.st0{fill:#FFFFFF;}

Antroposofische poppen maken lukt met de online cursus 

 november 17, 2022

door  Inge

Antroposofische poppen zijn bijzondere poppen om te maken

Antroposofische poppen zijn mooi om te zien, ze zijn zacht en comfortabel en daarom fijn om mee te spelen en bovendien bieden ze een kind dat ermee speelt allerlei ontwikkelingsmogelijkheden.

Veel moeders en oma's maken zo'n mooie pop zelf als hun kind of kleinkind de leeftijd heeft waarop het met poppen gaat spelen. Wil jij ook antroposofische poppen maken? Dan zul je al snel merken dat deze poppen geen gewone lappenpoppen zijn. Het patroon is niet alleen anders, de technieken die gebruikt worden voor het maken van de poppen is ook heel anders. Dat merk je vooral als je het hoofd van de pop maakt.

Het hoofd van een antroposofische pop is mooi rond, bijna zoals een echt mensenhoofd. Het heeft ook een inkeping op de plaats waar de ogen geborduurd worden. Dat zorgt ervoor dat de vorm van het hoofd van de pop erg lijkt op het hoofd van een echt mens.

Dat de vormen van de pop zo erg lijken op die van een mens is niet alleen omdat de pop er mooi van wordt. Er zit meer achter.

zonnekindpop met blond haar met vlechten

Waarom ziet een antroposofische pop eruit zoals ze eruit ziet?

De bedenker van de antroposofie, Rudolf Steiner, gaf de ouders van de kinderen die naar de eerste waldorfschool gingen aanwijzingen voor het maken van een pop. De pop moest qua vormgeving op een mens lijken. Want, zo zei hij, een jong kind neemt de wereld om hem heen zo sterk in zich op, dat die omgeving mee bepaalt hoe het lichaam van het kind groeit, ontwikkelt en zich vormt. Het is daarom belangrijk om de vormen, de kleuren en de materialen van alles dat een kind om zich heen heeft met zorg te kiezen. 

Met dat als uitgangspunt is het zelfs bij zoiets eenvoudigs als een pop belangrijk dat die de juiste vormgeving heeft, dat de juiste materialen gebruikt zijn bij het maken en dat kleuren een natuurlijke oorsprong hebben. Zo krijgt een pop de juiste uitstraling voor het nog ontwikkelende kind. Een eenvoudige lappenpop, met een slap hoofd en naar verhouding te lange ledematen voldoet dan niet. Een pop van plastic, of een pop die gevuld is met synthetisch vulmiddel evenmin. En, hoewel dat lastig is, is het zelfs het best als de huid, de haren en de kleren kleuren hebben die met behulp van natuurlijke kleurstoffen ontstaan zijn.

Antroposofische poppen maken is vooral leuk

Een pop maken volgens deze idealen klinkt bewerkelijk. Maar het is vooral ook heel erg leuk.

Naast alle idealen die ten grondslag liggen aan het ontwerp en de vormgeving van antroposofische poppen, is het poppen maken een ontzettend leuke bezigheid. Het is heerlijk rustgevend om met je handen aan het werk te zijn, de natuurlijke materialen voelen lekker aan en de kleuren zijn een streling voor het ook. Dat maakt het fijn om ermee aan de slag te zijn. Poppen maken is op deze manier niet zomaar een vorm van handwerken, het is haast een vorm van meditatie.

De online cursus poppen maken zorgt er bij veel handwerksters voor dat ze de smaak van het poppen maken te pakken krijgen en dat het niet bij één pop blijft.

Het is ook erg leuk om te zien hoe een pop onder je handen ontstaat. Van eerst wat stof en vulwol krijgt het langzaam maar zeker vorm. En als de vorm er eenmaal in zit en je het haar gaat doen en het gezicht gaat borduren, dan ontstaat er een heel eigen karakter. Bij elke pop is dat een beetje anders en daardoor zijn geen twee poppen hetzelfde. Zelfs niet als ze door dezelfde poppenmaakster en met exact dezelfde materialen gemaakt zijn.

Poppen maken is dankbaar "werk"

Het maken van een pop is niet alleen leuk, het is ook heel erg dankbaar. Alle tijd en liefde die je erin stopt geef je als het ware cadeau met de pop zelf. Het is alsof het kind voor wie de pop is dat voelt. Zo'n pop wordt liefdevol in de armen gesloten, krijgt een plekje aan tafel en mag mee naar bed. Het wordt vaak een vriend of vriendin voor het leven.

Wil je zelf ook graag een antroposofische pop leren maken? Dat kan met de online cursus poppen maken. Hier lees je er meer over.

Of misschien twijfel je nog en weet je niet of dit iets voor je is?

Vraag dan onderaan deze pagina het gatis patroon aan voor het knuffelpopje.

Inge schuurmans

Poppenmaakster (en meer)

Als kind al was ik graag met mijn handen bezig. Textiel en wol waren mijn favoriete materialen. Ik bedacht vaak zelf wat ik wilde maken en zocht dan naar manieren om mijn ideeën vorm te geven.

Handwerken werd een onmisbaar deel van mijn leven. Eigenlijk is er niet zo heel veel veranderd. Van het een kwam het ander en mijn hobby werd mijn beroep.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gratis patroon knuffelpopje

Ben jij benieuwd of je poppen maken leuk vindt?

Of heb je al eerder een pop gemaakt en vind je het leuk om een nieuw patroon uit te proberen? 

Dan is dit mijn geschenk voor jou.

>