorm te geven.

Handwerken werd een onmisbaar deel van mijn leven. Eigenlijk is er niet zo heel veel veranderd. Van het een kwam het ander en mijn hobby werd mijn beroep.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gratis patroon knuffelpopje

Ben jij benieuwd of je poppen maken leuk vindt?

Of heb je al eerder een pop gemaakt en vind je het leuk om een nieuw patroon uit te proberen? 

Dan is dit mijn geschenk voor jou.

>