.st0{fill:#FFFFFF;}

Een Pippi Langkous pop precies zoals jij hem wil 

 juni 5, 2023

door  Inge

Pippi Langkous, een icoon uit Zweden

Pippi is bedacht door de Zweedse schrijfster Astrid Lindgren en ze is al tientallen jaren geliefd over de hele wereld. Met haar roodharige vlechten, kleurrijke kleding en eigenzinnige ideeën is Pippi bij jong en oud geliefd. Haar avoturen en vooral de manier waarop ze met problemen omgaat is voor veel mensen een bron van inspiratie.

Wie is Pippi Langkous?

Pippi Langkous is een bijzonder meisje met bijzondere kenmerken. Ze is negen jaar oud en woont alleen in Villa Kakelbont, samen met haar aapje Meneer Nilsson en haar paard Kleine Witje. Waar de meeste kinderen bij hun ouders wonen, woont Pippi alleen. Ze heeft wel een vader, maar omdat hij een scheepskapitein is, is hij zelden aan wal. Pippi woont daarom zonder ouders en dopt haar eigen boontjes. 

Wat Pippi zo bijzonder maakt, is haar onafhankelijkheid, moed en ongeremde verbeelding. Ze is sterk, avontuurlijk en eigenwijs en ze gelooft dat je je eigen regels moet volgen. Maar Pippi is niet alleen sterk en eigengereid, ze heeft ook een groot hart, is vrijgevig en helpt anderen als ze dat kan.

Een inspiratiebron voor jong en oud

Pippi Langkous inspireert kinderen (én volwassenen) om zichzelf te zijn Daarom is ze een bron van inspiratie voor jong en oud. Ze moedigt mensen aan om zichzelf te zijn en om trots te zijn op hun unieke eigenschappen. Pippi bewijst dat het oké is om anders te zijn en dat het belangrijk is om trouw te zijn aan jezelf, zelfs als anderen je niet begrijpen. Ze gaat zozeer haar eigen gang dat ze haar eigen manieren bedenkt en de gangbare normen naast zich neerlegt. Zo moedigt ze kinderen aan om hun eigen avonturen te creëren en te beleven en de wereld met nieuwsgierigheid en openheid tegemoet te gaan.

Pippi Langkous bedenkt de meest fantastische verhalen en speelt op een manier die de verbeelding prikkelt. Ze laat daarmee zien dat het leven vol mogelijkheden zit en dat er geen grenzen zijn aan wat je kunt bereiken als je je verbeelding de vrije loop laat. Die creativiteit en verbeeldingskracht inspireren mensen om buiten de gebaande paden te denken, nieuwe ideeën te verkennen en hun eigen pad te volgen.

Pippi is met haar unieke persoonlijkheid een tijdloze inspiratiebron voor jong en oud over de hele wereld. Ze moedigt mensen aan om zichzelf te zijn, om creativitieit te gebruiken bij alles wat je doet en om dicht bij jezelf te blijven. Pippi leert kinderen en volwassenen dat het goed en leuk is om je eigen pad in het leven te volgen.

Dus: laat je ook inspireren door Pippi Langkous en leef eigenzinnig, met nieuwsgierigheid en moed.

Maak je eigen Pippi Langkous pop om je Pippi's wijsheden keer op keer te herinneren als je ernaar kijkt

Het geliefde personage van Pippi is niet alleen iets om over te lezen in een boek of om te zien op dvd, het is nog veel leuker als Pippi ook tastbaar aanwezig is. En dat kun je doen door zelf een Pippi Langkous pop te maken. Zo kun je Pippi met je eigen handen tot leven wekken in de vorm van een zelfgemaakte pop.

Het maken van een Pippi Langkous pop biedt niet alleen een leuke handwerkervaring, maar het kan ook een krachtige manier zijn om jezelf of je kinderen te helpen positieve eigenschappen te ontwikkelen. Want een Pippi Langkous pop kan bijdragen aan de groei en ontwikkeling van kinderen.

Omdat we allemaal meteen een beeld hebben van Pippi zodra we een afbeelding of een pop van haar zien, raken we op zo'n moment meteen ook geïnspireerd. Een Pippi pop kun je dus bewust inzetten als steuntje in de rug als je een lastige tijd doormaakt, een heel andere richting op wilt met je leven of simpelweg als je meer wilt genieten.

Voor kinderen geldt daarnaast dat ze zich tijdens het spel gemakkelijk inleven in een personage. Wanneer ze dat personage niet zelf hoeven te bedenken, maar het iemand is die ze kennen, dan kunnen ze in hun spel als het ware in de kwaliteiten van dat personage stappen. Het is een manier om spelenderwijs dingen te ontwikkelen die een kind van zichzelf uit lastig vindt. Zo kan een serieus kind wat luchtiger worden, een verlegen kind wat meer lef krijgen en een kind dat van zichzelf angstig aangelegd is meer lef krijgen.

De positieve invloed van een zelfgemaakte Pippi Langkous pop door de moeder, vader of oma

Een Pippi Langkous pop die met zog en liefde door de moeder of oma zelf is gemaakt, kan een bijzondere en positieve invloed hebben op een kind. En dat heeft met een aantal dingen te maken:

 1. Tijdens het maken van de pop is de moeder in gedachten bij haar kind. Ze denkt eraan, beeldt zich in hoe het kind met de pop zal spelen en misschien zelfs welke kwaliteiten de pop kan helpen ontwikkelen. Dit creëert een sterke emotionele verbinding tussen degene die de pop maakt en het kind voor wie de pop is. Voor het kind is het een klein wonder dat iemand die zij kent deze pop voor haar kon maken. En de liefde die de moeder in elke steek heeft gestoken is aan de pop voelbaar. Een pop die door een bekend en geliefd persoon gemaakt is, kan daardoor een extra gevoel van veiligheid, comfort en geborgenheid geven, omdat het kind er hierdoor steeds weer aan herinnert wordt dat het geliefd is en omdat het een uniek stuk speelgoed heeft dat speciaal voor haar is gemaakt.
 2. Tijdens het maken van de pop kun je het kind ook betrekken bij het proces. Je kunt samen stoffen en kleuren kiezen, patronen uitkiezen en zelfs kleine details toevoegen. Dit vergroot de creatieve betrokkenheid van het kind en het versterkt het gevoel dat de pop echt helemaal van en voor haar is. Een kind zal trots zijn op de gezamenlijke creatie en het zal zich gestimuleerd voelen om zijn of haar eigen creatieve vaardigheden verder te ontwikkelen. Dat is misschien niet direct zichtbaar, maar het is zeker een zaadje dat je hiervoor zaait.
 3. Een zelfgemaakte Pippi Langkous pop kan ook de hechting tussen moeder en kind versterken. Het kind kan de pop als een veilige en vertrouwde metgezel beschouwen, waardoor ze gevoelens, gedachten en fantasieën gemakkelijker kunnen delen. De pop kan een hulpmiddel zijn omdat het gemakkelijker is om de pop bepaalde dingen te laten zeggen of vertellen dan om het zelf te doen. Zo kan het spelen via de pop een opstap zijn naar het openhartig praten over ervaringen en emoties. Dit versterkt de band tussen moeder en kind en het bevordert een gezonde emotionele ontwikkeling.
 4. Met een zelfgemaakte Pippi Langkous pop heeft een kind een rijke ingang om rollenspellen te spelen en het kan de verbeeldingskracht een impuls geven. Zo kunnen de avonturen van Pippi Langkous nagespeeld worden, nieuwe verhalen bedacht worden en eigen creatief spel ontwikkeld worden. Dit stimuleert de cognitieve en sociale ontwikkeling, terwijl het kind belangrijke vaardigheden zoals probleemoplossing, taalvaardigheid en empathie ontwikkelt.
 5. Tot slot is het hebben van een zelfgemaakte pop een introductie in de wereld van ambacht en creativiteit. Als je kind het proces van het maken van iets met je eigen handen gezien heeft, leert het de waarde van geduld, precisie en doorzettingsvermogen kennen. Dit kan het kind inspireren om ook zelf creatief te zijn en je kind zal hierdoor de schoonheid van handgemaakte items leren waarderen.

Kortom, een zelfgemaakte Pippi Langkous pop heeft een bijzondere en positieve invloed op je kind. Het bevordert de emotionele verbinding, creatieve betrokkenheid, hechting en communicatie, verbeeldingskracht en waardering voor ambacht. De zelfgemaakte pop zal je kind koesteren en het is een blijvende en tastbare herinnering aan de liefde en zorg van de maker, en het zal helpen bij persoonlijke groei en ontwikkeling.

Ook voor volwassenen kan Pippi een voorbeeld zijn

Hoewel volwassenen niet meer op dezelfde manier spelen als kinderen, kun je als volwassene een Pippi pop als mascotte op een vergelijkbare manier gebruiken. 

Door Pippi zichtbaar neer te zetten op een plaats waar je haar het meest nodig hebt, kun je ervoor zorgen dat je haar ziet op het moment dat je je normaal gesproken op de een of andere manier inhoudt. Eén blik op Pippi kan dan genoeg zijn om je bewust te maken van je gedrag en om te kiezen om het deze keer net even anders te doen dan je gewend bent.

Zo kun je jezelf helpen om wat luchtiger met problemen om te gaan, om te durven doen wat je spannend vindt en om je eigen pad te volgen in het leven.

pippi langkous pop

Of: maak een Pippi art doll

Als Pippi je grote voorbeeld is en je haar als inspiratie wilt gebruiken om bepaalde eigenschappen te ontwikkelen bij jezelf, dan kun je er ook voor kiezen om een Pippi art doll te maken.

Een art doll is een pop waarbij je je creativiteit de vrije loop laat, op zo een manier dat je vanuit je gevoel werkt in plaats van dat je naar een bedacht uiteindelijk uiterlijk toewerkt.

Bij een Pippi art doll maak je gebruik van het uiterlijk van Pippi als leidraad en laat je je creativiteit de vrije loop als het gaat om de kleding en accessoires van Pippi. Zo combineer je het maken van een gewone pop met de creatieve mogelijkheden van het maken van een art doll. Daarnaast kun je je intuïtie laten spreken om te bepalen welke kleuren en vormen er passen bij de eigenschappen van Pippi die jij voor jezelf wilt ontwikkelen en zo ontstaat er tijdens het werken een transformatieproces waarbij je jezelf innerlijk ontwikkelt.

Omdat Pippi zo lekker eigenwijs is, biedt zij je alle ruimte om je creatieve zelfexpressie te verkennen en je verbeelding de vrije loop te laten bij het kiezen van stoffen, kleuren en details om de pop vorm te geven. Jouw Pippi art doll wordt hierdoor herkenbaar als een Pippi Langkous pop, maar tegelijkertijd zal ze ook uniek zijn en jouw persoonlijke proces weerspiegelen.

Zo helpt Pippi jou ook bij persoonlijke groei

Zo kan het maken van een Pippi Langkous pop je helpen om uitdagingen te overwinnen en om positieve eigenschappen te ontwikkelen. Pippi is een karakter dat bekend staat om haar moed, onafhankelijkheid en vastberadenheid. Daarnaast heeft Pippi een groot hart, de vaardigheid om problemen op haar eigenwijze manier op te lossen en ze is zo authentiek als iemand maar authentiek zijn kan. Voor het verkennen, ontwikkelen en versterken van al deze eigenschappen is Pippi heel geschikt. Ze kan je bijvoorbeeld leren om uitdagingen aan te gaan, om je eigen ideeën en waarden te volgen, en om vol vertrouwen in jezelf te geloven. Een art doll fungeert als materiële expressie van wat je voelt en als een symbolische metgezel die je eraan herinnert dat jij het ook in je hebt.

Het proces van het maken van de pop is daarnaast een heerlijke manier om met je handen bezig te zijn en om op die manier al je sores even te laten voor wat het is en tot rust te komen.

Als ik het kan, kan jij het ook!

In de tijd dat ik een poppenatelier had en handgemaakte poppen maakte voor klanten, heb ik verschillende keren een Pippi Langkous pop gemaakt. Op verschillende manieren ook en voor verschillende mensen.

Zo maakte ik een paar keer een pop van 30 cm groot. Een met een heel traditioneel waldorf poppen uiterlijk en een met een meer gedetailleerd gezicht. Haar gezicht kreeg een neus, lippen en een kin. De techniek die ik daarvoor gebruikte kun je in de online cursus poppen maken vinden bij de uitleg van het stressmannetje.

Met blauwe ogen en sproeten op haar wangen ging het popje al een beetje op Pippi lijken. Die sproeten zijn heel eenvoudig om te maken, het zijn stipjes die gezet zijn met een gewoon kleurpotlood. Die maak je door het potlood op de wang te zetten op de plaats waar de sproet moet komen, de punt even op haar plaats te laten staan en dan met het potlood te draaien, zonder dat het potlood daarbij verschuift. Zo geeft het potlood haar kleur af aan de stof en blijft er een stip achter op de stof. Een sproetje dus.

Met een truc blijven de vlechten omhoog staan

Ik was vergeten hoeveel werk het was om alle strengen wol voor het haar in de basisharen te knopen. Dat moeten er best veel zijn, want om de vlechten opzij te laten staan, moeten ze héél strak gevlochten worden. En als je strak vlecht, blijft er weinig staart over. Maar die staarten moesten natuurlijk niet te dun worden.

Mijn Pippi Langkous pop woont in Zweden

Een van mijn Pippi Langkous poppen vertrok naar Zweden. Dat vond ik zó leuk, dat ik een Pippi pop maakte en dat ze dan ook echt "naar huis" ging, voor mijn gevoel dan.

Omdat Pippi zo'n beetje overal populair is en ik nu eenmaal in Nederland woon en werk, verwachtte ik dat ze ergens hier in de buurt geadopteerd zou worden. Tot mijn verrassing was het echter een dame uit Zweden die deze pop graag wilde kopen. Ik vond het reuze leuk dat Pippi, die afkomstig is uit Zweden, ook daarheen mocht. Hoe zou het met haar zijn? Zou ze een echte villa Kakelbont tot haar beschikking gekregen hebben in Zweden?

Met het maken van Pippi ontdekte ik nieuwe technieken

Pippi was een van de eerste poppen die ik maakte met een meer gedetailleerd gezichtje. Met een neus en een kin. Nog eenvoudig, maar toch al niet meer zo gevormd als de traditionele zonnekindpoppen. Ondertussen maak ik heel verschillende soorten poppen, maar ook nog steeds af en toe de heel traditionele.
Al die verschillende technieken kun jij ook gebruiken als je zelf een Pippi pop wilt gaa maken. Je kunt zelf kiezen hoe jij het wil.

Nu ik erover schrijf, de foto's bekijk en eraan terug denk, krijg ik zin om opnieuw een Pippi Langkous pop te gaan maken. Misschien maak ik binnenkort wel een grote versie met veel details. En kleding zoals in het boek geschreven. Of mijn eigen Pippi art doll versie. 

Ken je deze nog?

Pippi Langkous is naast haar rode vlechten en haar avonturen, vooral ook bekend om haar eigen wijze uitspraken.

Hier zijn 10 dingen Pippi Langkous ooit zei:

 1. "Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan."
 2. "Ik heb geen tijd om me te vervelen. Ik ben te druk bezig met het beleven van avonturen."
 3. "Ik doe altijd eerst het onmogelijke, want daar ben ik het beste in."
 4. "Regels zijn prima, zolang ze niet in de weg staan van leuke dingen doen."
 5. "Ik hou ervan om mijn eigen weg te vinden. Als er geen pad is, dan maak ik er gewoon een."
 6. "Als je sterk bent, hoef je nooit iemand anders te volgen. Je kunt gewoon je eigen weg gaan."
 7. "Waarom zou je je aanpassen? Wees gewoon jezelf en wees trots op wie je bent."
 8. "Het maakt niet uit hoe klein of groot je bent, je kunt altijd groots denken."
 9. "Geloof in jezelf en vertrouw op je eigen kracht. Dan kun je alles bereiken wat je wilt."
 10. "De wereld wordt mooier als je er een beetje humor aan toevoegt. Lach en laat anderen lachen."

Deze citaten van Pippi Langkous herinneren ons eraan om moedig, avontuurlijk, vrolijk, vol vertrouwen en trouw aan onszelf te zijn. Ze inspireren ons om te geloven in mogelijkheden en om het leven met een speelse en positieve houding te benaderen.

Kortom: met een Pippi Langkous pop heb je een krachtige mascotte in je bezit.

Heb je zin om er een zelf te maken? De poppen die je in dit artikel ziet zijn stuk voor stuk gemaakt met de technieken uit de online cursus poppen maken.

Op de cursuspagina kun je daarnaast ook kiezen voor de cursus Pippi Art Doll maken.

Inge schuurmans

Poppenmaakster (en meer)

Als kind al was ik graag met mijn handen bezig. Textiel en wol waren mijn favoriete materialen. Ik bedacht vaak zelf wat ik wilde maken en zocht dan naar manieren om mijn ideeën vorm te geven.

Handwerken werd een onmisbaar deel van mijn leven. Eigenlijk is er niet zo heel veel veranderd. Van het een kwam het ander en mijn hobby werd mijn beroep.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gratis patroon knuffelpopje

Ben jij benieuwd of je poppen maken leuk vindt?

Of heb je al eerder een pop gemaakt en vind je het leuk om een nieuw patroon uit te proberen? 

Dan is dit mijn geschenk voor jou.

>