De beste yoga bolster heeft deze kenmerken
De beste yoga bolster is er een die precies past bij jouw lichaam en de oefeningen die je doet. Het formaat van een bolster werkt het prettigst als het precies juist is. Om aan die juiste maten te komen, kun je het best eerst wat bolsters uitproberen, bijvoorbeeld op je yoga school. Weet je welke bolster(s) je fijn vindt en welke het best voor je werkt, neem dan de maten op.
Als je je eigen bolster maakt, dan kun je die exact naar jouw favoriete maten maken. Je kunt ze rond maken, vierkant of rechthoeking, net wat jij wilt.
Zo maakte ik mijn bolsters
Mijn bolsters maakte ik rond. Ik maakte er verschillende in verschillende maten en vormen. Een aantal daarvan kun je op de foto zien. Van het type meditatiekussen maakte ik uiteindelijk 5 kussens, in 3 verschillende maten. En ik maakte daarnaast 2 grote ronde bolsters. In diep roze, middenbruin, lila en ongebleekt linnen.
Ik maakte daarvoor per kussen eerst een binnenhoes van een stevige katoenen stof en die vulde ik met boekweitkaf. Boekweitkaf of boekweitdoppen (dat is hetzelfde) voor een bolster kun je het best bij een groothandel kopen, of in elk geval in een grotere verpakking dan de kleine bijvul verpakkingen voor meditatiekussens die je op veel plaatsen vindt. Je kunt het bijvoorbeeld bestellen bij De Zuidmolen, gewoon online via hun webshop.
Nadat ik het binnenkussen af had, maakte ik er een mooie hoes voor. Mijn favoriete kussens en bolsters staan niet op deze foto. Zij hebben wel dezelfde vormen, maar een andere stoffen hoes. Ik gebruikte daarvoor fluweel van biologische kwaliteit van C. Pauli. Deze stof kocht ik al lang gelden bij Pure Coverz. Helaas is ze niet meer in de collectie, maar ik ben er maar wat blij mee. Fluweel is een heerlijk zachte stof en het voelt heel fijn aan. Ik ben fan.
Ik maakte de bolsters door een cirkel te maken voor één van de ronde zijkanten. Omdat ik mijn bolster een doorsnede van 20 cm. wilde geven, tekende ik voor het patroon voor de zijkant een cirkel met een diameter van 20 cm. op papier.
Die cirkel legde ik op stof en knipte ik uit met een naadtoeslag. Net wat groter dus dan de gewenste maat van de bolster.
Vervolgens bepaalde ik hoe lang ik de bolster wilde maken en ik telde daar 1 cm. voor de naadtoeslag bij op én voor de andere kant nog eens 15 cm. Ik maakte dit stuk 20 cm x pi (dat is de formule voor het berekenen van de omtrek van de cirkel) + 2 cm voor de naadtoeslag.
Ik naaide de zijkant van het lange stuk dicht, op ongeveer 10 cm na, en naaide vervolgens deze "tunnel" vast aan de cirkel met de kant die dichtgenaaid zat.
Zo ontstond er als het ware een lange diepe zak met een ronde bodem.
Aan de bovenkant van die zak stikte ik de delen van de zijnaad die niet aan elkaar genaaid waren plat en ik naaide aan de bovenkant van de zak een tunnel. Door de tunnel deed ik een koord, ik deed het binnenkussen in de hoes, trok het koord aan en deed er een strik in.
Op deze manier zijn de hoezen eenvoudig te wisselen of te verwijderen om ze te kunnen wassen. Ideaal!
Wat voor bolsters vindt jij fijn? Wat voor vormen en maten hebben jouw voorkeur?
Vond je dit artikel fijn en vind je het leuk om regelmatig een handwerkidee in je inbox te ontvangen?
Meld je dan rechts of onderaan deze pagina aan voor het gratis patroon.