.st0{fill:#FFFFFF;}

Een mand haken van henneptouw, lekker robuust en puur natuur 

 november 30, 2023

door  Inge

Kopen of liever zelf een mand haken?

Op zoek naar een mandje om wat spullen in op te bergen, kwam ik via Google vooral dingen tegen die ik niet echt mooi vond. Ik wilde graag iets wat een beetje flexibel was van vorm, maar toch ook weer stevig genoeg. En ik zocht iets van natuurlijk materiaal, liefst iets lokaals zelfs, iets wat bij wijze van spreken van een paar straten verderop zou komen. En ik wilde het graag zelf kunnen maken. Zelf een mand haken bleek de oplossing.

Terwijl ik mijn gedachten liet gaan over mijn wens en de uitdaging om die wens te vervullen, zocht ik naar manieren om een mand te haken. Want dat leek me wel wat. Zo hoefde ik alleen het materiaal te vinden en dan kon ik een mand haken en was mijn probleem opgelost.

En dat niet alleen, als je zelf iets maakt dan zorgt dat voor extra sfeer in huis. Je verbindt je dan met het item en dat zorgt voor bezieling. Het geeft een heel andere dimensie aan het thuis-gevoel dan iets wat je in de winkel hebt gekocht. Precies dat is wat de Slow Fashion Lifestyle kenmerkt.

Welk materiaal kies je en waarom

Omdat ik een stevig mandje wilde, wilde ik er geen wol voor gebruiken. Ik dacht vervolgens aan sisal, of een ander soort touw. Een lokale oplossing zou hennep zijn. Op zoek naar touw van hennep vond ik via Bol.com een leverancier van touw van 3 mm dik. Ik plaatste een bestelling voor 3 bollen. En vol spanning wachtte ik af.

Ik was blij verrast toen ik de doos opende en het touw onderzocht. Het heeft een mooie robuuste uitstraling, is niet te licht en niet te donker van kleur en bovendien soepel genoeg om te haken. Met haaknaald nr 7 ging ik aan de slag en begon ik met het mandje haken.

Omdat de kast waar ik het mandje in wilde 30 cm diep was, haakte ik eerst een ronde onderkant van iets minder dat 30 cm doorsnee. Vervolgens begon ik aan het opstaande gedeelte. Door om en om een halve vaste en een half stokje te haken, ontstaat er een mooie afwisseling van steken. Door steeds bij de volgende ronde te zorgen dat de halve vaste boven het halve stokje uitkomt en andersom is het resultaat robuust en elegant tegelijk.

Stukje voor stukje

Op de foto boven dit artikel zie je hoe ver ik nu ben. De hennep is weliswaar vrij soepel voor touw, maar toch een stuk stugger dan wol en daardoor gaat het haken wel wat langzamer. Door dat stugge kost het haken ook wat meer kracht dan gewoonlijk en ik na een paar uur merkte ik dat mijn vingertop gevoelig werd en ik beter een pauze kon nemen als ik geen blaar wilde.

Rustig aan dus, stukje voor stukje. En dan heb ik binnenkort een mooi mandje gehaakt.

Hou je van handwerken?

Meld je dan aan voor het gratis patroon en ontvang elke week een mail met leuke handwerk ideeën.

Inge schuurmans

Poppenmaakster (en meer)

Als kind al was ik graag met mijn handen bezig. Textiel en wol waren mijn favoriete materialen. Ik bedacht vaak zelf wat ik wilde maken en zocht dan naar manieren om mijn ideeën vorm te geven.

Handwerken werd een onmisbaar deel van mijn leven. Eigenlijk is er niet zo heel veel veranderd. Van het een kwam het ander en mijn hobby werd mijn beroep.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gratis patroon knuffelpopje

Ben jij benieuwd of je poppen maken leuk vindt?

Of heb je al eerder een pop gemaakt en vind je het leuk om een nieuw patroon uit te proberen? 

Dan is dit mijn geschenk voor jou.

>