.st0{fill:#FFFFFF;}

Rozenkrans maken, zo doe je dat (stap voor stap uitleg met video) 

 maart 25, 2025

door  Inge

Zelf een rozenkrans maken met kralen: stap voor stap

In dit artikel laat ik je zien hoe ik mijn eigen rozenkrans maakte, hoe jij hetzelfde kunt doen en wat je daarvoor nodig hebt.

Als eerste vind je hieronder een overzicht van de materialen die ik gebruikte, met wat tips voor als je zelf ook een rozenkrans wilt maken. Daaronder kun je de video met de uitleg bekijken. Onder de video geef ik een korte beschrijving van het maken van de rozenkrans in tekst, voor als je het fijn vindt om alles nog eens na te lezen. En tot slot leg ik je uit hoe je een rozenkrans gebruikt.

Het maken van een handgemaakte rozenkrans is een heerlijk klusje. Je maakt zo een heel eigen en persoonlijke rozenkrans. Dat is niet alleen leuk om voor jezelf zo te maken, maar ook om cadeau te doen. Bijvoorbeeld als je iemand kent die gelovig is, en je weet dat die graag bidt, en dat die ook een rozenkrans gebruikt, of wil gebruiken. Dan is het natuurlijk leuk om favoriete kleuren te kiezen, om te kijken wat voor verschillende kralen bij die persoon passen, en zo een heel persoonlijke rozenkrans te maken voor iemand.

Zo'n zelfgemaakte rozenkrans is heel leuk als cadeau, voor een verjaardag, voor kerst, aan het begin van de vastentijd, voor de communie, het vormsel, of als iemand later bekeert…

Een zelfgemaakte rozenkrans is altijd bijzonder en persoonlijk.

De materialen die je nodig hebt om je eigen rozenkrans te maken

Voor deze rozenkrans gebruikte ik:

  • Twee doosjes met kralen in verschillende kleuren, vormen en materialen (ik gebruikte kralen die ik nog had en kocht die van mij ooit bij de Action)
  • Een klein zilveren kruisje (ook dat had ik in huis)
  • Nylondraad van 0,25 mm dikte

Als je een rozenkrans wilt maken, dan is het handig om eerst voor jezelf de kralen uit te zoeken, die je ervoor wilt gebruiken. Dus: welke kralen vind je mooi, hoeveel heb je er nodig, en dan kun je ze in de juiste volgorde leggen om te zien hoe het eruit gaan zien, en of je daar tevreden mee bent.

Dit heb je in elk geval nodig:

  • Een kruisje
  • 6 grote kralen voor het Onze Vader
  • 53 kleinere kralen voor de weesgegroetjes
  • nylon draad om al je kralen aan te rijgen.

Ik gebruikte veel meer kralen, namelijk ook om wat afstand te creëren tussen de verschillende kralen voor het Onzevader en de Weesgegroetjes en het kruisje.

Daarom koos ik ervoor om zilveren kralen te gebruiken voor het Onzevader en gekleurde kralen voor de Weesgegroetjes, en daar tussenin doe ik steeds wat kleine kraaltjes, om de grote uit elkaar te houden.

Het is hierdoor alles bij elkaar wel een vrij grote rozenkrans geworden, maar ik vind dat prima. Als je een kleinere rozenkrans wilt maken, dan moet je dus ook kleinere kralen gebruiken. En je kunt ook wat minder kralen gebruiken tussen de kralen van de Onzevaders en die van de Weesgegroetjes in.

Je kunt alle kralen gebruiken die je zelf wil, in de maten, de kleuren en de vormen die jij mooi vindt. Dat is het leuke aan het zelf maken van zo’n rozenkrans.

Omdat ik niet voldoende kralen had om alle Weesgegroetjes in dezelfde kleur te doen, bedacht ik als oplossing om verschillende kleuren om-en-om te doen. Het ziet er mooi uit zo, dus ik vind het een prima oplossing.

Ik heb ervoor gekozen om kralen te nemen die ik al in huis had, maar je kunt natuurlijk ook van tevoren bedenken hoe je je rozenkrans wilt maken, en dan kralen kopen precies zoals je ze wil.

Bekijk de video en zie hoe ik mijn rozenkrans maakte

Ben je benieuwd hoe het proces er stap voor stap uitziet? In de video hieronder laat ik je precies zien hoe ik deze rozenkrans maakte.

De opbouw van de rozenkrans

Een rozenkrans bestaat uit een ronde ketting van kralen met daaraan een recht stuk met een kruisje.

Hierbij gebruikte ik afwisselend zilverkleurige en turquoise kralen in verschillende tinten om de verschillende gebeden in de rozenkrans te markeren. En ik gebruikte daartussen kleine houten kralen en kleine mintgroene kralen om afstand te creëren tussen de grotere kralen.

Tussen het kruisje en het Onzevader en tussen het Onzevader en de reeks Weesgegroetjes deed ik steeds een serie van 1 kleine houten kraal, 3 kleine mintgroene kralen en dan weer een kleine houten kraal.

Tussen de verschillende weesgegroetjes deed ik steeds een kleine houten kraal, om ze zo een beetje uit elkaar te houden. Dat is gemakkelijker bij het bidden, omdat je dan op gevoel de rozenkrans door je handen kunt laten gaan zonder dat je ernaar hoeft te kijken.

Voor het Onzevader gebruikte ik zilveren kralen, met doorzichtige gekleurde kralen er omheen. En voor het Onzevader aan het rechte deel deed ik één kraal, terwijl ik er in de ronde ketting steeds drie gebruikte. Voor de Weesgegroetjes koos ik gekleurde kralen. Omdat ik er daarvoor niet voldoende had in één kleur, besloot ik verschillende tinten te combineren en zo een reeks te maken met kleurverloop.

Zo maak je een rozenkrans (de uitleg)

Begin met het kiezen van de kralen die je wilt gebruiken en het bepalen van de volgorde waarin je ze in je rozenkrans wil.

Nadat je dat gedaan hebt knip je een ruim stuk nylondraad af en het midden van de draad knoop je met een platte knoop aan het kruisje. Hoe lang de draad moet zijn, is afhankelijk van de grootte van de kralen die gebruikt en van hoeveel kralen je gebruikt. Voor het rechte deel van de rozenkrans heb je een dubbele draad nodig, voor de ketting die rond loopt heb je een enkele draad nodig en daarbij neem je een extra stuk voor de knopen en om de uiteinden netjes af te kunnen werken.

Een rozenkrans bestaat uit een ronde ketting van kralen met daaraan een recht stuk met een kruisje. Dat rechte stuk is het eerste deel dat je maakt.

Je begint met het knopen van het kruisje aan het midden van de draad. Vervolgens rijg je beide uiteinden van de draad samen door de kralen van het rechte stuk.

Aan het eind van het rechte deel zit de eerste kraal voor een van de Onzevaders die deel uitmaken van het ronde deel van de ketting. Bij die kraal leg je een platte knoop, zodat die op zijn plek blijft. Ik maakte die knoop zo, dat hij in het gat van de middelste zilver gekleurde kraal uitkwam.

Als je dat gedaan hebt, heb je twee stukken draad die even lang zijn. Aan elke draad ga je nu ongeveer de helft van de kralen voor het ronde deel van de rozenkrans rijgen. Let erop dat je ze in de goede volgorde naast elkaar doet.

Als de hele ketting compleet is, leg je een platte knoop in de draad om de ketting te sluiten. Voor de stevigheid werk je de draaduiteinden netjes weg door ze door enkele kralen terug te steken. Daarna knip je ze af op een veilige afstand van de knoop. Zo blijft alles mooi en stevig zitten.

Persoonlijk en creatief

Wat dit project zo leuk maakt, is de creatieve vrijheid die je hebt. Je kiest zelf welke kleuren en vormen je wilt gebruiken. De rozenkrans die ik maakte is vrij groot geworden, omdat ik voor grotere kralen koos. Wil je liever een compacter exemplaar? Dan kun je kleinere kralen gebruiken of het aantal kralen per gebedsreeks aanpassen.

Je hoeft geen uitgebreide ervaring met kralenwerk te hebben om dit project tot een goed einde te brengen. Het is een heerlijk rustgevend werkje, waarbij je kraal voor kraal je rozenkrans opbouwt.

Hoe bid je de rozenkrans?

De rozenkrans is een gebed dat vooral binnen de katholieke traditie gebeden wordt. Het is opgebouwd rond het herhalen van bepaalde gebeden, terwijl je met je vingers langs de kralen van je rozenkrans gaat. Elke kraal helpt je om je te concentreren op het gebed en op een moment uit het leven van Jezus en Maria, ook wel “mysteries” genoemd.

Weet je niet hoe je een rozenkrans kunt bidden en wil je dat leren? Dan vind je hier een uitgebreide stap-voor-stap uitleg.

Simpel, maar leuk en bijzonder

Het eigenlijk heel simpel, maar ook heel leuk om zo een persoonlijke rozenkrans te maken. Ofwel voor jezelf, of voor iemand die je kent.

Ik wens je heel veel plezier bij het maken van jouw eigen rozenkrans. Laat je creativiteit de vrije loop en maak er iets moois van!


Inge schuurmans

Poppenmaakster (en meer)

Als kind al was ik graag met mijn handen bezig. Textiel en wol waren mijn favoriete materialen. Ik bedacht vaak zelf wat ik wilde maken en zocht dan naar manieren om mijn ideeën vorm te geven.

Handwerken werd een onmisbaar deel van mijn leven. Eigenlijk is er niet zo heel veel veranderd. Van het een kwam het ander en mijn hobby werd mijn beroep.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gratis patroon knuffelpopje

Ben jij benieuwd of je poppen maken leuk vindt?

Of heb je al eerder een pop gemaakt en vind je het leuk om een nieuw patroon uit te proberen? 

Dan is dit mijn geschenk voor jou.

>