.st0{fill:#FFFFFF;}

Deze eigenwijze knuffel maak je in een mum van tijd 

 juni 29, 2023

door  Inge

Een oude video krijgt een nieuw leven

Een hele tijd geleden maakte ik een eigenwijze knuffel. Terwijl ik door mijn bestanden aan het struinen was, kwam ik er ineens een video van tegen. Die video laat niet het hele proces zien, maar ik vind dit zo'n grappig popje dat ik hem toch met je wil delen.

Hier is de video die ik vond:
(Onder de video vertel ik je hoe je deze knuffel zelf kunt namaken)

Zo maak je deze knuffel zelf

Laten we beginnen bij het begin:
Je kunt deze knuffel zo groot maken als je zelf wilt. Op de video zie je een kleine versie, maar als je een grotere versie maakt, kan het een speels kussen worden voor op iemands bed op voor op de bank. 

Stap 1: Maak het patroon

Als je de gewenste grootte voor je knuffel weet, dan kun je het patroon gaan tekenen. Daarvoor teken je als eerste een rechthoek in de grootte van het lijf, inclusief de benen.

Vervolgens teken je aan een van de korte kanten van de rechthoek hoe de benen moeten worden. Die hou je in verhouding kort, want juist dat is één van de dingen die deze knuffel zijn eigenwijze uiterlijk geven.

De vorm van de benen teken je in drie stappen. Als eerste teken je daar gewoon een streep in het patroon, om de benen te maken. De streep maak je een centimeter korten dan hoe lang als je de benen wilt maken. Dan teken je bij het "kruis" een kleine cirkel. En tot slot teken je de benen zo dat de rechte lijn en de cirkel in elkaar overlopen.

Ik zal er binnenkort nog een korte video over opnemen, want nu ik het zo probeer te omschrijven, merk ik dat het lastig is om het in tekst uit te leggen.

Als je de basis van het lijf hebt, dan teken je er armen bij. Gewoon zoals jij ze leuk vindt staan.

En tot slot teken je er een gezichtje op. Met gekke verschillende ogen, een neus en een streepje eronder. Zo krijgt deze knuffel een soort kattengezichtje.

Stap 2: Op zoek naar de materialen

Het lijf en de armen worden van dezelfde stof gemaakt, dus daar heb je een lap voor nodig waar het patroon van het lijf twee keer op past (je hebt immers een voor en een achterkant nodig) en waar de armen vier keer uit kunnen ( twee armen die beiden een voor en een achterkant hebben, dat betekent dat je vier stofdelen nodig hebt).

Dan heb je natuurlijk garen nodig om te naaien en vulwol of ander materiaal om je knuffel mee te vullen.

Je hebt wit en zwart vilt nodig voor de ogen en de neus.

En tot slot een klein stukje zwart borduurgaren om het zwart van de ogen en het streepje onder de neus te borduren.

Stap 3: Leg op stof en knip uit

Als je alles verzameld hebt, dan kun je je patroondelen op stof leggen en uitknippen. Voor het lijf en de armen knip je een naadtoeslag, bij de vilten delen voor de ogen en de neus is dat niet nodig.

Stap 4: Nu kun je je knuffel gaan maken

Als eerste naai je de ogen en de neus op je knuffel en borduur je de pupil en het streepje onder de neus. Zo heeft je knuffel een gezicht.

Daarna naai je de armen. Je legt daarvoor per arm twee delen op elkaar met de goede kant van de stof aan de binnenkant. En vervolgens naai je ze. Dan keer je ze rechts, zodat ze goed zitten.

Vul ze vervolgens met wat van het vulmiddel.

Leg dan de twee delen van het lijf op elkaar en speld ze aan elkaar, met de goede kant van de stof aan de binnenkant. Op de plaats waar de armen moeten komen leg je die tussen de stof. Dat doe je zo, dat de armen ín het lijf zitten als je het genaaid hebt, want alleen dan zitten ze straks aan de buitenkant als je je knuffel rechts draait.

Laat bij het naaien een stuk open, zodat je de knuffel kunt keren en vullen.

Heb je de knuffel genaaid, knip dan de naad bij het kruis in, anders trekt de stof daar als je hem rechts draait.

Draai dan je knuffel rechts, zodat de goede kant van de stof aan de buitenkant zit.

Doe een heel klein beetje vulling op de plaats van de oren, dat zijn de hoeken aan de bovenkant, en naai vervolgens een stiksel om de oren aan te geven.

Tot slot vul je je knuffel met vulwol of ander vulmateriaal en dan naai je hem dicht met een matrassteek of een hij-zij-steek.

Stap 5: Geef je knuffel een knuffel

En voila, je knuffel is klaar! u is het tijd om er van te genieten en er lekker mee te knuffelen, of om hem aan iemand te geven die dan nog beter kan dan jijzelf.

Inge schuurmans

Poppenmaakster (en meer)

Als kind al was ik graag met mijn handen bezig. Textiel en wol waren mijn favoriete materialen. Ik bedacht vaak zelf wat ik wilde maken en zocht dan naar manieren om mijn ideeën vorm te geven.

Handwerken werd een onmisbaar deel van mijn leven. Eigenlijk is er niet zo heel veel veranderd. Van het een kwam het ander en mijn hobby werd mijn beroep.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gratis patroon knuffelpopje

Ben jij benieuwd of je poppen maken leuk vindt?

Of heb je al eerder een pop gemaakt en vind je het leuk om een nieuw patroon uit te proberen? 

Dan is dit mijn geschenk voor jou.

>