.st0{fill:#FFFFFF;}

Blond haar en blauwe ogen? 

 mei 31, 2021

door  Inge

Welke kleur ogen past het best bij jouw pop?

Vaak krijg ik van klanten de vraag welke kleur ze moeten kiezen voor de ogen van de pop die ze voor hun kind maken. Daar zijn verschillende visies op. Ik zal ze allebei met je delen.

Visie 1: de pop als spiegel

Als eerste is er het idee dat een kind de pop als een soort spiegel ziet. Het zal de pop mooi vinden en vervolgens, als het wat meer naar zichzelf gaat kijken, zichzelf vergelijken met de pop.

Het is daarom voor het ontwikkelen van een positief zelfbeeld van het kind fijn als de pop op het kind lijkt. Als het dan van de pop is gaan houden, is het eenvoudiger om ook van zichzelf te houden.

Een kort door de bocht stelling natuurlijk, want voor het ontwikkelen van een gezonde dosis zelfliefde en een positief zelfbeeld is er meer nodig dan alleen een pop die dezelfde uiterlijke kenmerken heeft dan het kind. Maar... onder het mom "baat het niet dan schaadt het niet" adviseer ik dit toch wel aan mijn klanten.

Het is goed je te beseffen dat het geen zekerheid zal geven en als je kind bepaalde uiterlijke voorkeuren heeft voor een pop die anders zijn dan die van hem of haarzelf, waarom zou je daar dan geen gehoor aan geven?

Visie 2: een pop als beeld uit de voorgeboortelijke wereld

Daarnaast is er ook nog een andere visie. Een wat ouderwetse wellicht. Of een meer spirituele? Wie zal het zeggen.

Als ik het goed begrepen heb gaf Steiner - de man die de grondslag legde voor de waldorfpoppen - aanvankelijk de aanwijzing om een pop blonde haren en blauwe ogen te geven.

Dat had te maken met zijn beeld van het uiterlijk van de geestelijke wezens uit de voorgeboortelijke wereld waar het kind vandaan komt.

Mij persoonlijk bekruipt dan het gevoel dat dat een beeld was van die tijd. Een ideaal beeld van het uiterlijk. Zoals dat enkele tientallen jaren later ook tijdens WO 2 verheerlijkt werd. Wat hierin waarheid is weet ik niet, maar Steiner had wel meer ideeën die in die tijd heel gebruikelijk waren, maar waar we vandaag de dag toch onze vraagtekens bij zetten.

Dus eigenlijk geldt hiervoor dezelfde vraag als bij de visie die ik hierboven noemde. Wil je vanuit een ideaalbeeld voor blond met blauwe ogen kiezen, vraag je dan af waarom. Het antwoord op die vraag zal je helderheid geven of het voor jou de juiste keuze is.

Alles kan en alles mag

Naast het volgen van een bepaalde visie of richtlijn, kun je ook je eigen gevoel volgen terwijl je de pop maakt. Dat doe je door het denken even te laten voor wat het is, naar de pop de kijken, vervolgens je borduurgarens erbij te nemen en dan te kijken welke kleur op dat moment je voorkeur heeft.

Als ik helemaal vanuit mezelf een pop maak, die niet voor iemand bedoeld is, dan is voor mij persoonlijk die laatste manier de fijnste.

Welke manier spreekt jou het meest aan?

Inge schuurmans

Poppenmaakster (en meer)

Als kind al was ik graag met mijn handen bezig. Textiel en wol waren mijn favoriete materialen. Ik bedacht vaak zelf wat ik wilde maken en zocht dan naar manieren om mijn ideeën vorm te geven.

Handwerken werd een onmisbaar deel van mijn leven. Eigenlijk is er niet zo heel veel veranderd. Van het een kwam het ander en mijn hobby werd mijn beroep.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gratis patroon knuffelpopje

Ben jij benieuwd of je poppen maken leuk vindt?

Of heb je al eerder een pop gemaakt en vind je het leuk om een nieuw patroon uit te proberen? 

Dan is dit mijn geschenk voor jou.

>