Hoi, ik ben op dit moment nog bezig om de video serie af te maken, dus nog héél even geduld.
Als de video's allemaal online staan, dan voeg ik ze hier toe en ik zal er ook een wat uitgebreidere omschrijving bijgeven, zodat je precies weet hoe je zelf een mooie gipsbuik kunt maken.
Het beste moment om je gipsbuik te maken is vrij laat in de zwangerschap, zodat je de vorm mooi kunt vastleggen. Maar wel vóórdat de baby indaalt, omdat je buik op dat moment van vorm verandert en wat minder mooi "vooruit staat".
Zet eerst alles klaar
Voor je aan de slag gaat, moet je eerst je spullen klaarleggen.
Wat je nodig hebt en hoe je dat doet, dat zie je in deze video.
Als eerste neem je een vuilniszak en die knip je open. Dat doe je aan één van de zijkanten én aan de onderkant, zodat je een plastic zeiltje krijgt wat je op de grond kunt leggen, voor als je morst.
Dat doe je om je vloer te berschermen. Heb je ander zeil in huis, dan kun je dat er natuurlijk ook voor gebruiken.
Dan neem je het gipsverband. Dat zit op rolletjes en je knipt dat in stukken van ongeveer 30 cm lang.
Als je de lengte van het eerste stuk meet met een liniaal of centimeter, Dan kun je de volgende stukken op maat knippen door ze even lang te knippen als het eerste stuk. Zo hoef je niet steeds opnieuw te meten.
Knip al het gips dat je nodig hebt en leg dit op een bord of schaal.
Als je dan tijdens het maken van de gipsbuik wat water op de tafel morst, dan wordt je gipsverband niet nat.
Vul een teiltje met water en zet dat erbij, zodat je alles bij elkaar hebt.
Doe een schort aan om je kleding te beschermen, roep de zwangere vrouw wiens buik je wilt gaan gipsen en dan kun je beginnen.
Zo werk je met het gipsverband
Neem één van de stroken van het gipsverband, en pak dat zo vast, dat je in elke hand één van de uiteindes hebt. Dompel het dan onder water en zorg ervoor dat het niet aan elkaar kan plakken.
Je begint dus aan de buitenste rand van de vorm, zoals je die wilt gaan maken. En de eerste strook gipsverband , de buitenste, die vouw je dubbel. Zo krijg je een nette rand. En leg het gipsverband vervolgens op het lichaam, in de vorm die je gekozen hebt als buitenrand. Zorg ervoor dat de verschillende stroken elkaar overlappen. Zo hechten ze aan elkaar en dat zorgt ervoor dat je gipsbuik straks stevig is.
Laat het gipsverband een beetje uitdruppelen voor je het aanbrengt. Wrijf er niet ál het water uit, want dan wrijf je ook een deel van het gips uit het verband en gips zorgt voor de stevigheid.
Alleen bij de stroken die je als rand gebruikt, wrijf je wel een beetje, omdat je de stroken op die manier netjes dubbel kunt vouwen. De vouwrand komt aan de buitenrand van de gipsbuik.
Bij het aanbrengen van het gipsverband volg je de rondingen van het lichaam. Zo krijg je een mooi en glad resultaat.
Door aan de zijkant de rondingen van het lichaam te volgen met de buitenlijnen van het gipsverband, benadruk met de gipsafdruk de rondingen van de zwangere buik.
Door bij het aanbrengen van het gipsverband de rondingen van het lichaam te volgen, kun je het gipsverband mooi glad aanbrengen. Zo wordt je gipsbuik dus het mooist.
Hierdoor kun je niet precies horizontaal of verticaal werken. Je moet daarom in de gaten houden hoeveel lagen je overal aanbrengt, zodat de buik uiteindelijk op alle plaatsen dik en stevig genoeg wordt.
Als er kleine oneffenheden ontstaan, dan kun je die door zacht te wrijven gladstrijken en laten verdwijnen.
Breng ook bij de rand meerdere lagen aan, zo voorkom je dat de gipsbuik meteen al bij het van de buik afhalen daar beschadigt.
Een gipsbuik maken stap voor stap
Als je de buitenrand gemaakt hebt, dan kun je van daaruit naar binnen toe werken en de gipsbuik gaan invullen. Let er daarbij op dat de overgang tussen de borsten en de buik een kwetsbaar stuk is, en breng daar voor de stevigheid een extra laag aan.
De gipsbuik breng je het best aan als de zwangere staat. Dat kan vermoeiend zijn, maar het zorgt wel voor het mooiste resultaat. Je moet alles goed voorbereiden en aan de ene kant secuur werken, maar aan de andere kant ook proberen om het zo snel mogelijk te doen, zeker als de zwangere vrouw ik kwestie moeite heeft om zo lang te blijven staan.
Door met je hand zacht over het gipsverband te strijken, direct na het aanbrengen ervan, verdeel je het gips goed over de gaatjes in het verband. Zo krijg je een mooi resultaat.
Als het niet goed lukt om het gips in de gaatjes van het verband te wrijven, maak dan je handen een beetje nat.
Hoeveel gips je in totaal nodig hebt, is afhankelijk van allerlei verschillende dingen. Sommige vrouwen willen alleen een gipsafdruk van hun buik, anderen willen er hun borsten bij, of hun bovenbenen, of allebei.
Als een stuk gipsverband kreukels tijdens het aanbrengen, kun je het er af halen en opnieuw aanbrengen.
Als je alles wat je wilt doen, bedekt hebt met het gipsverband, breng dan tenminste één extra laag aan over de hele afdruk. Beter is zelfs nog om twee extra lagen aan te brengen. Als je een extra aanbrengt, wordt je buik steviger en des te langer zal hij mooi blijven.
Bij het aanbrengen van een nieuwe laag, doe je dat het best in een heel andere richting dan de laag eronder. Dus als je de eerste laag vooral verticaal hebt aangebracht, dus van boven naar beneden, dan kun je de tweede laag het best horizontaal aanbrengen. Dus van links naar rechts. Zo wordt je gipsbuik het stevigst.
Door met het gipsverband een kruis te maken of door diagonale stroken aan te brengen tussen de borsten en de buik, geef je de gipsbuik extra stevigheid.
Heb je voldoende gipsverband aangebracht?
Wacht dan tot het gedroogd is. Als het zover is, dan kan de zwangere een paar keer diep in en uit ademen, dan laat de mal gemakkelijk los.
Door dan je vingers achter de rand te steken en een beetje te wiebelen met het gips, kun je de gipsbuik eraf halen.
Doe dat voorzichtig, want het gips is dan nog niet uitgehard en het is daarom nog erg kwetsbaar.
Is de gipsbuik stevig genoeg?
Houd de gipsbuik tegen het licht om te zien of er nog dunne plekken zijn. Als je er doorheen kunt kijken, dan is de gipsbuik op die plaats of plaatsen niet dik genoeg. Breng op deze plekken nog een extra laag gipsverband aan.
Leg de gipsbuik dan zo te drogen dat hij mooi in vorm blijft en de randen niet kunnen beschadigen. Bijvoorbeeld op een kussen. Het kussen kun je dan in een vuilniszak doen om het netjes te houden.
Nu moet je de gipsbuik 2 dagen laten drogen, voordat je verder gaat.
Op de voorkant van de video staat deel 3, maar dit is deel 4.
Verstevig de rand van de gipsbuik
In de vierde video zie je hoe je de rand van een gipsbuik kunt verstevigen.
Knip het gipsverband in korte stukken, van elk zo’n 7 a 8 cm. Neem een stukje gipsverband en maak het nat, zoals je dat deed bij het maken van de gipsbuik.
Leg het verband met het midden van de lange zijde over de rand van de gipsbuik, zodat de ene helft van het gipsverband aan de voorkant van de gipsbuik zit, en de andere helft aan de achterkant, en wrijf het dan goed aan.
Wrijf het gipsverband steeds eerst aan één kant glad, in de video zie je dat mij doen aan de achterkant van de gipsbuik, vervolgens strijk je het gipsverband glad op de rand, en daarna aan de andere kant, in dit geval dus aan de voorkant van de gipsbuik.
Laat de stukjes gipsverband elkaar een klein stukje overlappen. Je brengt ze dus dakpansgewijs aan. De tweede leg je dus een klein stukje over de eerste, de derde leg je een stukje over de tweede, en zo verder.
Ga zo de hele gipsbuik twee keer rond.
Bij scherpe rondingen in de buik, zoals bij de overgang van de buik naar de borsten, moet je het gipsverband een beetje inknippen, of zó leggen, dat het ene stuk gips aan de buikzijde komt, en het andere stuk aan de borstzijde. Anders lukt het niet om de bocht te verstevigen.
Om de buik te kunnen ophangen, moet je een stuk ijzerdraad aanbrengen. Breng op de plaatsen waar het ijzerdraad aan de buik bevestigd is, een extra laag gipsverband aan voor de stevigheid, en let er hierbij op dat je het ijzerdraad aan de voorkant van de gipsbuik helemaal bedekt met het gipsverband, zodat het daar niet te zien is.
Laat de rand tenminste 2 dagen drogen voordat je verder gaat met de afwerking van de gipsbuik.
Je gipsbuik afwerken
Je kunt je gipsbuik zo laten zoals hij is, maar je kunt hem ook op allerlei manieren versieren. Met stof, of kant, of door er een mooie schildering op te maken of te laten maken. Ben je op zoek naar ideeën? Kijk dan eens op Pinterest.
Vind je het niet alleen leuk om een gipsbuik te maken, maar ben je sowieso creatief? Dan vind je het misschien ook heel leuk om alvast een klein knuffelpopje te maken voor je baby. Vraag dan het gratis patroon nu meteen aan, zodat het popje klaar ligt als je kindje geboren wordt.