.st0{fill:#FFFFFF;}

Kerstversiering maken in de vorm van een huisje 

 juni 28, 2023

door  Inge

Kerst met een persoonlijk tintje

Als je je eigen kerstversieringen maakt, dan krijg je daardoor een heel andere sfeer in huis in de kersttijd. Veel rustiger, gemoedelijker en passend bij jouw eigen smaak.

In de video hieronder laat ik je zien hoe je zelf een kerstversiering kunt maken voor in je kerstboom, in de vorm van een klein huisje. Wil je dit huisje niet in de kerstboom hangen, dan kun je er ook een aantal maken aan een slinger die je voor het raam hangt.

Zo maak je dit huisje, stap 1, het patroon

Voor dit huisje begin je als eerste natuurlijk met het tekenen van het patroon.

Het huisje is op het breedste punt 7 centimeter breed. In de video zie je hoe ik het patroon gemaakt heb. Teken eerst een rechthoek waar je huisje in past en ga dan schetsen om te zien hoe jij je huisje het mooist vindt. 

Ik heb gekozen voor ronde vormen omdat ik dat zelf mooi vindt en voor mij straalt dat gemoedelijkheid uit. Misschien vind jij iets anders mooier en past daar een andere vorm bij. Probeer gewoon eens wat dingen uit met potlood en papier en kijk wat je het leukste vindt.

Wanneer je tekening naar je zin is kun je hem uitknippen en in stukken knippen.Dan heb je je patroon.

Stap 2, het uitknippen uit stof

Voor het huisje zelf heb je twee restjes stof nodig en wat vilt. Voor het huisje gebruik je de ene stof en voor de schoorsteen de andere. Op het dak komt een laagje sneeuw in de vorm van wit wolvilt. En ook de deur wordt van vilt gemaakt.

Zoek de stofjes bij elkaar.

Vervolgens leg je de patroondelen op stof en je knipt ze uit.

De delen van de schoorsteen, het huisje en de sneeuw op het dak knip je allemaal twee keer. De deur heb je maar één keer nodig.

Let op bij delen zoals de schoorsteen bij mijn huisje. Die moet tussen het dak van het huisje ingenaaid worden, dus aan die kant heb je een extra stukje stof nodig als naadtoeslag.

Ook bij het huisje zelf knip je een naadtoeslag. Het vilt voor de deur en de sneeuw kun je zonder naadtoeslag knippen.

Wat heb je nog meer nodig?

Verder heb je nog een knoopje nodig, dat dient als raam boven de deur.

Natuurlijk heb je ook naaigaren nodig om het huisje in elkaar te naaien.

Het huisje wordt gevuld met een klein plukje vulwol.

Ook heb je borduurgaren nodig voor het rondom afwerken van het huisje met festonsteek en voor het aannaaien van de sneeuw en de deur. En ook op de deur wordt wat geborduurd.

Tot slot heb je een stukje rood band nodig wat je aan de bovenkant in het huisje vast kunt naaien, zodat je het kunt ophangen als het klaar is.

Het naaien van het huisje

Als eerste naai je de schoorsteen met de goede kant van de stof naar binnen en dan draai je die vervolgens rechts. Doe dan een heel klein mini plukje wol in de schoorsteen.

Daarna speld je die tussen de delen van het huisje, waarbij je ook de goede kant van de stof naar binnen legt. Ook het rode lint doe je ertussen, in de nok van het dak, zo dat het lint aan de binnenkant ligt.  Want dan is het aan de buitenkant als je je huisje straks rechts draait. En dat naai je allemaal aan elkaar. 

Let op, je moet een opening over houden om het huisje rechts te draaien en om het later te vullen met wol.

Geef je huisje wat volume

Draai je genaaide huisje rechts en doe er een plukje wol in. Niet teveel, anders wordt het eerder een bal dan een huis, maar ook niet te weinig, anders houdt het zijn vorm niet.

Naai vervolgens het gat waardoor je je huisje gekeerd en gevuld hebt dicht met de hij-zij steek of de matrassteek. (Dat is hetzelfde)

Laat het sneeuwen zodat in elk geval je huisje een witte kerst heeft

Zet nu de sneeuw vast aan de bovenkant van het huisje met een festonsteek en werk ook de rest van het huisje met een festonsteek af.

Naai de deur van vilt erop en borduur die.

En naai tenslotte het knoopje eraan.

Voila, jouw huisje is klaar om in de kerstboom te hangen. Is één genoeg? Of wil je er nog meer maken?

Inge schuurmans

Poppenmaakster (en meer)

Als kind al was ik graag met mijn handen bezig. Textiel en wol waren mijn favoriete materialen. Ik bedacht vaak zelf wat ik wilde maken en zocht dan naar manieren om mijn ideeën vorm te geven.

Handwerken werd een onmisbaar deel van mijn leven. Eigenlijk is er niet zo heel veel veranderd. Van het een kwam het ander en mijn hobby werd mijn beroep.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gratis patroon knuffelpopje

Ben jij benieuwd of je poppen maken leuk vindt?

Of heb je al eerder een pop gemaakt en vind je het leuk om een nieuw patroon uit te proberen? 

Dan is dit mijn geschenk voor jou.

>