.st0{fill:#FFFFFF;}

2000 jaar poppen maken en het verschil tussen toen en nu 

 december 29, 2018

door  Inge

Soms komen er in het leven dingen op je pad die je niet hebt zien aankomen. Afgelopen weekend gebeurde dat bij mij. Niet iets heel groots, maar toch wel zo bijzonder dat ik het met je wil delen.

Terug naar de tijd van toen

Al een tijdje weet ik dat het bestaat: levende geschiedenis. Mensen die spelen alsof het vroeger is. Héél vroeger. Denk bijvoorbeeld aan de vroege Middeleeuwen, toen mannen met baarden vochten met zwaarden. Toen vrouwen nog (altijd) jurken droegen en toen het meeste werk met de hand gedaan werd in plaats van met de computer.

In openluchtmusea kom je ze tegen, de mensen die aan levende geschiedenis doen. Het zijn de mensen die er in de kleding van vroeger rond lopen, die laten zien hoe de oude ambachten werken en die je laten meebeleven hoe het leven vroeger was. En daar kwam ik ze vorig weekend ook tegen. En ik was verkocht. Ik vond het zo leuk dat ik mezelf heb aangemeld om er aan mee te gaan doen.

Nog even en dan kun je mij ook op zo’n plek tegenkomen. In een ouderwetse jurk, al werkend aan een oud ambacht.

Wat een verschil!

Maar zover is het nog niet, want daar komt best nog wat bij kijken. Zo moet er kleding gemaakt worden bijvoorbeeld. En omdat ik samen met mijn dochtertje mee doe, ging ik ook nadenken over het speelgoed uit die tijd. En als poppenmaakster denk ik dan natuurlijk als eerste aan de poppen.

Een pop uit precies die tijd heb ik nog niet gevonden, maar wel een voorbeeld van een pop die nog wat eerder is gemaakt, namelijk nu ongeveer 2000 jaar geleden.

Wat me opviel is het enorme verschil tussen de poppen van toen en de poppen van nu. Wat kunnen we ondertussen toch veel!

De pop van toen is gemaakt van een paar rechte lappen. Eenvoudiger kan het bijna niet. Zelfs de meest eenvoudige zelfgemaakte pop van tegenwoordig zit ingewikkelder in elkaar.

Wat een verschil! De vormen, de materialen, de details, alles is tegenwoordig zoveel mooier!

Toen ik net met poppen maken begon wilde ik liefst dat iedereen zou leren om zulke poppen te maken. Zo mooi vond ik ze. En ik vind ze nog steeds zo mooi en ik gun het daarom ook iedereen om zo’n pop te kunnen maken.

Daarom heb ik een online cursus poppen maken gemaakt. Gewoon omdat het zo leuk is om deze poppen te maken.

Wil je ook leren hoe je zo’n mooie pop maakt? Op de cursus pagina kun je er alles over lezen.

Inge schuurmans

Poppenmaakster (en meer)

Als kind al was ik graag met mijn handen bezig. Textiel en wol waren mijn favoriete materialen. Ik bedacht vaak zelf wat ik wilde maken en zocht dan naar manieren om mijn ideeën vorm te geven.

Handwerken werd een onmisbaar deel van mijn leven. Eigenlijk is er niet zo heel veel veranderd. Van het een kwam het ander en mijn hobby werd mijn beroep.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gratis patroon knuffelpopje

Ben jij benieuwd of je poppen maken leuk vindt?

Of heb je al eerder een pop gemaakt en vind je het leuk om een nieuw patroon uit te proberen? 

Dan is dit mijn geschenk voor jou.

>