.st0{fill:#FFFFFF;}

Wasbaar maandverband maak je eenvoudig zelf met deze uitleg 

 februari 6, 2023

door  Inge

Wasbaar maandverband: ouderwets of juist fijn?

Wasbaar maandverband is bezig met een comeback. Logisch, want het is veel comfortabeler dan wegwerp, goedkoper én milieuvriendelijk.

Omdat het meeste maandverband dat je in de winkel kunt kopen vol zit met chemicaliën en bovendien vaak slecht ademt, is het draagcomfort laag. Anders gezegd: het is ronduit onprettig om te dragen, gaat snel broeien en bovendien bevat het veel stoffen die je beter niet zo dicht tegen je lichaam kan dragen. En al helemaal niet op die plaats.

Als wasbaar maandverband koopt dan is de eerste aanschaf duurder dan wanneer je wegwerp koopt, maar als je goed met je maandverband omgaat kan het jarenlang mee gaan. Wist je dat de meeste vrouwen gedurende hun leven al gauw 7.000 euro uitgeven aan menstruatieproducten? Uiteindelijk bespaar je dus een heleboel.

Wanneer je wasbaar maandverband gebruikt, hoef je niet elke keer je maandverband weg te gooien. Je kunt het gewoon wassen en hergebruiken. En natuurlijk kun je ervoor kiezen om ook nog milieuvriendelijke materialen te gebruiken. Al met al kun je wat milieuvriendelijkheid betreft trots zijn op jezelf als je wasbaar maandverband gebruikt in plaats van wegwerp.

Wasbaar maandverband zelf maken

Ben je handig en wil je kosten besparen, dan loont het de moeite om je wasbaar maandverband zelf te maken. Als eerste is het een leuke klus en een goed excuus om achter de naaimachine te kruipen. Daarnaast kun je kiezen voor de materialen die jij het prettigst vindt. (Hieronder geef ik daar tips voor.)

Bovendien kun je als je dat wilt de pasvorm zo aanpassen dat het maandverband perfect zit en ook goed blijft zitten. Het patroon dat je op deze pagina vindt, heb ik namelijk voor mezelf gemaakt en wie weet vind jij het fijner als je hier of daar net wat aanpast. Dus: knip en naai alles eerst één keer en probeer het uit. Eventuele aanpassingen kun je dan in het patroon verwerken voor een volgend verband. Zo heb je optimaal plezier van je materiaa, je werk en natuurlijk van je maandverband.

Gratis patroon wasbaar maandverband

Laat me beginnen bij het begin: het patroon.

Ik wil je meteen even dit vragen: als je mensen kent waarvan je denkt dat ze dit ook leuk vinden, deel dan de link van deze pagina en niet alleen het patroon. Zo help je hen het best, omdat ze alle informatie bij elkaar hebben. En mij help je daar ook mee, want wie weet is er iemand bij die het leuk vindt om te leren poppen maken.

Dat gezegd hebbend, laten we weer terug gaan naar waar we mee bezig waren: hoe je je eigen wasbaar maandverband maakt.

Er zijn drie patroonbladen. Op de eerste vind je het patroon voor het inlegkruisje, op de tweede vind je het patroon voor een gewoon maandverband en op het derde blad vind je het patroon voor een nachtverband of gewoon een groter verband met meer absorbtievermogen.

Op de bladzijde staat bovenaan bijlage, stoor je daar vooral niet aan. Ooit verkocht ik dit patroon met de turorial. Nu is hij voor niets hier te bekijken.

Wat heb je nodig om wasbaar maandverband te maken?

Natuurlijk heb je stof nodig, in verschillende soorten. Je hebt stof nodig voor de onderkant, de bovenkant, de absorberende kern en een tussenlaag om doorlekken te voorkomen. Daarnaast heb je ook (bijpassend) naaigaren nodig. En drukkertjes met een bijbehorende tang of klittenband voor de sluiting.

Een naaimachine is handig, maar het kan ook met de hand als je die niet hebt.

Welke stoffen kies je?

Voor de toplaag kies je een stof die vrij dun is, comfortabel is voor je huid en die het bloed goed doorlaat zodat het kan doordringen tot in de absorberende kern.

Een dunne geweven stof of een dunne tricot (gebreide stof) zijn hier allebei heel geschikt voor. Je kunt gewone katoen nemen, flanel of zelfs bamboe tricot voor een extra zacht maandverband.

Voor de absorberende kern kies je voor een stof die het vocht goed opneemt. Bij voorkeur een stof die niet al te dik is, anders wordt je maandverband ook erg dik. Een stof die erg goed absorbeert en daarom ook zelfs voor luiers gebruikt wordt is hennep-katoenen fleece. Maar bijvoorbeeld badstof is ook een prima optie.

In het maandverband komt een laagje van een gecoate stof, om doorlekken te voorkomen. Deze stof heet pul.

Tenslotte is er nog de onderste laag, dat is de laag die tegen je slip aankomt. Het beste kies je hiervoor flanel. Omdat die stof iets geruwd is zorgt dat ervoor dat je maandverband goed op zijn plek blijft zitten. Je kunt hier ook een dunne fleece voor kiezen. Dat blijft nog beter op zijn plaats zitten dan flanel, maar het is wat dikker en het is geen natuurlijk materiaal en kan daardoor je draagcomfort verminderen. Je kunt ook voor een geruwde french terry kiezen (dat is dunne joggingstof) als je daarvoor wel een meer natuurlijk materiaal wilt kiezen van biologische kwaliteit.

Hoewel je de pul waarschijnlijk zult moeten kopen, kun je voor de andere delen van je maandverband vaak zelfs dingen zoals een oud laken of handdoeken recyclen. Hoe goedkoop of hoe duur je het maakt is dus aan jou.

Met uitzondering van de pul kies je bij voorkeur voor 100% natuurlijke materialen. Dat verhoogt je draagcomfort omdat synthetische materialen al snel broeierig aanvoelen en bovendien is het een milieuvriendelijke keuze.

Je kunt kiezen voor een neutrale stof of voor een fleurige print, net wat het beste bij jou past.

Voor de drukkertjes kies je het beste een kleine maar, met een doorsnee van ongeveer 10 mm.

Voor de stoffen voor de kern en de pul kun je terecht bij de webshops van stofeerlijk.nl en neidig.nu. Voor de drukkertjes ga je het best naar je plaatselijke fourniturenzaak, of je kunt ze online bij bijvoorbeeld destoffenkraam.nl kopen. 
(vul in het zoekveld drukknopen in)

Aan de slag!

Print het patroon van het maandverband dat je wilt maken uit en knip zowel het patroon voor de inlegger als voor de buitenzijde uit. Let er bij het uitprinten op dat je voor actual size kiest en voor A4 formaat, anders heeft het patroon niet de juiste maat.

Voor het inlegkruisje heb je voldoende aan 1x uitprinten. Voor het gewone maandverband moet je 2x uitprinten (1x voor de inleggen en 1x voor de buitenkant) en voor het nachtverband moet je 3x uitprinten (1x voor de inlegger, 1x voor de voorkant van de buitenkant en 1x voor de achterkant van de buitenkant). Of je print alles één keer uit, dan kun je vervolgens de verschillende patroondelen overtrekken op patroonpapier.

Voor het nachtverband plak je de patroondelen van de voorkant van de buitenkant (buitenzijde deel 1) en de achterkant van de buitenkant (buitenzijde deel 2) met de rechte stukken (op het patroonblad benoemd als stofvouw) tegen elkaar.

Leg de patroondelen op stof, trek ze om met een stofkrijt of stofpotlood en knip ze vervolgens uit. Je voegt dus géén extra naad toe. Ik heb daar bewust voor gekozen. Omdat je alles met een festonsteek of een zigzagsteek afwerkt, rafelt het niet en zo blijft je maandverband aan de randen op haar dunst. Dat is fijner dragen.

Voor de verschillende maandverbanden knip je het volgende uit de stof:

Inlegkruisje:

1x de toplaag (patroondeel buitenzijde)
1x hennep fleece voor de absorberende kern (patroondeel inlegger)
1x flanel voor de onderkant (patroondeel buitenzijde)

Normaal verband:

1x de toplaag (patroondeel buitenzijde)
2x hennep fleece voor de absorberende kern (patroondeel inlegger)
1x pul (patroondeel buitenzijde)
1x flanel voor de onderkant (patroondeel buitenzijde)

Nachtverband:

1x de toplaag (patroondeel buitenzijde)
3x hennep fleece voor de absorberende kern (patroondeel inlegger)
1x pul (patroondeel buitenzijde)
1x flanel voor de onderkant (patroondeel buitenzijde)

Ook voor het aantal delen geldt: probeer uit hoe dik je maandverband moet zijn voor goede bescherming en optimaal comfort als je een ander soort stof als kern kiest. We zijn immers allemaal anders, ook als het gaat om bloedverlies tijdens de menstruatie.

Video uitleg

Ik deel hieronder eerst een video met je die ik hierover gemaakt heb. Onder de video kun je ook lezen welke stappen je moet volgen:

En zoals beloofd, de uitleg in tekst:

De kern, deel 1

Voor het normaal verband en het nachtverband neem je de verschillende lagen van de absorberende kern en die spelt je op elkaar.

Naai ze met een zigzagsteek rondom aan elkaar. Dat voorkomt dat de lagen tijdens het wassen kunnen schuiven of dubbel gaan zitten, dus hierdoor blijft je maandverband mooi in vorm.

De kern, deel 2

Leg de absorberende kern op de gladde kant van de pul en naai ze rondom met een stiksteek aan elkaar. 

Alles samenvoegen

Leg nu de flanellen onderlaag tegen de pul en de toplaag aan de andere kant van het maandverband en speldt de lagen aan elkaar.

Naai nu alle lagen rondom met een locksteek of een zigzagsteek aan elkaar. Naai je met de hand? Dan kun je een festonsteek gebruiken.

De sluiting

Als laatste bevestig je de drukkers aan de “vleugels” van je maandverband. Wanneer je het goed op maat wilt maken, controleer dan of het maandverband goed sluitend om het kruis van je slip past als je het met het drukkertje sluit. Hoe beter het aansluit, des te beter blijft je maandverband op zijn plaats zitten.

Let goed op dat je de rechter en linkerkant van het drukkertje zo bevestigt dat ze in elkaar klikken wanneer je het maandverband dicht vouwt en sluit.

Nu is je wasbaar maandverband klaar voor gebruik. 

Ken je mensen die hier ook blij van worden?

Deel dit artikel dan via een van onderstaande knoppen.

Inge schuurmans

Poppenmaakster (en meer)

Als kind al was ik graag met mijn handen bezig. Textiel en wol waren mijn favoriete materialen. Ik bedacht vaak zelf wat ik wilde maken en zocht dan naar manieren om mijn ideeën vorm te geven.

Handwerken werd een onmisbaar deel van mijn leven. Eigenlijk is er niet zo heel veel veranderd. Van het een kwam het ander en mijn hobby werd mijn beroep.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gratis patroon knuffelpopje

Ben jij benieuwd of je poppen maken leuk vindt?

Of heb je al eerder een pop gemaakt en vind je het leuk om een nieuw patroon uit te proberen? 

Dan is dit mijn geschenk voor jou.

>