.st0{fill:#FFFFFF;}

Meditatief handwerken leer je eenvoudig met de cursus en deze tips 

 januari 27, 2024

door  Inge

Meditatief handwerken: Een manier om meer innerlijke rust te ontwikkelen terwijl je bezig bent met je hobby

In de hectiek van het moderne leven, waar we omringd zijn door technologie, bijna alles snel moet en iedereen haast heeft, hebben steeds meer mensen de behoefte om te ontsnappen aan de constante prikkels en innerlijke rust te vinden. Meditatief handwerken combineert handwerken met meditatieve technieken om zo innerlijke vrede te kunnen ontwikkelen terwijl je doet wat je leuk vindt.

De essentie van meditatief handwerken

Meditatief handwerken gaat verder dan alleen maar rustig gaan zitten handwerken. Het draait erom dat je je oefent in het werken met aandacht en in bewustzijn, zodat je kunt aarden in het moment terwijl je je handen bezig zijn met het maken van iets wat je mooi of fijn vindt. Of het nu gaat om breien, haken, borduren, of quilten, de herhaling van handelingen in het handwerkproces in combinatie met het richten van je aandacht op jezelf, op deze speciale manier, opent de deur naar een meditatieve staat van zijn.

Zo kun je beginnen met meditatief handwerken

 1. Kies je techniek: Selecteer een handwerktechniek die je aanspreekt. Of het nu het ritmische tikken van breinaalden is, het delicate borduren van steken, of het weven van draden, je keuze moet zorgen dat je blij wordt van waar je mee bezig bent.
 2. Creëer een rustige ruimte: Zorg voor een omgeving die vrij is van afleiding. Creëer een hoekje waar je je handwerkmaterialen kunt opbergen en waar je in alle rust kunt zitten, zodat je je kunt concentreren op de oefening.
 3. Oefen je bewustzijn: Zorg dat je weer waar je op moet letten om de techniek te leren, zodat je ontspanning verdiept tijdens het handwerken en voorkom frustratie. Zo kun je de zorgen van de dag loslaten en focussen op de activiteit die voor je ligt en op de oefening.
 4. Start eenvoudig: Begin met eenvoudige projecten. Dit helpt je om je aandacht te concentreren zonder afgeleid te worden doordat het te ingewikkeld wordt.
 5. Laat je gedachten los: Terwijl je handen bewegen en je je aandacht volgens de aanwijzingen richt, zul je merkten dat je gedachten steeds meer naar de achtergrond verdwijnen en na wat oefenen zelfs helemaal tot rust komen.

De voordelen van meditatief handwerken

 1. Stressvermindering: Meditatief handwerken activeert het parasympathische zenuwstelsel, wat leidt tot een afname van stresshormonen en een gevoel van kalmte.
 2. Verbetert de Concentratie: De herhaling in handwerk helpt de geest te concentreren, wat de algehele cognitieve functie kan verbeteren.
 3. Verbinding met het Heden: Meditatief handwerken fungeert als een anker voor het huidige moment, wat mindfulness bevordert en angst voor de toekomst of spijt over het verleden vermindert.

Maak de techniek van meditatief handwerken een vast onderdeel van je dag

 1. Maak er een ritueel van: Maak van meditatief handwerken een ritueel. Het kan het eerste zijn wat je doet als je thuiskomt, of een kalmerend intermezzo tijdens een drukke dag.
 2. Micro-Meditaties: Als je de techniek van het meditatief handwerken eenmaal beheerst, kun je die toepassen tijdens alles wat je doet op elk moment van je dag. Door korte momenten te kiezen waarbij je dat doet, kan je hele dag veranderen.
 3. Maak er een leefstijl van: Door de techniek in steeds meer momenten en bij steeds meer dingen toe te passen, wordt het een tweede natuur, en een leefstijl in plaats van een oefening.

Een voorbeeld project dat fijn is om mee te oefenen

Nog 10 voorbeelden van projecten om het meditatief handwerken te oefenen

 1. Gebreide Washandjes of vaatdoekjes: Brei eenvoudige vierkante washandjes of vaatdoekjes met katoengaren. Het herhalende karakter van het breien van rechte steken is rustgevend en het resultaat is functioneel.
 2. Maak een art journal van textiel: Bij art journalen volg je je creatieve impulsen in een soort dagboek. Bij art journalen met textiel is je dagboek gemaakt van stof. Na het handwerken sluit je je boek en leg je het weer aan de kant, het gaat dus om het creatieve proces en om het bezig zijn in plaats van om het eindresultaat. Ideaal voor het leren van de techniek van het mediteren met je handen.
 3. Borduren van Mandala's: Mandala's bieden een symmetrische en herhalende structuur die rustgevend is om te maken. Je hebt geen patroon nodig, je kun gewoon doen wat er in je opkomt en zo de creatieve flow volgen.
 4. Quilten met Eenvoudige Vierkanten: Maak een eenvoudige quilt door vierkante stoffen samen te voegen. Dit project is leuk om te doen, het geeft je een eindresultaat dat je kunt gebruiken en het is een mooie manier om de technieken van het meditatief handwerken te oefenen.
 5. Brei een Sjaal: Brei een eenvoudige sjaal met recht en averecht breien. Kies rustige kleuren en voel hoe het ritme van het breien je kalmeert.
 6. Haak Granny Squares: Gehaakte granny squares zijn veelzijdig en kunnen later worden samengevoegd tot deken, een tas of een kledingstuk.
 7. Maak art dolls: Art dolls zijn poppen die aan geen enkele eis hoeven te voldoen. Je maakt een art doll als creatieve uitlaatklep en om gewoon lekker met je handen bezig te zijn. Ideaal als project voor meditatief handwerken.

Deze projecten zijn eenvoudig, leggen de nadruk op het proces van creëren en ze laten de ruimte voor het oefenen van de meditatieve technieken. Ze bieden je daarom de ruimte om te ontspannen, je aandachtsspier te ontwikkelen en innerlijke rust te ervaren.

Zo leer je meditatief handwerken

Meditatief handwerken is een fijne manier om het nu te omarmen, innerlijke rust te vinden en een diepere verbinding met jezelf te ontwikkelen. Het is niet alleen maar iets moois maken door handwerken, het is een reis naar zelfontdekking en welzijn. Dus, pak je handwerkmaterialen, adem diep in, meld je aan voor de cursus meditatief handwerken en begin aan een reis van innerlijke rust door creativiteit.

Inge schuurmans

Poppenmaakster (en meer)

Als kind al was ik graag met mijn handen bezig. Textiel en wol waren mijn favoriete materialen. Ik bedacht vaak zelf wat ik wilde maken en zocht dan naar manieren om mijn ideeën vorm te geven.

Handwerken werd een onmisbaar deel van mijn leven. Eigenlijk is er niet zo heel veel veranderd. Van het een kwam het ander en mijn hobby werd mijn beroep.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gratis patroon knuffelpopje

Ben jij benieuwd of je poppen maken leuk vindt?

Of heb je al eerder een pop gemaakt en vind je het leuk om een nieuw patroon uit te proberen? 

Dan is dit mijn geschenk voor jou.

>