Zelf een babypop maken
Het maken van een babypop stond al vele jaren op mijn verlanglijst van dingen die ik wilde doen, voordat ik er ook echt aan begon. Het was weliswaar een wens geweest, maar het nooit prioriteit gehad voor me. Totdat iemand me vroeg of ik voor haar zoon zo'n pop zou willen en kunnen maken. Ik vond dat een mooie uitnodiging om het te gaan doen.
Het patroon voor de babypop
Ik had al eerder geprobeerd om een patroon voor een babypop te maken, maar het bleek niet zo eenvoudig. Ik had mijn pogingen steeds gestaakt, omdat de pop elke keer niet helemaal naar mijn zin lukte.
Nu had ik besloten om dit project tot een goed einde te brengen en ik ging daarom eerst ingesprek met de klant. Met haar overlegde ik over wat voor pop het zou moeten zijn. We spraken over haar zoon, voor wie de pop zou worden. Over hoe hij speelde en over zijn persoonlijkheid. En zo kwamen we op een aantal kenmerken die de pop zou moeten hebben.
Het waren er drie.
De vijf kenmerken van een goede babypop
Kenmerk 1: knuffelbaar
De babypop die ik ging maken moest in elk geval zacht zijn, zodat hij de perfecte knuffelbaby zou zijn. De vulling moest daarom niet te stevig worden.
Kenmerk 2: gemaakt van natuurlijke materialen
De klant wilde graag dat de pop van natuurlijke materialen gemaakt werd. Van wol en katoen. Dat was ook de reden dat ze bij mij was uitgekomen. In de tijd dat ik deze pop maakte, was ik poppenmaakster en maakte ik waldorfpoppen voor klanten. Die stijl vond ze mooi en fijn en zoiets wilde ze voor haar zoon. Maar dan in de vorm van een babypop in plaats van de gebruikelijke lijs.
Kenmerk 3: de pop moest soepel kunnen bewegen
De babypop moest soepel kunnen bewegen. Het mocht dus pop zijn met scharnierende armen en benen. Bij de waldorfpoppen wordt dat een ledenmatenpop genoemd. Ze wilde dat de armen en benen konden bewegen, zoals de armen en benen van een lijs bewegen. En de armen en benen mochten ook niet te stijf zijn. Ook hier was het dus van belang om het lijf van de pop niet te hard te vullen.
Kenmerk 4: de juiste maat
De juiste maat is natuurlijk voor elk kind anders. Sommige kinderen spelen graag met kleine poppen, andere hebben een voorkeur voor grote poppen. Deze jongen vond het heerlijk om een pop te hebben in het formaat van een echte pasgeborene. Daarom sprak ik af om hem 50 cm groot te maken.
Kenmerk 5: de juiste vormen
Tot slot waren de juiste vormen belangrijk. De vormen van de pop moesten zo worden, dat het bijna zou voelen alsof je een echte baby in je armen hebt.
Ik ging aan de slag, ontwierp een patroon en maakte de pop
Ik ging met deze dingen aan de slag en begon een patroon te ontwerpen. En aan de hand van dit patroon maakte ik de pop. Het eindresultaat werd een echte knuffelbaby. Perfect voor de jongen voor wie ik de pop maakte.
En niet alleen perfect voor die jongen, mijn eigen dochter was er zo weg van, dat ik er voor haar ook nog een maakte. En ik heb deze baby later ook voor verschillende klanten gemaakt.
Op de foto bovenaan dit artikel zie je deze pop. Op dat moment waren de haren nog wat langer, zodat ik de pop ook als een meisje op de foto kon zetten.
Het is een jongen!
Omdat de jongen een jongenspop wilde, knipte ik de haren kort en gaf ik hem een babykleertjes aan die ik nog had liggen. De pop ging zonder kleertjes weg, want hij zou de babykleertjes van de jongen mogen dragen.
In de video hieronder zie je de pop zoals hij eruit zag met korte haren en de babykleertjes die ik nog had:
Nog een pop van hetzelfde patroon
Nadat ik een aantal poppen in opdrachten met dit patroon had gemaakt, wilde ik zelf eens iets heel anders proberen.
Ik besloot een nieuwe techniek aan mijn nieuwe patroon toe te voegen en een pop te maken met een gedetailleerd gezicht. Het was een probeersel, want zo gedetailleerd als ik het deze keer wilde doen had ik nog nooit gedaan. Zo wilde ik de pop nog meer op een echte baby laten lijken.
Ik vind het best bijzonder om te zien hoeveel verschillende soorten poppen je kunt maken met ongeveer dezelfde technieken. Want de technieken die ik voor deze pop gebruikt heb, zijn de technieken die ik eerder al gebruikte voor de gewone waldorfpoppen.
Wat me elke keer weer opviel is dat ik de ene keer de gedetailleerde poppen erg mooi vind en wat later juist de traditionele weer. Ik heb ze daarom lange tijd allebei gemaakt.
Op de foto hieronder zie je haar in het hobbelpaard waar mijn dochter ook in had gezeten toen ze klein was.
Het was een lange zwangerschap
Al met al had het lang geduurd voordat dit patroon in deze vorm tot stand kwam. Al kort nadat ik begon met poppenmaken, wilde ik graag een babypop maken. Ik vond wel een patroon, en ik maakte de pop ook, maar een echte baby was het niet. De armen en benen waren uit verhouding dun, de buik was wel lekker stevig, maar het bovenlijf juist weer niet en de beschrijving van de pop ging uit van lange geborduurde haren. Ook al iets wat ik niet bij een babypop vond passen.
Zo nu en dan probeerde ik om een variatie op dat patroon te maken, maar tot een echt mooie babypop kwam het niet.
Uiteindelijk duurde het bijna 7 jaar! Een behoorlijk lange zwangerschap, zou je kunnen zeggen. Maar het is dan ook een echt goed patroon geworden waarmee je een heel mooie babypop kunt maken. Eenvoudig van vormgeving, zodat het past bij de waldorfpoppen qua stijl en fijn en zacht om mee te knuffelen. De ideale speelbaby.
De vraag naar het patroon kwam al snel
Al snel kreeg ik van veel mensen vragen of ik het patroon ook wilde delen. Ik had daar eerst mijn twijfels over, want ik had wat andere technieken gebruikt voor het maken van deze pop dan welke ik gebruik bij het maken van een gewone waldorfpop. Het uitwerken van de werkbeschrijving zou daarom erg veel tijd kosten. En de kosten van het patroon zouden daardoor vrij hoog worden.
Maar toen ik op verschillende foto's én hier in huis zag hoe leuk er gespeeld werd met deze babypop, besefte ik dat ik dit patroon niet voor mezelf wilde houden. Het was té leuk. Want zeg nou zelf, er is weinig leuker dan een kind te zien aankeutelen met een babypop. En een patroon voor een babypop in de stijl van de waldorfpoppen bestond niet in deze vorm.
Het patroon is daarom nu te koop op deze website.
Dus vind je deze pop zo leuk dat je hem zelf ook wilt maken? Dan kan dat. Ga in het menu bovenaan deze pagina naar de cursussen, dan vind je hem vanzelf.