.st0{fill:#FFFFFF;}

Geurzakjes maken in hartvorm met lavendel voor in de kast 

 januari 2, 2023

door  Inge

Het is heerlijk als je je kast open doet en de geur van lavendel je tegemoet komt. Net alsof het het hele jaar zomer is. Met geurzakjes met lavendel erin (of een potpourri als je dat lekkerder vindt) kun je het hele jaar door genieten. En ze zijn heel eenvoudig om te maken.

Zo ga je te werk:

Teken eerst een hartje op papier in de maat die je fijn vindt. Knip het uit, leg het op stof (dubbel) en knip het dan met een naadtoeslag uit de stof.

Meet dan de omtrek van het hartje, vermenigvuldig de omtrek met 1,5 en knip een strook van die lengte met een breedte van 4 centimeter. Vouw die strook dubbel met de goede kant van de stof naar buiten en stik het dicht bij de vouwlijn plat. Rijg nu een rijgdraad door de andere lange zijde van deze strook en trek die draad aan tot de strook precies zoveel rimpelt dat de strook dezelfde lengte heeft als de omtrek van het hart.

Leg nu de hartjes met de goede kant op elkaar en leg de gerimpelde strook ertussen, zodat de mooie rand ín het hartje komt te zitten.

Naai vervolgens alles aan elkaar, maar laat een ruimte open om het hartje te kunnen keren.

Keer het hartje, vul het met een beetje wol en wat lavendel en naai de opening met de hand dicht.

Het geurzakje van de foto maakte ik als Valenstijnscadeautje en ik maakte er een lus aan van gedraaid koord zodat ik hem aan de kaart kon hangen. Wanneer je er ook een lus aan wilt maken, moet je die er nog tussen naaien. Maar voor geurhartjes voor in de kast is de lus niet nodig. Je kunt hem dus ook weg laten. Tenzij je het hartje in een hangkast wilt hangen natuurlijk.

Wist je trouwens dat de geur van lavendel motten uit de buurt houdt? Een fijne bijkomstigheid als je wollen kleding in je kast hebt. Het is overigens eigenlijk niet zo dat motten weg blijven van de lavendel lucht, maar deze geur maskeert de geur van de wol die motten aantrekt. Omdat ze die geur niet herkennen door de lavendel, vinden ze de weg naar je kast niet en blijven ze er weg. Mooi toch?

Inge schuurmans

Poppenmaakster (en meer)

Als kind al was ik graag met mijn handen bezig. Textiel en wol waren mijn favoriete materialen. Ik bedacht vaak zelf wat ik wilde maken en zocht dan naar manieren om mijn ideeën vorm te geven.

Handwerken werd een onmisbaar deel van mijn leven. Eigenlijk is er niet zo heel veel veranderd. Van het een kwam het ander en mijn hobby werd mijn beroep.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gratis patroon knuffelpopje

Ben jij benieuwd of je poppen maken leuk vindt?

Of heb je al eerder een pop gemaakt en vind je het leuk om een nieuw patroon uit te proberen? 

Dan is dit mijn geschenk voor jou.

>