.st0{fill:#FFFFFF;}

Randje haken: de 10 leukste randjes mét video uitleg op een rij 

 januari 2, 2023

door  Inge

Een randje haken om een granny square deken

Het begon allemaal met een kleine granny square deken voor over een stoel. Nadat ik alle blokken aan elkaar gehaakt had, wilde ik de deken mooi afwerken door er een rand omheen te haken. Maar ik had geen idee wat voor randje ik wilde. En daarom ging ik op zoek naar inspiratie, op YouTube.

Nadat ik zag hoeveel verschillende randjes er te haken zijn, bedacht ik me dat het fijn zou zijn als er een duidelijk overzicht was van alle randjes die je kunt haken. Niet alleen voor mij, maar voor alle haaksters van Nederland.

Maar… toen ik daar eenmaal mee bezig was ontdekte ik dat er honderden verschillende randjes zijn om te haken. Al die randjes hier wegzetten is onbegonnen werk en het zou onoverzichtelijk worden. Bovendien zijn sommige tutorial video’s heel duidelijk en anderen helemaal niet. Daarom heb ik een selectie gemaakt van de 10 randjes die ik het leukst vind. Voor allerlei verschillende doeleinden, dus er staat van alles wat tussen. En die vind je hieronder.

Randjes om te haken in alle soorten en maten

Er zijn kleine friemelige randjes tussen en er zijn randjes die wat meer werk zijn en er wat groffer uitzien. Er zijn randjes voor om een granny square deken en er zijn randjes tussen voor aan de rand van een babyjurkje. Kortom, het zijn heel veel verschillende soorten randjes, honderden. Uiteindelijk wil ik van die randen en randjes een uitgebreid overzicht maken met duidelijke video’s. Dat overzicht zal in de online handwerkacademie komen.

Voor nu, alvast een beginnetje, met video’s van YouTube van andere handwerksters.

Bij sommige video’s is de uitleg in een andere taal, maar altijd wordt er heel duidelijk voorgedaan wat je doen moet, dus als je goed oplet wat je ziet, dan is die taal (hopelijk) geen belemmering.

Ik ga mijn best doen om allerlei randjes vast te leggen op video zodat het duidelijk in beeld is, er een duidelijke uitleg bij is én je het in het Nederlands kunt volgen. Maar je begrijpt waarschijnlijk dat dat ontzettend veel werk is. Op dit moment ben ik nog niet zover en daarom een kort maar krachtig overzicht van de 10 leukste. Dus wil je een randje haken en weet je net zoals ik niet welke? Dan hoop ik dat je hier de inspiratie vindt die je zoekt.

Alle randjes op een rij:

Randje 1: Een geschulpt randje is een mooie sierlijke afwerking

Wanneer je op zoek bent naar een mooi en eenvoudig randje om te haken dan is dit geschulpte randje misschien wel precies waar je naar op zoek bent. Het is niet te grof maar toch echt een randje. En met de uitleg uit onderstaande video is een geschulpt randje haken heel eenvoudig, want je kunt gewoon mee haken met wat je ziet.

Dit randje is ook heel leuk om onderaan een rokje of jurkje van een baby of peuter te haken of om de mouwen van een eenvoudig shirt op te leuken zodat het niet langer eenvoudig is maar juist heel speciaal. Of je kunt het aan de klep van een schoudertas naaien om die een nieuwe uitstraling te geven. Je kunt ook een geschulpt randje haken om de vlaggen van een granny slinger om ze zo extra feestelijk te maken, of je kunt het heel eenvoudig als randje om je speldenkussen heen maken.

Weet jij al waar je dit randje voor gaat gebruiken? Vermeld het dan als reactie op dit artikel, zo breng je andere handwerksters ook op leuke ideeën.

Met dank aan Handwerkles voor het maken van de video!

Randje 2: Picot haken kan als randje op zich of als extra versiering

De picot wordt vaak gebruikt als extra versiering bij een randje , maar je kunt het ook op zichzelf haken zoals hier is gedaan. In de video hieronder zie je het picot randje haken uitgelegd.

Als ik terugdenk aan mijn kleutertijd, dan kan ik me een blousje herinneren met een gekleurde rand. Die rand was gedeeltelijk op de blouse geborduurd en gedeeltelijk eromheen gehaakt. Het blousje heb ik natuurlijk niet meer en de foto’s die ik heb van mezelf met dat blousje zijn van een afstandje genomen. Helemaal zeker weet ik het dus niet, maar volgens mij had het lang de halslijn en aan de mouwen ook een gehaakt randje waar de picotsteek bij gebruikt was.

De picotsteek wordt niet alleen gebruikt als verfraaiing op zich, maar ook om nog extra steken in te haken om zo een mooie bewerkte rand te krijgen.

De picot is eenvoudig om te haken en klein maar fijn, maar heeft daarnaast dus nog heel veel andere mogelijkheden.

Met dank aan Appeltjessap voor het maken van de video!

Randje 3 De kreeftensteek haken als randje voor een robuuste look

De kreeftensteek (ook wel kreeftsteek genoemd) geeft je haakwerk een wat robuuster uiterlijk. Het staat mooi bij een stoer of au naturel interieur en je kunt deze steek gebruiken om grote en groffe dingen af te werken, zoals een vloerkleed of een mand, of voor heel kleine, zoals een rondgehaakte onderzetter.

Wil je helemaal minimalistisch, dan kies je voor de rand voor dezelfde kleur garen als voor je werk. Wil je er net wat extra schwung aan geven, dan kun je ook voor een contrastkleur kiezen om de rand mee te haken.

De kreeftensteek haken gaat als volgt:

Met dank aan Handwerkles voor het maken van de video!

Zelf vind ik het het mooist om grote dingen af te werken met een wat groffer ogende steek zoals deze, en kleine dingen af te werken met een sierlijke rand. Het geeft een mooi contrast en vult elkaar daardoor goed aan.

Randje 4: Bolletjes rand haken, een lekker vrolijke afwerking

Bij de eerste granny deken die ik haakte wist ik al snel hoe ik de rand zou maken: ik zou een bolletjes rand haken. Lekker vrolijk en speels zou het een mooi contrast zijn met de vrij strakke stoel waar ik de granny deken voor aan het maken was. Maar toen we 2 kittens kregen heb ik me toch bedacht. De bolletjes leken me een net te grote aantrekkingskracht hebben om deze twee deugnieten en de kans dat de deken een lang leven zou krijgen achtte ik daardoor klein. Voor die eerste deken heb ik daarom toch voor een ander soort rand gekozen, een sierlijke met bloemen.

Maar nu ik het plan heb opgevat om binnenkort aan een tweede deken te gaan beginnen, denk ik opnieuw aan de bolletjesrand voor de afwerking. Tegen de tijd dat deze deken klaar is, zijn de katten wat groter en iets rustiger en wie weet kan het dan wel.

Zover is het nog niet, want veel verder dan één granny per dag kom ik momenteel niet en dit keer wordt het een grote deken voor op de bank, dus daar gaat wel een poosje overheen voor die klaar is.

Een bolletjes rand haken is eigenlijk helemaal niet moeilijk, je doet het zo:

Met dank aan Made by Siem voor het maken van de video!

Randje 5: Waaier haken stap voor stap uitgelegd

Een waaier haken is heel eenvoudig met de stap voor stap uitleg uit onderstaande video. Met deze waaier maak je een mooie rand om bijvoorbeeld een tafelkleed.

Met dank aan Crea Kriek voor het maken van de video!

Randje 6: Kroontjes haken voor een elegante look

Deze kroontjes zijn chique en geven je haakwerk een heel elegante afwerking. Ik vind het een prachtige rand voor bijvoorbeeld om een tafelkleed te haken. Door de driehoekige vorm heeft het een wat strakker en moderner uiterlijk dan bijvoorbeeld een rand met bloemen, maar het is tegelijkertijd toch een heel sierlijke rand.

Het ziet er misschien ingewikkeld uit, maar een rand met kroontjes haken wordt eenvoudig met de uitleg uit de volgende video:

Met dank aan Vonnes Creaties voor het maken van de video!

Randje 7: Blaadjes randje haken

Deze rand met blaadjes is een vrij brede rand die door de open structuur een erg mooi effect geeft. Het is een rand die prachtig zou staan bij van die ouderwetse open keukenkastjes, om aan de planken te hangen.

Met dank aan The Pattern Family voor het maken van de video!

Randje 8: Randje haken met blokjes die schuin staan

Een blokjesrand is super schattig en staat bij allerlei verschillende dingen goed. Als afwerking aan een jurkje of om het speelhuisje van de kinderen op te leuken, het kan allemaal.

In de video zie je precies hoe je deze rand haakt.

Met dank aan The Pattern Family voor het maken van de video!

Randje 9: Lief randje haken met auto’s

Het is zo leuk om te zien hoeveel verschillende soorten randjes er zijn. Meestal kijk ik naar de sierlijke bloemenranden, want dat vind ik mooi. Maar er zijn ook heel speelse randen die ontzettend leuk zijn om bijvoorbeeld een wiegje mooi aan te kleden. Dit randje met auto’s is daar erg leuk voor.

Bekijk hieronder de video met uitleg hoe je deze mooie rand kunt haken:

Met dank aan Puntillas Estrella voor het maken van de video!

Randje 10: Gehaakte rand met allure

Haak je een sierlijk kleed, bijvoorbeeld voor op tafel? Dan is dit een heel mooie rand om je kleed mee af te werken.

Bekijk hieronder de video met uitleg hoe je deze prachtige rand kunt haken:

Met dank aan Puntillas Estrella voor het maken van de video!

Bonusrandje nummer 11, die van mijn eigen granny square deken

Je bent ondertussen waarschijnlijk ook nieuwsgierig geworden naar de rand die ik zelf koos voor om mijn granny square deken. De video van die rand krijg je als 11e rand (een bonus ;) ) erbij. Daarvoor gebruikte ik deze video:

Ook weer met dank aan Puntillas Estrella voor het maken van de video!

Inge schuurmans

Poppenmaakster (en meer)

Als kind al was ik graag met mijn handen bezig. Textiel en wol waren mijn favoriete materialen. Ik bedacht vaak zelf wat ik wilde maken en zocht dan naar manieren om mijn ideeën vorm te geven.

Handwerken werd een onmisbaar deel van mijn leven. Eigenlijk is er niet zo heel veel veranderd. Van het een kwam het ander en mijn hobby werd mijn beroep.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gratis patroon knuffelpopje

Ben jij benieuwd of je poppen maken leuk vindt?

Of heb je al eerder een pop gemaakt en vind je het leuk om een nieuw patroon uit te proberen? 

Dan is dit mijn geschenk voor jou.

>