.st0{fill:#FFFFFF;}

Tunnel naaien en keren zonder speciaal hulpmiddel 

 oktober 24, 2023

door  Inge

Tunnel naaien in dezelfde stof als je kledingstuk of project

Je kent het wel, je hebt een leuk project op het ook, en daar heb je een lint voor nodig in dezelfde kleur als de stof. Dus die wil je zelf maken.

Maar hoe doe je dat eigenlijk? 

In deze video laat ik zien hoe je een lint maakt van stof door een tunnel te naaien en te keren, zonder dat je daar een speciaal hulpmiddel voor hoeft te kopen.
En in de beschrijving kun je het ook lezen.

Zo ga je te werk

Als eerste knip je een strook stof, zo lang als nodig is en breed genoeg, zodat er na het naaien nog een sluitspeld doorheen kan.

De strook vouw je dubbel en naai je over de hele lengte dicht, zodat je er een tunnel van maakt. De korte kanten laat je daarbij open.

Op de video heb ik de strook al genaaid.

Daarna neem je een smal band, ik had nog wit katoenen band in mijn naaikoffer, dus dat heb ik hiervoor genomen. De lengte van het band moet tenminste de lengte zijn van het lint dat je aan het maken bent.

Aan één uiteinde van het band doe je de sluitspeld en dan rijg je de sluitspeld met het band eraan door de tunnel van je lint. Zo, dat aan het uiteinde het band nog een klein stukje blijft uitsteken.

Dat stukje naai je aan het uiteinde van je lint vast.

Vervolgens ga je naar de andere kant en dan trek je een beetje aan de sluitspeld en dan ontstaan er rimpel in je genaaide lint. Die rimpels wrijf je naar de kant die je genaaid hebt.

En dan ga je het uiteinde van het lint naar binnen duwen.

Hoe breder je lint en hoe meer ruimte je daar hebt om de stof te keren, des te gemakkelijker dat gaat.

Ik ben op de video een heel smal lint aan het maken, en dat was echt wel even priegelen. Je kunt dan een haaknaald gebruiken om het uiteinde naar binnen te duwen.

Als dat eenmaal gelukt is, dan haal je de haaknaald er weer uit en dan kun je door aan het koord te trekken het lint rechts keren.

Dan knip je het uiteinde waar het lint in zit af, je duwt daar de stof een klein stukje naar binnen en het uiteinde naai je met de hand met een paar kleine steekjes dicht.

Dat doe je aan allebei de kanten van je lint en dan kun je je lint gebruiken.

Het was lastig om het goed in beeld te brengen met de camera tussen mijn gezicht en mijn handen in, dus ik hoop dat je het toch goed kunt zien.

De video kun je hieronder bekijken:

Ik maakte het lint uit de video voor een blouse, waarbij ik twee linten nodig had voor tunnels in de taille, om de blouse met behulp van het lint te kunnen tailleren. Maar er zijn natuurlijk veel meer projecten waarbij je een zelfgemaakt lint goed kunt gebruiken. Je kunt dan de bovenstaande techniek toepassen voor het maken van dat lint.

Linten zijn veel meer dan alleen decoratieve accessoires; ze zijn veelzijdige en praktische materialen die je bij allerlei dingen kunt gebruiken. Of je nu een persoonlijk tintje aan een geschenk wilt toevoegen of een handgemaakt item wilt versieren, zelfgemaakte linten zijn de perfecte aanvulling. Hier zijn vijf creatieve toepassingen voor zelfgemaakte linten:

1. Cadeauverpakking:

Een van de meest voor de hand liggende manieren om zelfgemaakte linten te gebruiken, is bij het inpakken van cadeautjes. Kies linten in kleuren en patronen die bij de gelegenheid passen en maak mooie strikken om je geschenken te versieren. Het is een geweldige manier om een persoonlijk tintje toe te voegen aan je presentatie en je giften nog specialer te maken. Zelfgemaakte linten zijn bovendien van degelijke kwaliteit en kunnen generaties lang gebruikt en hergebruikt worden en zo een stukje eigenheid toevoegen aan de familietraditie.

2. Kleding en Accessoires:

Zelfgemaakte linten kunnen gebruikt worden om kleding en accessoires op te fleuren. Voeg een lint toe aan een eenvoudige jurk om een riem te creëren, maak een chique lintbloem om op je hoed te dragen, of maak veters voor je schoenen. Het gebruik van zelfgemaakte linten in je garderobe kan een modieuze en unieke uitstraling creëren. Je hoeft een lint dus niet alleen te maken als het in het patroon beschreven staat, zoals bij mijn blouse het geval was. Je kunt het ook als een extra accessoire toevoegen om kleding die je al hebt een persoonlijke touch te geven.

3. Home decor:

Linten kunnen ook een prachtige aanvulling zijn op je interieur. Gebruik ze om kussens, gordijnen of tafelkleden te versieren. Met zelfgemaakte linten in bijpassende kleuren en patronen zorg je ervoor dat verschillende items in je huis bij elkaar passen.

4. Bloemstukken en Kransen:

Voor het maken van zelfgemaakte bloemstukken en kransen zijn linten onmisbaar. Bind een lint om een boeket bloemen om ze bij elkaar te houden of voeg een sierlint toe aan een seizoensgebonden krans om je voordeur te versieren. Linten voegen een extra dimensie toe aan je bloemstukken en kransen en kunnen de hele uitstraling veranderen.

5. Feestversiering:

Bij het organiseren van feesten en evenementen kunnen zelfgemaakte linten een essentieel onderdeel van de decoratie vormen. Van het ophangen van vrolijke vlaggetjes tot het maken van kleurrijke strikken voor stoelen. Zelfgemaakte linten voegen een feestelijke noot toe aan elke gelegenheid.

Zelfgemaakte linten bieden de flexibiliteit om je creativiteit te uiten en een persoonlijk tintje toe te voegen aan alledaagse voorwerpen. Of je nu je geschenken wilt verfraaien, je huis wilt decoreren of een speciale gelegenheid wilt vieren, met zelfgemaakte linten kun je een verschil maken in de uitstraling van je creaties.

Nu weet je hoe je ook zonder speciale hulpmiddelen een tunnel naaien kunt en zo zelf mooie linten maakt.

Dus ga aan de slag, maak je eigen linten en ontdek hoe ze elk aspect van je leven kunnen verrijken met kleur en stijl.

Inge schuurmans

Poppenmaakster (en meer)

Als kind al was ik graag met mijn handen bezig. Textiel en wol waren mijn favoriete materialen. Ik bedacht vaak zelf wat ik wilde maken en zocht dan naar manieren om mijn ideeën vorm te geven.

Handwerken werd een onmisbaar deel van mijn leven. Eigenlijk is er niet zo heel veel veranderd. Van het een kwam het ander en mijn hobby werd mijn beroep.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gratis patroon knuffelpopje

Ben jij benieuwd of je poppen maken leuk vindt?

Of heb je al eerder een pop gemaakt en vind je het leuk om een nieuw patroon uit te proberen? 

Dan is dit mijn geschenk voor jou.

>