.st0{fill:#FFFFFF;}

Leren haken? Hier vind je een gratis cursus haken voor beginners 

 oktober 17, 2023

door  Inge

Leren haken? Haken heeft voor iedereen iets te bieden. Ontdek het nu zelf met deze beginners cursus haken

Haken is een leuke en veelzijdige vorm van handwerken die zowel ontspannend als inspirerend kan zijn. Of je nu een beginner bent die nog nooit een haaknaald heeft vastgehouden, of een doorgewinterde handwerkster die op zoek is naar een nieuwe creatieve uitdaging, haken heeft voor iedereen iets te bieden.

In dit artikel neem ik je mee op een reis door de wereld van haken en als je een beginner bent, dan vind je wat verder naar beneden een aantal video's waarin ik je laat zien hoer je de basissteken haakt.

Maar voordat het zover is, laat ik je zien hoe deze vorm van handwerken je niet alleen nieuwe vaardigheden kan bijbrengen, maar ook een hele reeks voordelen kan opleveren.

De Magie van Creatie

Een van leukste dingen van haken is de mogelijkheid om iets moois te creëren vanuit een eenvoudige draad en een haaknaald. Of je nu kiest voor een eenvoudige sjaal, een kleurrijke deken, of een set kleertjes voor je zelfgemaakte waldorfpop of art doll, haken stelt je in staat om je eigen stijl en persoonlijkheid te laten doorschemeren in elk project. Met elke steek die je maakt, breng je een nieuw stukje van je creatieve zelf tot leven.

Rust en Ontspanning

Haken staat bekend om zijn rustgevende en meditatieve eigenschappen. Het ritmische herhalen van haaksteken kan stress verminderen en de geest kalmeren. Het is een geweldige manier om even te ontsnappen aan de hectiek van het dagelijks leven en wat "me-time" te nemen. Of je nu voor de televisie zit, in de tuin ontspant of gewoon in rustig hoekje in huis zit, haken biedt een moment van ontspanning.

Die ontspanning kun je zelfs verdiepen door middel van de techniek van het Mediteren met je handen, zodat je de innerlijke rust die tijdens het haken ervaart, meeneemt in de rest van je dag. Meer daarover kun je hier lezen.

Maak Unieke Geschenken

Zelfgemaakte gehaakte cadeaus zijn altijd bijzonder. Of je nu een babydeken, een paar sokken of een gepersonaliseerde sjaal maakt, handgemaakte items dragen een stukje van je ziel en liefde met zich mee. Ze zijn geweldige cadeaus voor familie en vrienden, en je kunt ze aanpassen aan de smaak en behoeften van de ontvanger.

Nieuwe vaardigheden leren is leuk en je kunt het zo uitdagend of rustgevend maken als je zelf wilt

Als je iets nieuws wilt leren, dan is haken een uitstekende keuze voor een nieuwe vaardigheid om te leren. Van het begrijpen van verschillende haaksteken tot het lezen van haakpatronen, je zult merken dat haken je geest actief houdt en je helpt om nieuwe concepten en technieken te begrijpen. Met de gratis cursus haken voor beginners die je hieronder vindt, kun je meteen aan de slag.

Samen haken is nóg leuker

Haken is niet alleen een solitaire activiteit. Het brengt mensen samen. Je kunt deelnemen aan haakclubs of fb groepen waar je je liefde voor haken kunt delen en nieuwe vrienden kunt maken. Het is een fijne manier om verbinding te maken met mensen die dezelfde interesses delen en om te leren van anderen.

Haken is meer dan alleen een nieuwe hobby

Haken voor beginners is meer dan alleen het leren van een nieuwe hobby. Het is een reis van creativiteit, ontspanning, en zelfexpressie. Het biedt talloze mogelijkheden om je artistieke visie tot uitdrukking te brengen en om iets unieks en waardevols te creëren. Dus waar wacht je nog op? Pak een haaknaald en een bol garen en begin vandaag nog aan je haakavontuur. Je zult verrast zijn door de vreugde en voldoening die het kan brengen.

Hieronder vind je de basissteken van het haken, allemaal bij elkaar. Helemaal onderaan het artikel vind je als kers op de taart nog een paar links naar blogs op deze website, met leuke ideeën voor haakprojecten voor beginners.

De eerste steek of opzetlus:

Voor het maken van de allereerste steek om te kunnen haken, de opzetlus, maak je een lus van de draad.

Je laat de linkerhand over de rechterhand kruisen. Waar de draad zichzelf kruist, pak je die vast. Het stuk draad dat van de bol komt breng je onderlangs naar de lus die ze ontstaan is en die haal je er doorheen naar boven toe.

Dan trek je aan het uiteinde van de draad, terwijl je de lus vasthoudt en zo ontstaat er een lus. In die lus steek je je haaknaald en door aan beide draadeinden te trekken trek je de lus strak. Nu heb je de eerste steek om te gaan haken op je naald staan.

Lossen haken en een ketting van lossen haken:

Bij bijna elk haakproject vormen lossen een onderdeel van het werk. Vaak begin je een werkstuk met het haken van een ketting van lossen.

Je zorgt ervoor dat je al een opzetsteek op je haaknaald aan. Dan pak je je werk.

De haaknaald en het draaduiteinde in de rechterhand en de draad waar de bol wol aan vast zit in je linkerhand. De draad in je linkerhand laat je over je wijsvinger gaan. En dan tussen je wijsvinger en middelvinger weer naar beneden, zodat je hem daar kunt vasthouden. 

Steek dan je haaknaald onder de draad door, zoals je in de video kunt zien. Pak dan de draad die je in je rechterhand had over in je linkerhand en haal de draad die je om je haaknaald geslagen hebt met je haaknaald mee door de opzetlus.

Dit zelfde herhaal je net zo vaak als nodig is om een ketting te haken die het aantal steken heeft dat nodig is voor het project dat je wilt gaan haken.

De eerste toer na de ketting van lossen, zo steek je je haaknaald in de ketting in:

Je hebt nu een ketting gehaakt, maar hoe nu verder? in de video hieronder leg ik je uit hoe je je ketting vasthoudt om verder te kunnen haken.

Je hebt een ketting van lossen gehaakt. En nu?

Als je naar je ketting kijkt, dan zie je dat hij twee verschillende kanten heeft. De ene kant ziet er zo uit, en de andere kant ziet er zo uit, een beetje als een vlecht. Die kant die er zo ongeveer als een vlecht uitziet, die hou je naar jezelf toe gericht, dat is de kant waarmee je gaat werken.

Dan pak je de draad in je linkerhand, die laat je over je wijsvinger gaan, en je pakt je ketting ook in je linkerhand. De haaknaald heb je rechts vast. In die vlecht, zo noem ik het maar even, zie je de verschillende steken waar je in gaat steken om te haken.

Elke lus die je ziet, is een steek. Je steekt je haaknaald in zo’n lus, dus in een steek, en dan kun je gaan haken.

Dit is een heel klein stapje in het proces van het leren haken, hoe je nu verder kan, dat laat ik zien in andere video’s.

Vasten haken, de eerste echte steek om een heel werkstuk mee te maken.

Met een ketting van lossen kun je leuke popjes maken, maar heel veel variatie is er niet. De ketting van lossen is wel de basis voor heel veel andere dingen. Met de vaste die ik je in de video hieronder uitleg, kun je al echt mooie en leuke projecten maken.

Om vasten te haken ga je als volgt te werk:

De draad en de ketting neem je in je linkerhand, en je haaknaald in de rechter. Je hebt nu één lus om je haaknaald.

Je steekt je haaknaald in, in de ketting, steekt hem achter de ketting onder de draad door, dan neem je met de haaknaald de draad mee door de ketting heen, en dan heb je twee lussen op je haaknaald, in plaats van de ene waarmee je begon. 

Dan steek je de haaknaald over de ketting heen, onder de draad door, en dan haal je de draad door beide lussen die op je haaknaald staan. Nu heb je een vaste gehaakt. En je hebt een nieuwe lus op je haaknaald staan.

Leuke projecten voor beginners:

In deze blog schreef ik over een kussenhoes die ik haakte van vasten.

De haren van De Liefste Lijs zijn ook gehaakt. Daarbij haak je rond, dat is net wat lastiger, maar je gebruikt voor het haken de basissteken die je hierboven al leerde.

Zoals je misschien al begrepen hebt, is mijn eigen expertise poppen maken en niet haken. Wil je meer leren over haken, over de techniek en ook allerlei handigheidjes en tips en trucs? 

Neem dan eens een kijkje op de website van Het Haakbeest. Elke, de vrouw achter Het Haakbeest, leert je er graag meer over én ze heeft op dit moment een superleuke actie waarbij je een aantal gratis haakpatronen kunt aanvragen.

Meer weten? Klik hier om de gratis patronen te bekijken en om ze aan te vragen.

Ik hoop dat ik je zo op weg heb geholpen en dat ik je heb kunnen aansteken met het haakvirus ;)

Ik wens je heel veel haakplezier!

Inge schuurmans

Poppenmaakster (en meer)

Als kind al was ik graag met mijn handen bezig. Textiel en wol waren mijn favoriete materialen. Ik bedacht vaak zelf wat ik wilde maken en zocht dan naar manieren om mijn ideeën vorm te geven.

Handwerken werd een onmisbaar deel van mijn leven. Eigenlijk is er niet zo heel veel veranderd. Van het een kwam het ander en mijn hobby werd mijn beroep.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gratis patroon knuffelpopje

Ben jij benieuwd of je poppen maken leuk vindt?

Of heb je al eerder een pop gemaakt en vind je het leuk om een nieuw patroon uit te proberen? 

Dan is dit mijn geschenk voor jou.

>